image

RFID-telefoon laat creditcardmaatschappij gebruikers volgen

donderdag 25 juni 2009, 15:47 door Redactie, 15 reacties

Alle nieuwe mobiele telefoons die volgend jaar over de toonbank gaan zijn van een RFID chip voorzien waarmee gebruikers de deur van hun auto of huis kunnen openen, maar waarmee het ook mogelijk is voor creditcardmaatschappijen om de locatie van de beller te volgen. Volgens Ericsson topman Hakan Djuphammar maakt de technologie het mogelijk om de locatie van de kaarthouder vast te leggen, wat fraude zou moeten tegengaan. "Over een jaar beschikt elke nieuwe telefoon over Near Field Communication. Een twee-wegs, bidirectionele RFID communicatie-link die het apparaat als een tag of als een lezer laat werken."

Win-win
Creditcardmaatschappijen kunnen aan de hand van de locatiegegevens en IP-mapping bepalen of de creditcard zich op dezelfde plek bevindt als waar de transactie wordt gedaan. "In sommige landen is er veel fraude met creditcards, daarom is het interessant als de kaartuitgever de positie van de telefoon met die van de kaarthouder kan vergelijken."

De chips zijn verder te gebruiken voor het maken van real-time verkeersoverzichten, door de snelheid van de bestuurder ten opzichte van het telefoonstation te meten. Volens Djuphammar zorgt het verkopen van informatie van mobiele telefoongebruikers aan creditcardmaatschappijen voor een win-win situatie. Waarbij alle partijen van het delen en verkopen van de gegevens profiteren.

Reacties (15)
25-06-2009, 15:54 door Anoniem
"Volgens Ericsson topman Hakan Djuphammar maakt de technologie het mogelijk om de locatie van de kaarthouder vast te leggen, wat fraude zou moeten tegengaan. "Over een jaar beschikt elke nieuwe telefoon over Near Field Communication. Een twee-wegs, bidirectionele RFID communicatie-link die het apparaat als een tag of als een lezer laat werken."

Klinkt allemaal mooi, maar het is in ieder geval zwaar strijdig met de Nederlandse privacy wetgeving.

Zelfs de Nederlandse opsporingsdiensten mogen bijvoorbeeld GSM's niet traceren op basis van de gegevens die het toestel periodiek stuurt naar het VLR (Visitor Location Register) van de mobiele providers indien er geen verbinding tot stand wordt gebracht, omdat anders GSM's als non-stop tracking device gebruikt kunnen worden. Waarbij er vast wel vanwege nationale veiligheid een uitzondering geldt voor de inlichtingendiensten, maar dat terzijde.

Denkt Ericsson dat credit card maatschappijen meer bevoegdheden hebben dan opsporingsdiensten ?
25-06-2009, 15:57 door Anoniem
"Creditcardmaatschappijen kunnen aan de hand van de locatiegegevens en IP-mapping bepalen of de creditcard zich op dezelfde plek bevindt als waar de transactie wordt gedaan. "In sommige landen is er veel fraude met creditcards, daarom is het interessant als de kaartuitgever de positie van de telefoon met die van de kaarthouder kan vergelijken.""

Lekker betrouwbaar IP mapping. Ik werk op de Nederlandse vestiging van een Amerikaanse multinational. Onze proxies lopen via andere landen in Europa. Wanneer ik vanaf mijn werk met credit card zou betalen, dan zou de credit card maatschappij dus op basis van IP-mapping ten onrechte kunnen concluderen dat er sprake is van fraude, omdat ik volgens deze gegevens in een ander land zit.
25-06-2009, 15:59 door Anoniem
Belangrijk detail is dat de eerste zin van het artikel een voorspelling betreft van de Ericsson topman.
25-06-2009, 16:01 door Anoniem
"Volens Djuphammar zorgt het verkopen van informatie van mobiele telefoongebruikers aan creditcardmaatschappijen voor een win-win situatie. Waarbij alle partijen van het delen en verkopen van de gegevens profiteren."

Men mag dus ook vanuit commercieel oogpunt zonder toestemming van de klant de privacy schenden op basis van de ogenschijnlijk t.b.v. fraude bestrijding vastgelegde informatie ?
25-06-2009, 16:01 door Anoniem
"De chips zijn verder te gebruiken voor het maken van real-time verkeersoverzichten, door de snelheid van de bestuurder ten opzichte van het telefoonstation te meten"

Zitten onze flitsnazi's dan ook gelijk zonder werk? Komt er eindelijk meer veiligheid op straat en blijft de schatkist goed gevuld.
25-06-2009, 16:41 door Anoniem
Win win ... behalve voor de consument. No privacy anymore, and more spam.....

No Thanks.
TheYOSH
25-06-2009, 17:19 door Anoniem
Helaas pindakaas. RFID kun je alleen maar traceren als die langs een lezer worden gehouden. Het is niet mogelijk om die van grote afstand te volgen.
Overigens is een extra chip niet eens nodig, mobiele telefoons kunnen sowieso gevolgd worden.
25-06-2009, 17:25 door Anoniem
Hier in België bestaat er een wet "bescherming van de persoonlijke levenssfeer", bestaat die in Nederland dan niet?
25-06-2009, 21:49 door Anoniem
Ik heb genoeg van die druppelsgewijze afknijping van mijn hoogst eigen ID-kenmerken. Het wordt nu letterlijk het verhaal van de kikker die in een langzaam heter wordende pan water doodkookt. Waarom niet meteen voor eens en voor al duidelijk en helder het volgende organiseren: iedereen met een gekleurd oormerk en enkelbandje 24/7 controleren, dan kunnen we ook weer eens andersoortige nieuwsberichten lezen. Geweldig toch, want al die berichten zullen direkt gelinkt en geijkt zijn aan voornoemde oormerken, enkelbandjes, chips, tan- en pincodes en rfid-labels....... zodoende komen we dan toch nog eindelijk de Waarheid over Alles en vooral Iedereen te weten. Dat was de bedoeling, toch ? Of vergis ik me ergens?
26-06-2009, 08:14 door Anoniem
Het is helemaal niet meer nodig om een rfid in menselijke lichamen te plaatsen aangezien het vanzelf wel komt in de spullen die men dag en nacht bij zich draagt (passpoort = id plicht, telefoon, bepaalde producten met rfid er in geplaatst).

Nobody cares totdat het misbruik plaats vind!

Je hoeft geen aluminium hoedje type te zijn om te zien dat deze "vooruitgang" problemen gaat opleveren. De tools geven en dan met regelgeving proberen te beperken is zo nep.
26-06-2009, 10:03 door Anoniem
"In sommige landen is er veel fraude met creditcards..."

Neeeeee, je meent het? Het is toch hartstikke veilig om gewoon te betalen met een nummertje en een datum?
26-06-2009, 10:13 door Anoniem
Door Anoniem: Helaas pindakaas. RFID kun je alleen maar traceren als die langs een lezer worden gehouden. Het is niet mogelijk om die van grote afstand te volgen.
Overigens is een extra chip niet eens nodig, mobiele telefoons kunnen sowieso gevolgd worden.

Even kort gezocht; in 2004 was de afstand van 11meter al bereikt. Wat de stand van zaken op dit moment is weet ik niet, maar door de natuurlijke technologische vooruitgang zal deze afstand allang overtroffen zijn.
"Dus langs een lezer houden" is outdated!!!!!!

http://www.foodproductiondaily.com/Supply-Chain/Long-distance-RFID-reader
26-06-2009, 10:56 door spatieman
dit allemaal ter burgerbescherming tegen terroristen.
oh, en de reclame folderjes worden door C&A hema en de overheid bezorgt
26-06-2009, 20:30 door Santax
Door Anoniem: Belangrijk detail is dat de eerste zin van het artikel een voorspelling betreft van de Ericsson topman.

Ik was mijn hoofd er al over aan het breken.Ik zou jouw comment eigenlijk een understatement willen noemen, want ik kon het inderdaad niet uit het bericht halen.
28-06-2009, 21:23 door Arno Nimus
Hmmmm... Goed excuus om gewoon weer over te stappen op onze aloude bakelieten telefoons. Netjes aan het draadje, geen geouwehoer met afluisterende hobbyisten met wat kennis over draadloze technologie, geen bedrijven die bijhouden waar je uithangt, heerlijk!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.