image

"66% Android apps misbruikt privégegevens"

donderdag 30 september 2010, 11:06 door Redactie, 12 reacties

Tweederde van de Android applicaties misbruikt privégegevens, zo blijkt uit onderzoek. Onderzoekers van Intel Labs, Pennsylvania State Universiteit, Duke Universiteit onderzochten dertig apps. "We ontdekten 68 gevallen van potentieel misbruik van een gebruiker zijn privégegevens, verdeeld over 20 applicaties." Het onderzoek was gebaseerd 30 van de 358 populairste gratis Android apps.

Sommige van de applicaties deelden de locatie van de gebruiker met advertentiebedrijven alleen als er advertenties werden getoond. Andere applicaties deden dit ook als de gebruiker niet de applicatie gebruikte. In sommige gevallen werd de locatie elk 30 seconden doorgestuurd.

Zeven applicaties verzamelden het device ID en in sommige gevallen ook het telefoonnummer en simkaart serienummer. In bijna alle gevallen werd de informatie verzameld zonder de gebruiker te informeren. Volgens de onderzoekers demonstreert hun werk dat Android's access control geen bescherming biedt tegen applicaties van derden die gevoelige gegevens willen verzamelen.

Reacties (12)
30-09-2010, 12:00 door Anoniem
En weet je wat het mooiste is? Dat de gebruikers er helemaal niks om geven. Face it, privacy is dood, puur omdat het de (eind)gebruikers niet meer interesseert.
OT: dit zag je natuurlijk van ver aankomen; het grote verschil tussen een closed en een open app store. Van de andere kant is het natuurlijk gek dat ik als gebruiker geen rechten heb om bepaalde (groepen) API's voor bepaalde apps dicht te kunnen zetten. Dan zou dit probleem niet meer spelen (aangezien de app dan geen response meer krijgt van de geblokkeerde api, bijvoorbeeld mijn adresboek).
30-09-2010, 13:48 door Anoniem
Tja, niet zo gek als die zooi allemaal bij Google vandaan komt. Een hoog 'told you so' gehalte........ oftewel wie niet horen wil moet maar voelen.
En inderdaad, zoals hierboven als gesteld wordt, de gebruikers interesseert het geen flikker. Alleen beseffen ze niet dat ze met dat gedrag ook anderen schade toebrengen want niet iedereen in hun adres boek zal gecharmeerd zijn om gespammed te worden of door allerlei louche bedrijven te worden gebeld.
30-09-2010, 15:36 door Anoniem
Lol, het ziet er naar uit dat er markt is voor een Security suite incl. HIPS voor Android. Moet je 'm wel eerst ff overclocken, anders draait ie teringsloom :P
30-09-2010, 15:49 door Anoniem
Een van de redenen dat ik geen "smartphone" gebruik revealed.
30-09-2010, 17:06 door Anoniem
"Applicaties verzamelden het device ID en in sommige gevallen ook het telefoonnummer en simkaart serienummer. In bijna alle gevallen werd de informatie verzameld zonder de gebruiker te informeren."

Rijkswaterstaat heeft ook Bluetooth scanners langs de weg staan, die doen hetzelfde.

Niemand lijkt zich dat te beseffen ...
30-09-2010, 20:14 door Anoniem
ik lig er idd niet zo wakker van
30-09-2010, 21:04 door KwukDuck
Ik krijg precies te zien welke app welke toegang nodig heeft, hiermee ga je akkoord of niet.
Als iets me niet bevalt installeer ik het niet en zoek ik een alternatief.
30-09-2010, 22:16 door tifkap
privacy is niet dood. Privacy is tegenwoordig onmogelijk en ongrijpbaar voor de gemiddelde eindgebruiker, maar privacy leeft meer dan ooit als onderwerp.
01-10-2010, 07:34 door Anoniem
Mij boeit het inderdaad niet, als ze me willen bellen doen ze dat maar, vind ik wel leuk als dat op de huistelefoon gebeurd, dan vraag je of ze een momentje hebben en dan leg je hem gewoon weg x)

Ik ben nog niet gebeld door iets onbekends/reclame of zoiets dus het zal allemaal wel meevallen. Ook kun je jezelf er dus niet tegen beschermen, als een maat van mij dan een app installeert komen ze ook wel achter mijn nummer dusja.

Mn nummer staat ook in het telefoonboek trouwens, dus dat maakt ook niet uit..
01-10-2010, 08:22 door Anoniem
Zoals KwukDuck zegt, je krijgt te zien tot welke gegevens een app wil hebben. Veel apps willen aan je telefoongeschiedenis kunnen etc terwijl ze dat helemaal niet nodig hebben. Een app om gewoon wat notes op je home screen te plakken heeft niets te maken met je belgeschiedenis of andere zaken. Als ik zie dat het ergens toegang tot wil dat het niet nodig heeft : no go. Zo eenvoudig. Wel jammer dat er niet meer integere ontwikkelaars zijn. Er zijn erg veel apps die toegang willen tot data waar ze eigenlijk niets mee te maken horen te hebben.

Maar goed. De meeste users doen gewoon zelfs niet de moeite om het te bekijken. Meestal gaat het ongeveer zo :

Stap 1 : "Oh wat een leuke app, die ik eigenlijk niet zocht maar het ziet er wel grappig en leuk uit"
Stap 2 : *install*

... yeh
04-10-2010, 12:54 door Anoniem
Vergeet niet dat veel ontwikkelaars "third-party libraries" gebruiken bij de bouw van hun applicatie(s). Soms hebben ze zelf niet in de gaten welke functionaliteiten ze daarmee in huis halen. Het is niet altijd moedwil van de ontwikkelaar, maar vaak een extra "feature" dat mee komt met die libraries. Dus zoals hierboven al geschreven: kijk goed welke functionaliteiten de applicatie allemaal wil gebruiken, en bepaal of dat voor die applicatie wel nodig is. Besluit dan zelf of je die (gratis) applicatie dan nog wel zo graag wilt hebben.
04-10-2010, 20:50 door Anoniem
Zullen we dan maar een User Account Control (UAC) voor android doen? :D
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.