image

Duitse overheid start anti-botnet campagne

woensdag 15 september 2010, 13:50 door Redactie, 4 reacties

De Duitse overheid is een campagne tegen botnets gestart, waarbij het burgers voor de gevaren waarschuwt en tips geeft om infecties te voorkomen en te verwijderen. Botnetfrei.de is een initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik. Ook werken beveiligingsbedrijven en internetproviders mee. Zo levert Symantec een speciale verwijdertool genaamd DE-Cleaner.

"Botnets zijn één van de grootste dreigingen op het gebied van cybercrime", aldus Bernd Becker, directeur van eco, een organisatie die de economische belangen op internet behartigt. "Het anti-botnet centrum moet het aantal besmette computers terugdringen. Zo ontnemen we cybercriminelen hun basis." Voor burgers die er niet meer uitkomen, is er ook een speciaal telefoonnummer beschikbaar.

Reacties (4)
15-09-2010, 15:02 door Anoniem
Ik vraag me af hoe effectief een tool als 'DE-Cleaner' uberhaupt kan zijn, vooral als het door de overheid gemaakt wordt.
15-09-2010, 19:51 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vraag me af hoe effectief een tool als 'DE-Cleaner' uberhaupt kan zijn, vooral als het door de overheid gemaakt wordt.

Zo levert Symantec een speciale verwijdertool genaamd DE-Cleaner.

Waar lees jij in het artikel dat het tooltje door de Duitse overheid gemaakt wordt?
15-09-2010, 20:38 door Bitwiper
Door Anoniem: Ik vraag me af hoe effectief een tool als 'DE-Cleaner' uberhaupt kan zijn, vooral als het door de overheid gemaakt wordt.
Uit https://www.botfrei.de/decleaner.html:
Der DE-Cleaner wird Ihnen bereitgestellt mit freundlicher Unterstützung von Norton by Symantec
Op de download pagina https://www.botfrei.de/decleaner_down.html vind je verder informatie over de door Symantec verzamelde gegevens (veel Duitsers zijn feller als het gaat om privacy dan Nederlandstaligen).

De handleiding (PDF) en "DE-Cleaner.exe" kon ik probleemloos downloaden (vanaf mijn NL IP-adres). De digitale handtekening onder "DE-Cleaner.exe" is op 8 september 2010 gezet, dit is dus geen "oude meuk" (ik heb de software overigens nog niet gestart).

Overigens een uitstekend initatief, en verder een prima site met goede adviezen (voor degenen onder ons die de Duitse taal machtig zijn ;)
16-09-2010, 11:04 door spatieman
botnet frei ?
botnet overname door overheid zou ik eerder zeggen..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.