image

Eerste Kamer akkoord met vingerscan verdachten

dinsdag 7 juli 2009, 17:15 door Redactie, 11 reacties

Vrijwel zonder debat heeft de Eerste Kamer gisteren ingestemd met het voorstel van de regering om van verdachten, veroordeelden en getuigen een vingerafdruk te nemen. Om deze vorm van identificatie mogelijk te maken, worden het Wet van Strafvordering, het Wetboek van Strafrecht en enige andere wetten aangepast. Volgens de regering kan hiermee identiteitsfraude worden voorkomen. Het wetsvoorstel kent zes maatregelen: het invoeren van een strafrechtsketennummer (SKN); het verruimen van de mogelijkheden van de afname en het gebruik van foto's en vingerafdrukken voor het vaststellen van de identiteit; de introductie van een identificatieplicht voor een verdachte; functionarissen verplichten om de identiteit van een verdachte of veroordeelde vast te stellen; het aanwijzen van de Minister van Justitie als ID-autoriteit voor de strafrechtsketen en het oprichten van de strafrechtsketendatabank.

Reacties (11)
07-07-2009, 18:08 door Anoniem
Allemaal leuk en wel, maar hoe zit het als iemand vrijgesproken wordt? Of wat gebeurt er met de vingerafdrukken van de getuige(n) na de rechtszaak?

Misschien heb ik er overheen gelezen, maar ik heb nergens gelezen dat deze worden vernietigd... Oeps... "vergeten" zeker?
07-07-2009, 21:31 door Anoniem
Lijkt me een mooie onderhandelings positie, ik wil alleen getuigen als ik GEEN vingerafdruk af hoef te laten nemen.
07-07-2009, 21:49 door Anoniem
Je kan dus beter maar geen getuige of verdachte zijn in dit land. Ja, er kan identiteitsfraude voorkomen worden, maar dat was met andere middelen ook al mogelijk. Het enige doel is daarmee om meer controle te krijgen op ieder die maar iets met politie of justitie te maken (moet) hebben.
07-07-2009, 22:27 door Anoniem
en getuigen een vingerafdruk

Vanaf nu ben ik blind en doof als er een misdrijf in de buurt gebeurt.
08-07-2009, 00:24 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-07-2009, 00:57 door Anoniem
nu ben ik geen verdachte of iemand die verplicht identities van persoonlijke lichamelijke kenmerken moet openbaren.
Toch wordt ik gedwongen om zeer persoonlijke lichaams fucnties te gaan vastleggen in een database.
Mooi niet, ben niet bereid om mijn lichaam te openbaren in data, mijn vingerafdruk is zeer eigen voor mijn lichaam en daar hebben authorities niets mee te maken.
Vinger scanners, gelaat scanners en vele andere id scanners zijn ongeoorloofd tot er een wet is die deze scanners geoorloofd zal vinden.
Vooral het CDA en VVD en ook het CU willen graag dat iedere Nederlander wordt geregistreerd in een database die criminelen gaan volgen en ook onschuldige mensen in hun base gaan registreren.
Gelukkig is de SP en de PvdA er tegen om alle mensen te gaan volgen meteen data base.
Weg met di9e database van d spionnen van het cda en consorten>
Leve de replublic van de vrije nederlanden!
08-07-2009, 09:10 door Anoniem
Door Anoniem:
en getuigen een vingerafdruk

Vanaf nu ben ik blind en doof als er een misdrijf in de buurt gebeurt.
Zelfde hier, ik heb echt geen zin om me ergens aan te melden als getuige als ze mijn vingerafdrukken gaan nemen!
08-07-2009, 09:29 door MarkII
heb er geen moeite mee om vingerafdrukken te gaan geven aan Justitie als ze maar veilig worden opgeslagen.

Zelfde als een DNA database, lijkt mij een goed plan om DNA en vingerafdrukken te combineren. Dit voor de veiligheid.
08-07-2009, 10:58 door spatieman
Door Anoniem:
en getuigen een vingerafdruk

Vanaf nu ben ik blind en doof als er een misdrijf in de buurt gebeurt.

mijn idee.
want voor je het weet, sta zelf als verdachte voor het hekje en mag je schadevergoeding gaan betalen.
08-07-2009, 19:34 door Anoniem
Grappig, precies wat volgens het europese hof in de UK niet mag. Maar ja, Brussel is hééél ver weg van den haag.
09-07-2009, 13:19 door awesselius
Burgers zijn door de overheid aangemaakte personen (bij de geboorte, door het samenstellen van de akte van geboorte). Dit zijn ficties en staan eigenlijk los van de mens van vlees en bloed.

Er bestaat dus eigenlijk geen relatie tussen vlees en bloed en de persoon die de overheid wil controleren (beheersen). Dit kan alleen als de mens meewerkt en zichzelf kenbaar maakt (identiteitsbewijs). Dan is voor de overheid duidelijk dat de gegevens die je zelf overlegt aan bijv. justitie dat die kloppen met het lichaam wat bij de geboorte is ontstaan.

Het afnemen van iris-scans, vingerafdrukken, spuug, sperma en bloed (DNA) maakt het koppelen van de fictie aan de mens van vlees en bloed bijna onafscheidelijk. Er is dus geen ontkomen meer aan de fictie die de overheid van jou heeft (persoonsgegevens). Zodra de overheid je vingers dus kan laten afdrukken, kunnen ze dit toetsen aan wat ze al van je weten.

Terwijl momenteel, als men aan de deur komt je kunt weigeren mee te werken als je nog niet verdacht bent. Dan nog, als je wel verdacht bent, ben je ook vrij om te weigeren (dat is de wet, gaan ze dit ook aanpassen?) mee te werken aan je eigen veroordeling.

Zodra je dus kenbaar maakt dat je de mens van vlees en bloed bent die bekend is onder de naam X, of onder BSN Y, of onder ID Z..... dan kunnen ze alles met je doen, want je komt er niet meer van los. Je bent dan niet vrij, maar gevangen in een web van ficties.

- Unomi -
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.