image

Pentagon-geheimen op Afrikaanse computerdump

maandag 29 juni 2009, 11:32 door Redactie, 4 reacties

Voor slechts 40 dollar wisten Canadese journalisten op een Afrikaanse computerdump een harde schijf te kopen met de zeer vertrouwelijke details van een miljoenendeal tussen het Pentagon en defensieleverancier Northrop Grumman. "Je verwacht dat een defensieleverancier die continu met zeer geheime, gepatenteerde informatie te maken heeft, waarschijnlijk wel zijn harde schijven wil wipen", aldus journalisme student Blake Sifton, die de ontdekking verder schokkend noemde. Samen met zijn studiegenoten was hij bezig met een onderzoek naar het dumpen van oud computermateriaal door Westerse landen.

Volgens Northrop Grumman is de schijf mogelijk gestolen en zou zo op de Ghanese markt zijn beland. In een reactie laat het bedrijf weten dat er procedures zijn voor het afdanken van apparatuur. Beveiligingsexpert Fiaaz Walji van Websense merkt op dat het vanuit een recycling perspectief niet nodig is om harde schijven fysiek te vernietigen, maar dat een grondige "wipe" volstaat om de aanwezige gegevens permanent te verwijderen.

Reacties (4)
29-06-2009, 12:02 door Anoniem
Mogelijk is het ook GEEN gestolen disk. Ons bedrijf heeft een deal waarbij overjarige apparatuur naar Afrika gaat. De organisatie die dit doet, stelt dat ze alles wipen. Voor zover ik weet, wordt dit ook steekproefsgewijs gecontroleerd. Heb je te maken met een bedrijf dat dit doet en je houdt ze niet in de gaten, dan zou dit zomaar kunnen worden overgeslagen, omdat het dan goedkoper wordt.
29-06-2009, 12:10 door Anoniem
wissen van je bedrijfs vertrouwelijke gegevens laat je niet over aan derden, dat doe je zelf. Cd'tje in de computer laten opstarten en prgramma laten lopen. zoals bvb "DBAN, darik's boot and nuke" gegarandeerd alles weg: that securely wipes the hard disks
30-06-2009, 13:33 door Anoniem
Door Anoniem: Mogelijk is het ook GEEN gestolen disk. Ons bedrijf heeft een deal waarbij overjarige apparatuur naar Afrika gaat. De organisatie die dit doet, stelt dat ze alles wipen. Voor zover ik weet, wordt dit ook steekproefsgewijs gecontroleerd. Heb je te maken met een bedrijf dat dit doet en je houdt ze niet in de gaten, dan zou dit zomaar kunnen worden overgeslagen, omdat het dan goedkoper wordt.

Indien het juist is dat de harde schijf werkelijk gestolen is - de vraag blijft dan toch wie in een "high security" bedrijf als Northrop Gruman fysieke voorwerpen kan stelen ? - mag je je afvragen waarom dit bedrijf nimmer alarm heeft geslagen, althans melding heeft gemaakt van de diefstal bij de bekende diensten. De indruk ontstaat dat het bedrijf geen inzicht heeft in het verblijf van haar computerapparatuur en met die (oude) apparatuur op zijn minst zeer slordig om gaat. Security without intelligence ?
06-07-2009, 20:25 door Mark2009
Beveiligingsexpert Fiaaz Walji van Websense merkt op dat het vanuit een recycling perspectief niet nodig is om harde schijven fysiek te vernietigen, maar dat een grondige "wipe" volstaat om de aanwezige gegevens permanent te verwijderen.

Ligt eraan voor wie je het wil achterhouden.
Voor een reeks partijen is ook een simpele wipe niet voldoende.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.