image

Politici willen EPD door Google Health vervangen

maandag 6 juli 2009, 14:04 door Redactie, 13 reacties

De leider van de Britse Conservatieven wil het Elektronisch Patientendossier door Google Health of Microsoft HealthVault vervangen. Volgens David Cameron is het geplande EPD van de Labour-regering een voorbeeld van hoe gecentraliseerde overheidsprogramma's de mist in gaan. Het 14 miljard euro kostende EPD zou oorspronkelijk in 2010 moeten worden uitgerold, maar heeft inmiddels 4 jaar vertraging opgelopen. Tijdens een recente conferentie liet Cameron weten dat de Conservatieven een andere aanpak nastreven om patiënten toegang tot hun gegevens te geven. "Je hebt geen massale centrale computer nodig om dit te doen. Mensen kunnen hun gegevens veilig online opslaan, ze kunnen elke dokter die ze willen er toegang toe geven. Zij zijn in controle, niet de staat."

Cameron ging verder door te zeggen dat als mensen hun eigen patiëntendossier beheren, ze meer interesse in hun gezondheid gaan tonen en daardoor gezonder gaan leven, wat de overheid weer geld scheelt. Het grootste voordeel van een Google Health of Microsoft HealthVault is dat het de overheid bijna niets kost om te draaien en onderhouden. De Tories werken nog aan de implementatie van hun plannen. Burgers worden in ieder geval niet verplicht om hun gegevens bij Google of Microsoft onder te brengen.

De Liberaal-democraten zijn faliekant tegen het plan, omdat het de IT-giganten een oneerlijk commercieel voordeel zou geven. Verder vinden critici het voorstel controversieel, omdat de vrouw van Cameron's belangrijkste politiek adviseur, voor Google werkt.

Reacties (13)
06-07-2009, 14:47 door Anoniem
Lijkt me een goed idee om een programma van Google of Microsoft te gaan gebruiken maar dan alleen als verder NIEMAND mee kan lezen totdat jij ze er toegang tot geeft.
Van mij hoeft niet de politieagent of de brandweerman te zien hoe je gezondheid is. Zoals dat nu ook gebeurt op de meldkamer waar ook sommige medewerkers ver buiten het boekje werken door bekende van hun te bekijken in het politie dossier.
06-07-2009, 16:14 door Anoniem
Door Anoniem: Lijkt me een goed idee om een programma van Google of Microsoft te gaan gebruiken maar dan alleen als verder NIEMAND mee kan lezen totdat jij ze er toegang tot geeft.
Van mij hoeft niet de politieagent of de brandweerman te zien hoe je gezondheid is. Zoals dat nu ook gebeurt op de meldkamer waar ook sommige medewerkers ver buiten het boekje werken door bekende van hun te bekijken in het politie dossier.
Mag ik je er op wijzen dat op de meeste plekken de toegang en activiteiten voor BvH en BvO worden gelogd. Misbruik van systemen is strafbaar en je krijgt ontslag. Hebben die medewerkers er dat dan voor over? Oh ja, er gaat ook strenger worden gecontroleerd dan dat nu het geval is. Dus laat ze maar hun gang gaan, kan er vers en hopelijk eerlijk bloed instromen.

Frans.
06-07-2009, 16:15 door Anoniem
Door Anoniem: Lijkt me een goed idee om een programma van Google of Microsoft te gaan gebruiken maar dan alleen als verder NIEMAND mee kan lezen totdat jij ze er toegang tot geeft.
Van mij hoeft niet de politieagent of de brandweerman te zien hoe je gezondheid is. Zoals dat nu ook gebeurt op de meldkamer waar ook sommige medewerkers ver buiten het boekje werken door bekende van hun te bekijken in het politie dossier.

Valt onder die NIEMAND ook Google en MS zelf?
06-07-2009, 16:40 door Anoniem
Geweldig.....

Beste mensen, het centraliseren van alle gegevens, hoe beschermd ook bij 2 databanken is je hoofd op de kapbalk leggen.

Als google na 5jaar deze dienst stopt of niet langer graties doet (wat ik ook zou doen als de hele wereld er gebruik van maakt) dan gaat niet alles de mist in, maar is ook iedereen letterlijk zonder plan B.
06-07-2009, 17:38 door spatieman
/Sarcasme aan
volgens google health gebruiken de helft van de labor partij viagra om te kunnen scoren bij hun vrouwen.
/sarcasme uit
06-07-2009, 19:52 door cyberpunk
Google Health of Microsoft HealthVault ? 1 april valt vroeg dit jaar... :-?
06-07-2009, 20:00 door Anoniem
Boeiend hoe het in de perceptie van deze politicus wel gecentraliseerd is als de staat alles bestiert, en niet gecentraliseerd is als een moloch van een bedrijf als Google of Microsoft het bestiert. Weet je wat decentraal is? Als de huisarts het dossier beheert.

Oh nee, het wordt bij zo'n moloch opgeslagen maar iedereen beheert het zelf. Nou denk ik dat heel veel mensen (inclusief ik) helemaal niet zulke helden zijn in het verantwoord beheren van die gegevens, dus je combineert de nadelen van decentralisatie bij mensen die daar vaak niet voor in de wieg gelegd zijn met de nadelen van centralisatie bij bedrijven die om commerciële redenen graag heel veel meer met al die gegevens willen dan ze alleen maar veilig opslaan.

En hoe moet ik een specialist toegang geven tot mijn gegevens als ik er ernstig aan toe ben? Kan je dat verwachten van iemand die net uit een autowrak is geknipt, of iemand die psychotisch is geworden? Wordt gegarandeerd dat de gegevens niet worden opgeslagen op een plek waar de privacybescherming veel zwakker is dan bij ons? Het gaat over Amerikaanse bedrijven tenslotte.

Persoonlijk zit ik er helemaal niet op te wachten om zelf die gegevens te beheren, en ik wil ze al helemaal niet bij Google of Microsoft terecht zien komen. Ik heb vertrouwen in mijn huisarts en ik wil gewoon dat het heel ouderwets allemaal bij hem ligt.
06-07-2009, 20:03 door cjkos
Gerichte reclame op basis van e gezondheidstoestand. Dat wil toch iedereen? (Not)
06-07-2009, 20:04 door Anoniem
Door cyberpunk: Google Health of Microsoft HealthVault ? 1 april valt vroeg dit jaar... :-?

Nee, het valt duidelijk laat...
06-07-2009, 20:18 door Arno Nimus
Het is me ineens helemaal duidelijk waarom ze op een eiland wonen...

Waarom niet gewoon een soort van Google of Microsoft Public HealthCommunity bouwen? Je klikt je mankementen bij elkaar en zoekt lotgenoten. Of het nou "alleen" voor Google of Microsoft en allerhande andere ongure instellingen beschikbaar is of voor de hele wereld, veel verschil maakt het toch niet meer. De gegevens delen we ook nog even geautomatiseerd met de Pfizers en GlaxoSmithKline's en Roche's van deze wereld en we kunnen ook nog wat medicinale voordeeltjes thuisgestuurd krijgen. En voor de kleine pijntjes delen we het natuurlijk gewoon met de Aholds en AS Watsons van vandaag.

Natasja Froger zegt: Doen!
06-07-2009, 22:49 door Anoniem
Komt ineens weer een reclame in me op die ik een tijd geleden bij google Ad's zag.
De text was als volgt:

Last van kanker?
Dit gevolgd voor een link met een of ander goedkoop adres voor MRI scans

Nog nooit zoiets zieks gezien moet ik zeggen.

Dus ze dit vooral doen (not!)
06-07-2009, 23:40 door Anoniem
Dit is echt een hele slechte combinatie, weer een teken dat het de verkeerde kant opgaat met de samenleving, normaal zou ik hier heel erg tegen zijn, maar nu ben ik toch voor. In het EPD wordt je toch opgenomen, of je nu wilt of niet, je kan hooguit bezwaar indienen tegen het uitwisselen van gegevens, maar voor de healthdatabase van het Kwaadaardige Google Imperium hoef je je lekker niet op te geven :)
07-07-2009, 10:22 door Anoniem
Google en gezondheidszorg? Dacht het niet...

http://cryptome.org/0001/google-ads-gag.htm
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.