image

SMS-virus steelt beltegoed mobiele telefoons

donderdag 9 juli 2009, 10:33 door Redactie, 9 reacties

Onderzoekers hebben een nieuw virus voor mobiele telefoons ontdekt dat honderden SMS-berichten verstuurt, waardoor gebruikers met torenhoge rekeningen achterblijven. Transmitter.C verstopt zich in aangepaste versies van legitieme software. Eenmaal actief verstuurt het virus meer dan 500 SMS-berichten met een link naar de website waar het geïnfecteerde bestand te vinden is. De malware doet zich op deze website voor als de Advanced Device Locks Symbian applicatie, waarmee het mogelijk is om een mobiele telefoon te locken.

Om slachtoffers niets te laten vermoeden, zijn de verstuurde SMS'jes niet in het overzicht van verzonden berichten te vinden. Verder kan Transmitter.C pornografische links versturen, die ook naar het virus wijzen, en de gebruiker op dure SMS-diensten aanmelden. Een verschil met huidige mobiele malware, is dat Transmitter.C de ingestelde taal van het mobieltje herkent en zich hier automatisch op aanpast.

Volgens Lin Yu van NetQin kan het virus voor enorme "financiële en reputatie schade" zorgen. Hij verwacht dat in de toekomst mobiele malware zelfs gevaarlijker en schadelijker wordt dan de huidige Windows malware. Steeds meer mensen bankieren via hun mobiel en bewaren hier persoonlijke en waardevolle informatie op, wat interessant voor criminelen is.

Reacties (9)
09-07-2009, 11:12 door MarkII
Goh, toch wel blij met mijn BlackBerry
09-07-2009, 11:24 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-07-2009, 11:30 door Anoniem
En ik met mijn 'Prepaid' :D
09-07-2009, 14:25 door Rubbertje
Hoe komt dat virus op je telefoon?
10-07-2009, 10:14 door jali
ik ben al blij dat ik kan bellen met m'n telefoon
01-08-2009, 12:02 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-08-2009, 23:17 door Bill Torvalds
Gelukkig heb ik een Neo freerunner met een prepaid kaart erin.
16-04-2010, 13:50 door Anoniem
Hoi,

Ik heb, waarschijnlijk, het antwoord op de vraag van Bastos (09-07-2009)

Ik heb zo'n virus gehad op de mobiele telefoon van onze zoon. Je schrikt je dood van de rekening die je krijgt. Eerst zoonlief maar eens flink onder handen nemen. Die heeft natuurlijk als een gek zitten smsen en bellen. Hij moest zijn telefoon direct inleveren. Logboek inkijken. etc. etc. etc. Is niets vreemds aan te zien.
Rekening specificatie bekijken. Dan zie je dat er echt iets niet klopt. Rekening maart 2010 960x gesmst naar nummer 062163**** ook nog eens 190x gebelt naar hetzelfde nummer. "Absurd"sms en bel gedrag. We kennen het nummer niet. HI KPN gebeld, met de vraag dat we graag het volledige nummer wilden hebben. Wij dat nummer bellen. Krijgt gelijk de voice mail. Nummer staat ook niet in zijn logboek, of bij ontvangen smsjes.
Oudere specificaties bekeken. Vanaf 17-02-2010 lijkt de mobiel "z'n eigen leven te lijden".
Veel op het internet gesurft daar kom je bleutooth hack tegen.
Weer HI gebeld, die verklaren je voor gek, maar ze willen het, na aandringen, wel gaan onderzoeken. Je moet het afwachtten. Er word wel geadviseerd om aangifte ervan te gaan doen. Afspraak gemaakt bij de politie, voor as maandag 19-04-2010. Je blijft wel met veel vragen en vraagtekens zitten.

Gisteren de vaste pc gescanned. Norman haalt er verschillende Trojan paarden uit. Die niet te verwijderen zijn, waaronder 2x Trojan paard\JAVA\SMSSend.B
Aan onze zoon gevraagd of hij foto's of bestanden van zijn mobiel geupload had naar de pc. Ja dat had hij. Gekeken wanneer de foto's op de pc gezet waren. 17-02-2010 dus. Hij heeft dus toen, door het aansluiten van zijn telefoon op de PC, zijn telefoon of simkaart geïnfecteerd.

Ik denk zelf dat je er niet veel van merkt als je elke keer een paar euro meer betaald voor het abonnement. De kids krijgen op hun donder dat ze moeten opletten wat ze met hun mobiel doen. En dan is de kous ermee af.
De rekening die wij gepresenteerd kregen was 10x zo hoog. En dan val je van ongeloof van je stoel.
Ik hoop dat ik hier andere mensen mee kan helpen.

Ellen
19-04-2010, 15:18 door Anoniem
Vandaag bij de politie geweest. Virus computer usb kabel op simkaart dat word door de politie van tafel geveegd.
Ze zijn er bijna zeker van dat het een geavanceerde bleutooth hack is. Lekker goedkoop bellen en smsen op andermans kosten.
Advies politie: Zorg er dus voor dat je Bleutooth niet constant aanstaat en let goed op WAT je accepteerd mocht het accepteren van een vriend/vriendin de 1ste keer mis gaan. OPLETTEN DUS.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.