image

Microsoft geeft Russische dissidenten gratis Windows

woensdag 15 september 2010, 13:00 door Redactie, 4 reacties

Microsoft gaat aan NGOs in verschillende landen gratis software uitdelen, om te voorkomen dat ze onder het mom van piraterijbestrijding door de overheid worden aangepakt. Maandag werd bekend dat de Russische overheid de computers van kranten, dissidenten en andere kritische partijen in beslag neemt op verdenking van illegale software. Microsoft liet weten dat het niet achter de opdracht voor de invallen zat, maar dat het juridisch gezien wel gedwongen was mee te werken.

"Om non-gouvernementele organisaties tegen kwaadaardige acties in de vorm van anti-piraterij handhaving te beschermen, maakt Microsoft een unilaterale software licentie voor NGOs, die ervoor zorgt dat ze gratis, legale exemplaren van onze producten hebben", aldus Brad Smith Senior Vice President en Microsoft General Counsel.

Gratis
Microsoft heeft nu al een programma waarbij een NGO zes verschillende Microsoft titels voor vijftig computers kan krijgen. Vervolgens kan men elk jaar 300 nieuwe licenties krijgen. De softwaregigant zou het afgelopen jaar voor 300 miljoen euro aan 42.000 NGOs wereldwijd hebben gedoneerd. Sommige NGOs, zoals in Rusland, zouden onbekend met het programma zijn. Naast Russische NGOs, vallen ook journalistieke organisaties, kranten en onafhankelijke media onder het nieuwe plan.

Daarnaast gaat Microsoft maatregelen nemen tegen partijen die zich als Microsoft voordoen om andere partijen af te persen en wordt er een onderzoek naar de activiteiten van de Russische overheid ingesteld.

Reacties (4)
15-09-2010, 13:39 door Night
Ideële NGO's zouden eigenlijk met "free" producten moeten werken.

Free als in free beer zodat ze hun geld kunnen uitgeven aan de werkelijke zaak.
Free als in free speech zodat ze volledig vrij en onafhankelijk van derden kunnen opereren.

De M$ vrienden komen met deze deal ook aardig aan die twee behoeftes tegemoed.
15-09-2010, 15:05 door nix_nix
Het is de meest positieve actie die van M$ komt, ze zullen ze zichzelf pas overtreffen als ze UNIX onder Windows schuiven en/off het onder de MIT/GPL uitgeven.
15-09-2010, 21:22 door Necrowizard
"De softwaregigant zou het afgelopen jaar voor 300 miljoen euro aan 42.000 NGOs wereldwijd hebben gedoneerd."

Ja dit slaat dus nergens op. Waarschijnlijk een groot gedeelte van deze NGOs had anders de windows wel gewoon gedownload, dus een gratis weggegeven sleutel omrekenen tot gedoneerd geld is een beetje flauw.
16-09-2010, 10:13 door Anoniem
Hier schiet toch niemand wat mee op? In het eerdere artikel wat erover repte dat de NGOs opgepakt waren bleek dat deze wel legale windows software gebruikte. De bottom-line blijft dus hetzelfde: Het maakt niet uit of je legaal of illegaal bezig bent, als de russische overheid zijn zinnen erop heeft gezet pakken ze je toch wel op.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.