image

Snelle controle Amerikaanse luchthavens afgeschaft

woensdag 24 juni 2009, 14:20 door Brenno de Winter, 3 reacties

Reizigers die hun privacy en 200 dollar per jaar overhadden voor een versnelde beveiligingscontrole op de Amerikaanse luchthavens, moeten sinds gisteren gewoon weer in de rij staan. Het programma Clear is wegens geldgebrek gestopt. De klanten krijgen hun geld niet terug. Het programma gaf reizigers via een elektronische identificatie met vingerafdruk of irisscan een versnelde doorgang bij de luchthavenbeveiliging. Aan de hand van persoonlijke gegevens werd door het Department of Homeland Security een inschatting gemaakt of de reiziger een risico zou vormen op de vlucht.

Wie werd gemarkeerd als geen groot gevaar kon rekenen op een mildere behandeling bij de controles en bespaarde zo niet alleen op de wachtrij, maar ook op de daadwerkelijke controle. Die tijdswinst kan flink oplopen, omdat bij een willekeurige controle een reiziger tien minuten tot een uur vertraging kan oplopen.

Dat gedeelte van het programma was erg omstreden, omdat diverse beveiligingsexperts erop wijzen dat een indeling in goede en slechte mensen moeilijk te maken is. Ook het principe dat reizigers, waarvan de overheid de betrouwbaarheidsstatus aanpast uit het programma kan gooien, kwam het bedrijf op forse kritiek te staan. Klanten kregen in dat geval hun geld terug en een e-mail dat het programma was beëindigd. Beveiligingsexpert Bruce Schneier wees er vervolgens op dat tegen betaling de Amerikaanse overheid een terrorist liet weten wanneer het wantrouwend werd. Clear had in zo'n 250.000 gebruikers.

Reacties (3)
24-06-2009, 17:33 door spatieman
dat noemt men nu FAST CASH maken..
is net zo erg als scamming, en die gasten zijn gescammt worden door de US overheid.
25-06-2009, 08:56 door cjkos
Geldgebrek? Je kan je natuurlijk afvragen waar die 5 miljoen naartoe is gegaan natuurlijk. Zelfs als er 100000 retour gegaan is naar de klant blijft het nog een hoop geld.
25-06-2009, 13:52 door Anoniem
@ spatieman,cjkos :

Dit soort programma's hebben niet alleen opbrengsten, maar ook kosten. Denk aan de benodigde infrastructuur, personeelskosten, rfid kaarten, informatie materiaal, en ga zo maar door. Jullie lijken te denken dat dit soort programma's geen cent kosten, en enkel geld opbrengen.

De kans lijkt mij aanzienlijk dat het FlyClear programma financieel gezien meer heeft gekost dan dat het heeft opgeleverd, en dat er dus geen sprake is van 'fast cash maken'. Die vijf miljoen die jaag je er zo doorheen wanneer je zo'n programma opzet voor tal van vliegvelden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.