image

Ziekenhuis verliest laptops met gegevens 250.000 patiënten

vrijdag 26 juni 2009, 09:25 door Redactie, 4 reacties

Een Canadees ziekenhuis is twee laptops verloren met de persoonlijke informatie van 250.000 patiënten. De computers zouden uit een afgesloten laboratorium zijn gestolen. Het zou niet om volledige elektronische patiëntendossiers gaan, maar onder andere om namen en persoonlijke zorgnummers. Volgens het ziekenhuis waren de gegevens niet met de nieuwste encryptie software versleuteld, toch hoeft het publiek zich geen zorgen te maken, zegt Alberta Health Services CIO Bill Trafford. Er zou namelijk een "recent, maar niet echt nieuwe encryptie" zijn toegepast. Trafford omschrijft de software als "erg solide" die kostbare apparatuur en expertise vereist om te kraken. Daardoor is volgens het ziekenhuis de kans op identiteitsdiefstal erg klein.

Uit voorzorg heeft het echter het publiek gewaarschuwd. De Canadese privacy commisaris Frank Work noemt het "schokkend" dat men geen huidige encryptie heeft gebruikt. "Dit is zeer vertrouwelijke informatie en een geval van publiek vertrouwen. Hoe kan het publiek vertrouwen in publieke instanties hebben als ze persoonlijke informatie niet kunnen beschermen?"

Reacties (4)
26-06-2009, 09:51 door Anoniem
En ook daarom heb ik dus bezwaar ingediend tegen het EPD..
27-06-2009, 14:11 door TD-er
Door Anoniem: En ook daarom heb ik dus bezwaar ingediend tegen het EPD..
Dat EPD zegt alleen maar wie er in die database zou mogen kijken bij jouw gegevens en zegt niets over hoe men verder omgaat met jouw data.
Dat het niet in het EPD staat, wil niet zeggen dat het niet via andere wegen alsnog kwijt kan raken.

Daarnaast is het volgens mij nog maar de vraag in hoeverre dat bezwaar ervoor zorgt dat je niet in die EPD-database komt te staan, of dat het gewoon default op slot staat voor jouw gegevens.
29-06-2009, 14:42 door Anoniem
En ook daarom heb ik dus bezwaar ingediend tegen het EPD..

Dat is dus totaal zinloos.. je data staat in dezelfde database er staat alleen een vinkje aan dat $dokter je gegevens niet mag inzien maar moet aanvraagen bij iemand die dat vinkje niet heeft.

Als de backup van de database ergens op een disk op straat ligt liggen je gegevens daar ook.
04-08-2009, 07:34 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.