image

Experts twijfelen aan virusvrij Google Chrome OS

donderdag 9 juli 2009, 11:50 door Redactie, 9 reacties

Beveiligingsexpert hebben grote twijfel over de claim van Google dat het nieuwe Chrome besturingssysteem vrij van malware en virussen is. "Een idiote bewering", zo bestempelt Bruce Schneier de uitspraak van de zoekgigant dat gebruikers van het Chrome OS zich geen zorgen meer over malware en beveiligingsupdates hoeven te maken. "Het is al decennia geleden bewezen dat het onmogelijk is om een besturingssysteem te maken dat immuun voor virussen is." De beveiligingsgoeroe sluit niet uit dat het Chrome OS een veiliger besturingssysteem wordt dan de systemen die nu in omloop zijn, maar dat is heel wat anders dan wat Google nu beweert, namelijk dat het systeem virusvrij zal zijn.

Andere experts zijn blij dat Google de veiligheid van het systeem zo'n hoge prioriteit geeft. Met name het verbergen van "security" voor de gebruiker is iets wat veel beter kan, aldus Alan Paller van het SANS Institute. Het gaat dan om zaken als het herstarten van het systeem en het beheren van de veiligheid van alle geïnstalleerde applicaties bovenop het besturingssysteem. Brian Chess van Fortify Software heeft vertrouwen in Google. "Ik denk dat ze het bij het juiste eind hebben. Ze kunnen vanuit beveiligingsstandpunt een veel beter systeem maken dan wat de meeste mensen nu gebruiken." De zoekgigant kan volgens Chess maatregelen aanbrengen die bijvoorbeeld voorkomen dat gebruikers een virus downloaden als ze een bijlage in de mail openen.

Applicaties
Alex Eckelberry van Sunbelt Software denkt dat het succes van het Chrome OS afhankelijk is van de applicaties die ervoor verschijnen en hoe zeer gebruikers hun Microsoft software kunnen missen. "Ik heb twee netbooks gekocht, die beide Windows draaien, omdat ik Office nodig heb. Ik wil geen StarOffice of Google Docs gebruiken. Het moet elke keer perfect werken. Ik zag eens een Linux die-hard een presentatie geven waarbij hij door een PDF te scrollde. Het was treurig."

Reacties (9)
09-07-2009, 12:34 door micmast
"Ik heb twee netbooks gekocht, die beide Windows draaien, omdat ik Office nodig heb. Ik wil geen StarOffice of Google Docs gebruiken.

Er zijn zoveel oplossingen, mss niet op netbooks, maar er zijn genoeg open source producten die werken op Linux en niet 2.
09-07-2009, 15:50 door RichieB
Ik zag eens een Linux die-hard een presentatie waarbij hij door een PDF te scrollde. Het was treurig.
De vertaling is weer eens sneu. Hij zag de Linux die-hard een presentatie geven. "Silly" betekent niet "treurig", maar "stom".

Verder is dit een goed voorbeeld van vendor lock-in. Microsoft had al heel lang geleden moeten worden opgesplitst in een OS bedrijf en een applicatiebedrijf.
09-07-2009, 16:23 door Anoniem
"Ik zag eens een Linux die-hard een presentatie waarbij hij door een PDF te scrollde. Het was treurig."

Bizarre mening. Waarom zou je een presentatie niet kunnen weergeven als PDF als je dat zelf handig vindt?
09-07-2009, 17:43 door Anoniem
Tsja, het lijkt erop dat Alex Eckelberry nogal stringente eisen stelt.

Het is alsof een nieuwe fabrikant zijn eigen merk pindakaas lanceert en dat hij zegt "maar het moet wel smaken als Calve". Alle stukken software zijn weer anders. Wil niet zeggen dat sommigen niet meer ruimte voor verbetering hebben dan anderen, maar op deze manier maak je het profiel wel heel specifiek.
10-07-2009, 13:13 door spatieman
virus vrij MISCHIEN.
spyware vrij NEE
advertentie vrij NEE
kijkt over de schouder vrij NEE.
10-07-2009, 23:48 door Anoniem
Open source he, dus een beetje hacker weet hoe de software in elkaar zit en kan dus achter alle lekken komen, is google nou zo dom of ben ik slim (waar ik niet vanuit ga) beetje rare bewering. Zeg maar onmogelijk!
11-07-2009, 18:25 door Anoniem
-- "Ik zag eens een Linux die-hard een presentatie waarbij hij door een PDF te scrollde. Het was treurig."

Ik krijg op de universiteit regelmatig presentaties die als PDF gemaakt zijn. Werkt geweldig! Geen irritante overgangen, geen domme geluidjes en ze zijn interactief te maken door op bepaalde gedeeltes kan klikken (als dat nodig is).
13-07-2009, 13:13 door Anoniem
Bruce Schneider heeft zijn reacties inmiddels wel iets genuanceerd:
http://www.googleblogos.com/security/security-guru-calls-chrome-oss-security-claims-idiotic/
14-07-2009, 18:51 door Anoniem
Een besturingssysteem kan pas echt zo veilig zijn als je er NIETS mee kan. En nou wil ik best geloven dat je er geen bal mee kan behalve een beetje surfen, maar niet dat het echt zo veilig is...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.