Poll
image

Waarom stap jij niet over op Linux?

maandag 4 oktober 2010, 10:02 door Redactie, 69 reacties
Je kunt er niet op gamen
12.79%
Gebruikersonvriendelijk
12.06%
Windows was al geinstalleerd
6.03%
Slechte hardware ondersteuning
4.94%
Net zo onveilig als Windows
5.6%
Ik ben al overgestapt
31.98%
Anders, ...
14.97%
Slechte software ondersteuning
11.63%
Reacties (69)
04-10-2010, 10:49 door SirDice
Ik stap niet over op Linux omdat ik het een ongeorganiseerde puinhoop vind. FreeBSD is wat dat betreft vele malen duidelijker, completer en strakker geregeld.
04-10-2010, 11:37 door Anoniem
Ik werk gelukkig met Apple; nergens last van!
04-10-2010, 11:48 door Mysterio
Telkens als ik weer de kriebels kreeg en het installeerde liep ik aan tegen de draadloze netwerkadapter die zonder hogere wiskunde het vertikt en zodra ik een Linux compatibel spel opstart zijn de prestaties om te janken. Het is prachtig voor een netbook waarop je je typ en mailwerk doet en voor servers die je niet wilt herstarten en uit wil rusten met wazige beveiligingssoftware, maar voor serieus gamen is het drama.

En dat is toch wat ik het liefst thuis doe.
04-10-2010, 12:07 door Anoniem
Ik gebruik Linux (Knoppix) regelmatig om data van PC's van bekenden te redden ... prima tool. Maar ik heb het opgegeven om Linux thuis op een mijn notebooks te installeren omdat draadloos internet niet wil werken. Welke distro ik ook probeer, het lukt me niet. En op internet struikel je over de klachten inzake de combinatie Linux/WiFi, dus ben ik niet de enige. Als iemand nog een linkje heeft naar een 'dummy-proof' (maar dan *echt* begrijpelijke!) instructie hierover, heel graag. En nee, ik heb geen interesse in discussies over de vraag of het al dan niet de schuld van Linux is ... als WiFi het niet doet is Linux simpelweg geen alternatief voor Windows.
04-10-2010, 13:00 door Silver
Ik kan het daar alleen maar mee eens zijn. Laatst was het voor mij weer eens zo ver - ik had weer eens de kolder in mn kop en besloot mn desktop te herinstalleren met Ubuntu. Mijn redenatie was dat mn desktop toch niet meer de laatste games kon draaien en ik verder eigenlijk alleen maar TV-shows keek en wat mailde. Klinkt simpel genoeg, niet?

Wat een drama! Zelfs onder versie 10.04 is mijn ATI kaart niet ondersteund en loopt video dus gewoon niet goed. Na alles geprobeerd te hebben wat op de diverse fora voorbij kwam, is het nog niet opgelost. Volgens mij is er nu ook van alles ook corrupt waardoor het zonder herinstallatie niet meer goed gaat komen. Ik ben echt geen complete newbie en ben er dan ook heilig van overtuigd dat een gemiddelde gebruiker het allang had opgegeven.

Uiteindelijk heb ik de strijd ook maar opgegeven. Hoe vervelend ik het ook vind om toe te geven: Linux voor de desktop is gewoon nog steeds niet klaar voor de gemiddelde gebruiker. Ze moeten echt eens wat meer development investeren in hardware en drivers. Een makkelijkere interface hiervoor zou al geweldig zijn (a la Windows device manager bijvoorbeeld), wat ze nu hebben laat namelijk lang niet alles zien (alleen proprietary spul).

Zucht.
04-10-2010, 15:03 door Anoniem
De vraag suggereert een antwoord tegen Linux.
04-10-2010, 16:04 door Anoniem
Je beperken tot linux als IT specialist lijkt me niet slim; als gebruikers windows vragen hebben kun je daar geen antwoord meer op geven door gebrek aan ervaring.
Gezien veruit de meest gebruikte applicaties draaien op windows weet en je dan dus van de meest applicaties niets meer af
En hoe kun je dan nog je windows-exploit testen?
Of je software testen op verschillende OS-en?
Iedereen die zegt enkel op linux te werken heeft zijn IT kennis beperkt en zal dus nooit 't zelfde kunnen weten als ITers die dat niet doen.

Ik gebruik meerdere OS-en; mijn pc is multiboot met verschillen vmware images er op

Greetingz,
Jacco
04-10-2010, 17:05 door Anoniem
Grappig dat het grootste deel (op dit moment) Linux draait maar dat de reacties vooral van mensen zijn die uitleggen waarom ze niet zijn overgestapt...

Slechte hardware ondersteuning is klinklare onzin, out-of-box ondersteunt het meer dan windows.

Voor degene die wil overstappen: kijk eens naar Linux Mint. Hoewel ik al jaren een haat-liefde verhouding heb gehad met Linux is deze distro ervoor verantwoordelijk dat ik sinds 2 jaar Windows-loos ben en ik vind het heerlijk.

Misschien moet je even omschakelen maar uiteindelijk is het gemakkelijker en logischer dan Windows.
04-10-2010, 17:49 door Anoniem
Sinds 2008 overgestapt en nooit meer terug gekeken. Alleen nog een partitie met Windows 7 voor mijn games.
Linux is Windows op vele fronten al ver voorbij. Daarnaast wordt Linux steeds sneller steeds beter. Van Windows kan ik niet echt zeggen dat ze de laatste 8 jaar iets goed verbeterd hebben.
04-10-2010, 17:53 door SirDice
Door Anoniem: Grappig dat het grootste deel (op dit moment) Linux draait maar dat de reacties vooral van mensen zijn die uitleggen waarom ze niet zijn overgestapt...
Waar haal je de wijsheid vandaan dat het grootste deel Linux zou draaien? En het grootste deel van wat?!? Nederland? Security.nl bezoekers? Reaguurders?
04-10-2010, 19:25 door Anoniem
Door SirDice:
Door Anoniem: Grappig dat het grootste deel (op dit moment) Linux draait maar dat de reacties vooral van mensen zijn die uitleggen waarom ze niet zijn overgestapt...
Waar haal je de wijsheid vandaan dat het grootste deel Linux zou draaien? En het grootste deel van wat?!? Nederland? Security.nl bezoekers? Reaguurders?

Dan had ik het over de uitslag van de poll natuurlijk. Op het moment van die reactie had 25% gestemd op "ik ben al overgestapt" (op dit moment is dat ook zo), en dat percentage is het hoogste van alle keuzes van de poll. Maar dat waren niet de mensen die een reactie schreven, dat waren op dat moment nog allemaal mensen die niet overgestapt zijn en commentaar hadden op Linux.

Duidelijk zo?
04-10-2010, 20:08 door Anoniem
Zelf werk ik al een tijd enkel met linux.

Hardware ondersteuning is op wat uitzondering na geen probleem meer. Helaas zitten er bij die uitzondering echter diverse wireless chips en ati kaarten wat voor veel mensen een game changer kan zijn. Het grootste probleem hiervan zijn echter de hardware leveranciers. Zij zijn diegene die tijd moeten steken in development van de drivers.
Dit probleem is echter voornamelijk aanwezig bij nieuw(ere) hardware, je zult dan moeten wachten. Bij windows heb je echter mogelijk weer een probleem met oudere hardware, maar dan kan je wachten tot je een ons weegt :)

Verder is gaming ook niet echt een probleem, en kan ik vrijwel alle games draaien. Goed het is trager en je hebt er wel wine voor nodig, maar de configuratie daarvoor valt eigenlijk ook heel erg mee.
Ik had verwacht maximale inspanning voor minimaal resultaat en bij elke game, maar dat bleek dus ongedraaid. Meeste games doen het gewoon direct als je eerst de juiste "packages" installeerd met winetricks (die ik dus al heb voor meeste games, vandaar dat ze het direct doen).
04-10-2010, 20:30 door Anoniem
Ik werk al een tijdje met linux, ik wissel ook nog wel eens even terug naar windows. Maar ik vind linux steeds prettiger werken dan windows.
In alle besturing zijn er wel foutjes te vinden. Mijn rede dat ik linux gebruik. is dat bij windows steeds meer foutjes zitten waardoor het programma crashed en afsluit. Ook vind ik dat je teveel beveiligingssoftware moet installeren om je er tegen te beschermen. De ene programma vind het niet, en het andere programma wel. ter wel ik zelf merk dat er wat fout zit maar kan het dan niet ontdekken waardoor.

Ook bij linux op de forums wordt je sneller geholpen (voor mijn gevoel), dan bij windows (moet je wachten tot de volgende maand voor een update).
04-10-2010, 20:49 door Zeurkool
Ik stap niet over omdat ik Windows te gek vind, vindt, en altijd zal blijven vinden! ;)
05-10-2010, 01:59 door Maki
Door SirDice:
Door Anoniem: Grappig dat het grootste deel (op dit moment) Linux draait maar dat de reacties vooral van mensen zijn die uitleggen waarom ze niet zijn overgestapt...
Waar haal je de wijsheid vandaan dat het grootste deel Linux zou draaien? En het grootste deel van wat?!? Nederland? Security.nl bezoekers? Reaguurders?
25% van de poll is "al overgestapt".
Ik denk dat anon daar de wijsheid vandaan haalt.

Ik vind de vraag erg negatief tegenover Linux.
Het draait lekker, ik ben mijn eigen baas op mijn eigen systeem, en draai alleen die processen die ik ook daadwerkelijk nodig heb. Dat is wel even wat anders dan als ik naar windows kijk. De helft van die processen bestaan alleen maar om andere processen te ondersteunen. Maar waarom ze dan CONSTANT aan moeten staan ontgaat mij volledig.

Nee, Linux is voor mij wel goed. Geen problemen mee.
05-10-2010, 08:23 door Anoniem
Ik ben al jaaaaaren geleden volledig overgestapt. Als je geen gamer bent (of genoegen neemt met de beschikbare games) en graag volledige controle over je systeem wil hebben is er naar mijn mening niets beters :-)
05-10-2010, 08:44 door Anoniem
Sinds een paar jaar overgestapt nu (Mint Linux, kan 't aanraden voor beginners) en wat ben ik blij van Windows af te zijn.

Op vele gebieden Windows voorbijgestreefd, vooral eyecandy (compiz) en configurability zijn een lust. Geen last van virii, dure software of instabiliteit.

Het enige waarvoor ik nog een windows partitie heb is games, voornamelijk flight simulator. Ik hoop dat de softwareschrijvers zich meer gaan richten op dit OS. Hoewel het out-of-box meer hardware ondersteunt kan het nog beter wat drivers en games betreft.

Ik durf te stellen dat (Mint) linux gemakkelijker is voor een beginnende computergebruiker dan Windows!
05-10-2010, 09:20 door Duck-man
Grappig deze poll. Oke de vraag is wat negatief maar de antwoorden opvallend. 27% gebruikt al Linux tegen 1% in landelijk. Dan komen er een stuk of wat smoezen (meningen wat jij wil) en dan slechts 3% geeft de werkelijke reden waarom ze Linux niet gebruiken, namelijk de zelfde reden waarom 90% van de Nederlanders Windows gebruikt, het staat op de computer en we willen het verder niet snappen. Vind ik op zich best maar kom dan niet met die smoesje aan. Ik gok zomaar dat van de overige 70%, 90% niet eens Linux een keer heeft uit geprobeerd.
05-10-2010, 09:27 door Anoniem
Mijn antwoord: anders, ik ben het momenteel aan het uitproberen in een VM.
05-10-2010, 09:57 door Silver
Door Anoniem:
Slechte hardware ondersteuning is klinklare onzin, out-of-box ondersteunt het meer dan windows.

....

Misschien moet je even omschakelen maar uiteindelijk is het gemakkelijker en logischer dan Windows.


Zoals ik dus juist in mijn reactie aangeef is dit abjecte nonsens. Wellicht heb je op strict technische termen gelijk dat Linux meer out-of-the-box ondersteunt dan Windows, het is echter al jaren algemeen bekend dat de meeste hardware makers alleen drivers schrijven voor Windows en Linux compleet negeren. Daar liep ik dan dus ook tegenaan. Oh en als ze het al ondersteunen wil dit nog niet zeggen dat ze het ook goed ondersteunen. Mijn all-in-one scanner/printer werd namelijk wel herkend als printer, maar scannen kon ik dus niet. Hetzelfde geldt voor mijn grafische kaart - ik had wel beeld maar geen goed beeld.

Mijn hele punt is dus dat het NIET gemakkelijker en logischer is dan Windows (ik kreeg mijn problemen namelijk al niet opgelost). Jouw reactie lijkt mij gekleurd door persoonlijke voorkeur, die van mij is gebaseerd op een inschatting van de gemiddelde gebruiker en gestaafd met mijn eigen ervaringen.


Note: Ik ben verder overigens wel een voorstaander van Linux. Het is in mijn optiek inderdaad een beter product (vanuit de basis dan, ik besef ook wel dat mijn problemen aan de rand liggen) dan Windows en zeker een stuk veiliger.
05-10-2010, 10:04 door Anoniem
Linux gebruik is primitief (vergeleken met Windows)
Development op Linux is primitief (vergeleken met op Windows)

Linux kun je gewoon vergelijken met Windows 95 qua limieten in gebruik
05-10-2010, 10:38 door Anoniem
Waarom zou ik? Windows 7 x64 doet alles wat het moet doen, snel en veilig. Waarom zou ik aan zelfkastijding gaan doen om naar een systeem te gaan wat voor mij slechts half werkt om alleen maar bij een minderheid te horen? Ik bespaar me liever de ergernis en tijd en geniet intussen van een zoevende Windows installatie waarmee ik elke moderne game op full kan spelen.
05-10-2010, 10:56 door Anoniem
Door Anoniem: Linux gebruik is primitief (vergeleken met Windows)
Development op Linux is primitief (vergeleken met op Windows)

Linux kun je gewoon vergelijken met Windows 95 qua limieten in gebruik
Heel Android is vanaf een Linux-basis gebouwd. Ik moet er niet aan denken als hier Windows 95 voor gebruikt zou zijn.
Met Linux héb je geen limitien in gebruik. Je kunt het zelfs op een broodrooster en op een horloge installeren, en alles kun je aanpassen zodat het precies doet wat je wilt.
05-10-2010, 11:04 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom zou ik? Windows 7 x64 doet alles wat het moet doen, snel en veilig. Waarom zou ik aan zelfkastijding gaan doen om naar een systeem te gaan wat voor mij slechts half werkt om alleen maar bij een minderheid te horen? Ik bespaar me liever de ergernis en tijd en geniet intussen van een zoevende Windows installatie waarmee ik elke moderne game op full kan spelen.

Als je een gamer bent moet je inderdaad lekker bij Windows blijven. De rest van je commentaar vind ik lachwekkend. De irritaties die ik had zijn juist voor het grootste deel verdwenen sinds ik Linux gebruik. Redenen om over te stappen:

1) principieel: vrije software ftw, geen achterbakse handelingen om marktaandeel veilig te stellen
2) gebruiksgemak: installatie van Linux, drivers (bijna alles werkt out-of-box) en software zijn gemakkelijker dan in Windows, bovendien is er voor bijna ieder windows-progsel een alternatief.
3) kosten: meeste distro's zijn gratis en dat geldt ook voor de software; als ik een vpn-server, mailserver, ssh-server of iets anders wil draaien kost me dat geen cent extra waar ik bij MS dikke pegels mag betalen.
4) eye-candy: Compiz is mooi. De (3D-) effecten in windows verbleken bij Linux.
5) fun; het is gewoon leuk om te klooien met Linux en nieuwe dingen te proberen. Dit heb ik ook altijd leuk gevonden bij Windows maar daar ben ik toch op uitgekeken.
6) snelheid: Het is veel minder bloated dan Windows. Natuurlijk geen virusscanner nodig maar zelfs met virisscanner is het veel sneller dan Windows.
7) Mogelijkheden terminal; gemakkelijk zelf scriptjes maken voor wat je wilt.
8) Community
9) je computer beter begrijpen. Met Linux leer je echt begrijpen hoe een OS werkt. Ik vond het een eye-opener om te leren over standaard-in en out om maar eens wat te noemen.
10) controle. Ik bepaal zelf wat er gebeurt op mijn PC.

Minpunten zijn nog:

-minder ondersteuning door hardware-makers
-minder native-games
05-10-2010, 11:19 door Anoniem
Grappig om te zien dat al 27% van de stemmers een systeem kiest wat volgens de poll: gebruikersonvriendelijk is, waar je niet op kunt gamen, wat slechte soft- en hardware ondersteuning heeft en wat net zo onveilig is als Windows.

Geeft maar weer eens aan wat voor vooroordelen er tegen Gnu/Linux bestaan.
05-10-2010, 11:45 door wizzkizz
En welke optie moet ik nu weer kiezen??

Ik draai op mn desktop Windows 7 x64 en op mn laptop Ubuntu 10.04.

Op mijn laptop stond eerst windows 7 home premium, maar ik heb het gevoel dat Ubuntu er sneller op loopt. Nu moet ik wel zeggen dat ik dat niet objectief kan staven en dat mn diverse kleine upgrades (snellere HDD en 4GB werkgeheugen ipv 3GB) het systeem als geheel sneller hebben gemaakt. Maar ik ben er voor de laptop uitermate tevreden over, alle hardware werd out-of-the-box herkend, terwijl het een redelijk nieuwe laptop is (met een core i3 processor en dus ook een nieuw chipset). Met WiFi heb ik nooit problemen gehad en ook tethering via mijn mobiele telefoon werkt als een zonnetje.
Voor ontwikkelen gebruik ik NetBeans, waarvan zowel een windows als een linux versie is, dus dat is ook mooi.

Enige nadeel afaik is de beperkte compatibiliteit van OOo (versie 3.x) met MS Office: ik heb een VM met windows 7 erop draaien om office 2007 te runnen (eigenlijk alleen voor dat). Vooral de compatibiliteit van OOo Calc met Office Excel is om te huilen. Reden voor een VM ipv wine? Ik wil geen wine gebruiken omdat dit mogelijk het systeem extra kwetsbaar maakt voor virussen enzo én nu heb ik ook de mogelijkheid om af en toe een windows-only programma zonder problemen te draaien. En aangezien mijn laptop geleverd was met een W7 licentie, heb ik ook daar geen problemen mee.

Owja: Compiz is coooool :)
05-10-2010, 12:37 door Anoniem
Die eeuwige nondiscussie begint redelijk afgezaagd te worden. Waarom gaat men er altijd vanuit dat iemand Windows gebruikt en kan overstappen naar iets anders. Zou wel eens leuk zijn om te zien hoeveel van de niet WIndows gebruikers zouden willen overstappen naar Windows.
05-10-2010, 12:58 door Anoniem
Wij hebben liever Windows en zijn nooit overgestapt. Dat gaan wij ook nooit doen. Windows werkt perfect en als je software technisch bent kun je je eigen veiligheid op verhogen. Wij weten ook zeker dat merendeels Windows gebruikt.

Chung Hui & Jorrit C
sectrust.ams.osd/Crew
InfraGard
05-10-2010, 13:13 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-10-2010, 13:15 door Anoniem
GNU/Linux een heel goed OS punt. Architectuur naar mijn mening is beter dan Windows, voornamelijk de simpele rechten-systeem. En het draait als een zonnetje als server bak. Maar het faalt als goede desktop OS door te veel kapiteinen op het schip. Maar zijn gebruiksvriendelijk is niet te vergelijken met Windows of Mac. En de mooiste GNU/Linux desktop met alles erop en eraan zoals Compiz en custom icoontjes is ook niet te vergelijken met de fatsoenlijke UI's van Windows en Mac.
Linux straalt uit voor mobile OS'en en servers en daar gebruik ik hem.
05-10-2010, 13:41 door Anoniem
Ik draai sinds recent full-time op Ubuntu en dat bevalt me perfect. Videokaart issue heb ik ook (Ubuntu haalde er niet het max. uit), maar die driver kon ik automatisch ophalen met een optie in het Beheer menu. Ideaal, videokaart draait nu heerlijk snel. Verder ben ik geen gamer, ik vermoed dat dat de overstap voor mij ook wel makkelijk heeft gemaakt. Ook in dat WiFi probleem herken ik me niet, komt waarschijnlijk ook doordat daar tegenwoordig vrijwel overal dezelfde OEM chipsets in zitten. Lang terug (en dan praat ik over jaren geleden) kon ik eens een Broadcom kaartje niet aan de praat krijgen, maar daar heb ik sindsdien nooit meer last van gehad.

als gebruikers windows vragen hebben kun je daar geen antwoord meer op geven door gebrek aan ervaring.
Heerlijk toch? Heb absoluut geen zin om andermans rotzooi op te ruimen, dat doen ze maar lekker zelf of ze schakelen maar iemand anders in. Ik heb wel wat beters te doen met mijn tijd.

Waarom zou ik? Windows 7 x64 doet alles wat het moet doen, snel en veilig. Waarom zou ik aan zelfkastijding gaan doen om naar een systeem te gaan wat voor mij slechts half werkt om alleen maar bij een minderheid te horen? Ik bespaar me liever de ergernis en tijd en geniet intussen van een zoevende Windows installatie waarmee ik elke moderne game op full kan spelen.
Niemand dwingt je toch om over te stappen? Lekker bij Windows blijven als je dat leuker/beter/fijner vind.
05-10-2010, 15:10 door Anoniem
Door Anoniem: Die eeuwige nondiscussie begint redelijk afgezaagd te worden. Waarom gaat men er altijd vanuit dat iemand Windows gebruikt en kan overstappen naar iets anders. Zou wel eens leuk zijn om te zien hoeveel van de niet WIndows gebruikers zouden willen overstappen naar Windows.

Het verschil is dat iemand die Linux gebruikt daar een bewuste keuze voor heeft gemaakt terwijl het overgrote deel dat Windows gebruikt daar niet bewust voor heeft gekozen. Ook nog iets met koppelverkoop enzo.
05-10-2010, 15:17 door Anoniem
Als iemand mij de vraag stelt waarom ik Linux gebruik draai ik die vraag altijd om. Misschien ook wel leuk om daar een poll van te maken?

Linux (en bijbehorende progs) is gratis, stabiel, gemakkelijk en mooi.

Waarom draai jij nog Windows?

Het enige (in mijn ogen!) gerechtvaardigde antwoord is: games en hardware die niet ondersteund wordt.
05-10-2010, 15:17 door SirDice
Door Anoniem:
als gebruikers windows vragen hebben kun je daar geen antwoord meer op geven door gebrek aan ervaring.
Heerlijk toch? Heb absoluut geen zin om andermans rotzooi op te ruimen, dat doen ze maar lekker zelf of ze schakelen maar iemand anders in. Ik heb wel wat beters te doen met mijn tijd.
En hiermee beperk je jezelf op een enorme manier op de arbeidsmarkt. Zelf ben ik al jaren senior Unix engineer maar ik heb toch nog regelmatig met Windows te maken en zal daarom ook daarmee overweg moeten kunnen. Gewoon maar even roepen "daar bemoei ik me niet mee" werkt niet. Het enige wat dat oplevert is dat mijn werkgever zegt "dan huur ik wel iemand in die het wel kan" (en die persoon komt mij dan vervangen).
05-10-2010, 21:14 door [Account Verwijderd]
Ik heb Ubuntu geprobeerd. Écht geprobeerd. Maar het stikt simpelweg van de bugs en ondermatige software:
- Flash werkt niet: crasht om de haverklap en Flash-items zijn soms niet klikbaar (én daar zijn ze al een JAAR van op de hoogte!)
- Empathy werkt voor geen meter: berichten komen twee keer aan of niet aan (terwijl ze wel in notifyOSD staan)
- Panels spawnen soms scrambled.
- Kopiëren en plakken is gewoon lachwekkend in Linux. Sluit je het bronprogramma van waaruit je kopieert, ben je je kopie kwijt...
- Ubuntu kan kennelijk crashen als ik m'n avatar wijzig in Empathy. Echt hard crashen.
- Geen Silverlight (en Moonlight is bagger)
- Soms sluit het OS gewoon niet af. Druk ik op Shutdown of Restart, meldt ie alleen de huidige gebruiker af

Ik probeer het over twee jaar nog wel een keer. En nee, de rest van de distro's komt niet in de buurt van de gebruiksvriendelijk van Ubuntu. En KDE kan ik ook al niet uitstaan :)
05-10-2010, 23:29 door Erwin Maas
Ik stap nergens op over want ik gebruik w7 ultimate en het loopt als een speer. ik heb niets te klagen en dus ook geen behoefte om iets anders dan windows te gaan draaien. Ik begrijp overigens niet waarom het lijkt alsof iedereen iets tegen windows heeft terwijl bijna iedereen datzelfde windows gebruikt.
05-10-2010, 23:36 door Anoniem
Door Donenzone: Ik heb Ubuntu geprobeerd. Écht geprobeerd. Maar het stikt simpelweg van de bugs en ondermatige software:
- Flash werkt niet: crasht om de haverklap en Flash-items zijn soms niet klikbaar (én daar zijn ze al een JAAR van op de hoogte!)
- Empathy werkt voor geen meter: berichten komen twee keer aan of niet aan (terwijl ze wel in notifyOSD staan)
- Panels spawnen soms scrambled.
- Kopiëren en plakken is gewoon lachwekkend in Linux. Sluit je het bronprogramma van waaruit je kopieert, ben je je kopie kwijt...
- Ubuntu kan kennelijk crashen als ik m'n avatar wijzig in Empathy. Echt hard crashen.
- Geen Silverlight (en Moonlight is bagger)
- Soms sluit het OS gewoon niet af. Druk ik op Shutdown of Restart, meldt ie alleen de huidige gebruiker af

Ik probeer het over twee jaar nog wel een keer. En nee, de rest van de distro's komt niet in de buurt van de gebruiksvriendelijk van Ubuntu. En KDE kan ik ook al niet uitstaan :)

Voor iedereen die negatieve ervaringen heeft, zou ik zeggen probeer PCLinuxOS eens, of de makkelijke variant Pardus
die is echt out of the box, en het meeste werkt gelijk, zonder verdere pakketten te moeten downloaden.

http://www.pardus-linux.nl/
http://www.pclinuxos.nl/

Ubuntu is niks, en Linux Mint gaat wel, maar met Pardus kan echt je grootmoeder nog overweg !!!
PCLinuxOS, is ook leuk enkel dat je wat pakketten moet installeren zoals de win32 all codes, voor movie codecs.

En wat je niet weet je vragen op het forum!!!
06-10-2010, 09:04 door Anoniem
Ik heb een aantal jaar geleden wel eens een laptopje opgetuigd met Ubuntu (v7 toen nog). Uit luiheid ben ik blijven steken na de eerste install aangezien wifi het niet out-of-the-box deed en ik geen zin had op mijn koude studeerkamer te gaan zitten (het was winter) om bedraad een en ander aan de praat te krijgen. Daarna is het door drukte er niet meer van gekomen en ben ik het een beetje vergeten.
Ik wil de stap nu echt nog wel eens wagen, maar de keus is nogal groot... Welke distributie kies je en schijnbaar kun je daar dan weer desktops op draaien die de user experience kunnen veraangenamen. En een overdaad aan keus leidt bij mij in elk geval tot het nemen van geen enkele actie.

dus kom maar op met de tips ;-)
07-10-2010, 06:22 door Anoniem
En hiermee beperk je jezelf op een enorme manier op de arbeidsmarkt.
Wie zegt dat ik in het vakgebied van sysadmins werk? Daar hebben wij mensen voor in dienst.
07-10-2010, 10:09 door Mysterio
Ik vind het ook gewoon heel erg leuk om met besturingsystemen te werken en rommelen. Toch ben ik van mening dat voor de grote massa aan thuisgebruikers Linux nog geen alternatief is voor Windows. Stel dat de dag aanbreekt dat je vrij kan kiezen wel besturingsysteem je op je PC wilt hebben als je h'm haalt in de winkel en den mensch dus voor de goedkoopste oplossing gaat (de gratis Linux) hoeveel hem dan na twee dagen terugbrengen en smeken om Windows?

Voor de mensen die bewust kiezen voor Linux, of Winows of wat dan ook, is het een onderbouwde keuze. Wat voor hen werkt of niet werkt. Voor mij werkt Linux maar ten dele en werkt Windows 7 wel. Windows 98 (bijvoorbeeld) werkt voor mij ook niet.

Een grote verantwoordelijkheid ligt bij de producenten van hardware en aparatuur die met computers praat. Want 99% is alleen voor Windows (en met geluk MAC). Begrijpelijk vanuit marketing en ontwikkel oogpunt, maar niet zo handig voor de Linux vrienden onder ons.
07-10-2010, 10:46 door Anoniem
Ik gebruik zowel Linux (Ubuntu 10.10) als Windows (7):

Windows 7:
- Dagelijks gebruik
- Gaming
- Internet/email/briefje typen etc.

Linux:
- Digitaal onderzoek
- Servers onderhouden
- Leuk om mee te rommelen
- Spelen met open source software

De hardwareondersteuning in Ubuntu is prima, de draadloze kaart is voor de meeste linux distro's een probleem, in Ubuntu wordt hij wel herkend, ziet netwerken, maar na 2 minuten wordt de verbinding verbroken, voor de rest werkt alles naar behoren en sommige dingen werken zelfs beter dan in Windows (zoals een RFID lezer met bijbehorende Mifare cracking software).

Juist door het probleem met de draadloze kaart ben ik op school bijna verplicht om Windows te gebruiken, thuis kan ik gewoon aan de kabel, en gebruik ik dan ook vrijwel altijd Linux.
07-10-2010, 11:05 door Anoniem
Ik ben een aantal jaren geleden overgestapt op Linux.
Ik ben begonnen met Suse, maar ben na een halfjaartje overgestapt op Ubuntu.
Ubuntu heeft het voordeel van een uitstekende forum ondersteuning en de meeste Linux software die elders aangeboden wordt is meestal wel in .deb formaat te krijgen
Wat ik niet begrijp is dat sommige mensen zomaar beginnen met het installeren van een distributie zonder eerst te kijken of alles wel werkt. Tegenwoordig heb je Live -cd's waarop je van tevoren je systeem kunt checken, werkt het niet dan heb je wat uit te zoeken of je blijft gewoon op Windows.
We leven helaas nog steeds in een dominante Windows wereld, of je het nou leuk vindt of niet.
Toen ik overstapte heb ik wat hardware moeten vervangen, en ook nu nog check ik altijd op hardware compatibiliteit als er wat nieuws moet worden aangeschaft..
Mijn impressie is wel dat hardware steeds beter ondersteund wordt.
Maar doe je huiswerk voordat je op Linux overstapt, dat kan je een hoop ellende besparen.

Ik adviseer en help mensen in mijn omgeving over te stappen als ze

A. een stabiel en veilig systeem willen
B. en geen spelfanaat zijn
C. of geen geld hebben om een windows CD te kopen
D. en het beste is als ze ook nog eens digibeet zijn!

C'mon mensen doe je oma een plezier!
07-10-2010, 12:34 door Anoniem
De meeste mensen die problemen hebben met Ubuntu of andere linux hebben
waarschijnlijk bijvoorbeeld een exotische/nieuwe videokaart die nog niet automatisch ondersteund wordt.
Vreemde vastlopers ?
Misschien een probleem met je hardware / geheugenmodules (memtest)
07-10-2010, 14:11 door Anoniem
Zoals ik dus juist in mijn reactie aangeef is dit abjecte nonsens. Wellicht heb je op strict technische termen gelijk dat Linux meer out-of-the-box ondersteunt dan Windows, het is echter al jaren algemeen bekend dat de meeste hardware makers alleen drivers schrijven voor Windows en Linux compleet negeren. Daar liep ik dan dus ook tegenaan. Oh en als ze het al ondersteunen wil dit nog niet zeggen dat ze het ook goed ondersteunen. Mijn all-in-one scanner/printer werd namelijk wel herkend als printer, maar scannen kon ik dus niet. Hetzelfde geldt voor mijn grafische kaart - ik had wel beeld maar geen goed beeld.

Mijn hele punt is dus dat het NIET gemakkelijker en logischer is dan Windows (ik kreeg mijn problemen namelijk al niet opgelost). Jouw reactie lijkt mij gekleurd door persoonlijke voorkeur, die van mij is gebaseerd op een inschatting van de gemiddelde gebruiker en gestaafd met mijn eigen ervaringen.

Het problematische aan deze redenatie is dat jij (of de gemiddelde gebruiker voor wie je spreekt) de verantwoordelijkheid van incompatibiliteit legt bij Linux, zelfs terwijl je zelf aangeeft dat het probleem bij hardwaremakers ligt. In plaats van Linux als een mindere keuze te zien omdat het niet alle hardware ondersteunt zou het zuiverder zijn om de betreffende hardware als een mindere keuze te zien omdat het niet alle besturingssystemen ondersteunt.

Het heeft toegevoegde waarde om dat ook daadwerkelijk zo te zien en te verwoorden tegenover anderen. In die gevallen waar goede compatibiliteit buiten de macht van de Linux-kernelontwikkelaars ligt omdat een hardwarefabrikant de samenwerking blokkeert, is het terecht als die oncoöperatieve houding ten koste gaat van de reputatie van die hardwarefabrikant en niet ten koste van de reputatie van Linux (of BSD, of wat dan ook). Een goede marktwerking is gebaat bij goede informatie, en dit soort attributiefouten staat dat in de weg.

Ik ben overigens van mening dat iedereen het besturingssysteem moet gebruiken waar hij het best mee werkt, ik ben alleen niet gelukkig met een situatie waarin een soepele werking van sommige zaken wordt geblokkeerd door het soort situaties dat we hier bespreken. Ik voel me zelf al vele jaren heel lekker bij Linux (Debian, ook voor de desktop), maar ik ben niet zo arrogant dat ik mijn voorkeuren op de rest van de mensheid projecteer. Linux hoeft van mij niet te "winnen", het moet er gewoon zijn voor wie het wil gebruiken. In mijn ogen is een gezonde markt er een waarin er geen overdonderend dominante partijen zijn, maar waarin keuzevrijheid vanzelfsprekend is. Dus Windows, Mac OSX, Linux, de BSD's, noem maar op, in de ideale wereld hebben ze allemaal hun plaats, verheffen we ze niet tot religie en gebruiken we iets omdat de eigenschappen ons bevallen. In zo'n situatie is duidelijk dat interoperabiliteit gebaat is bij gestandaardiseerde communicatieprotocollen en documentformaten, in plaats van bij "standaardisatie" op leverancierspecifieke zaken. Ook voor beveiliging, malwarebestrijding en dergelijke kan het geen kwaad als we diversiteit hebben in plaats van een monocultuur.
07-10-2010, 14:25 door Anoniem
Door Mysterio: Ik vind het ook gewoon heel erg leuk om met besturingsystemen te werken en rommelen. Toch ben ik van mening dat voor de grote massa aan thuisgebruikers Linux nog geen alternatief is voor Windows. Stel dat de dag aanbreekt dat je vrij kan kiezen wel besturingsysteem je op je PC wilt hebben als je h'm haalt in de winkel en den mensch dus voor de goedkoopste oplossing gaat (de gratis Linux) hoeveel hem dan na twee dagen terugbrengen en smeken om Windows?

Voor de mensen die bewust kiezen voor Linux, of Winows of wat dan ook, is het een onderbouwde keuze. Wat voor hen werkt of niet werkt. Voor mij werkt Linux maar ten dele en werkt Windows 7 wel. Windows 98 (bijvoorbeeld) werkt voor mij ook niet.

Een grote verantwoordelijkheid ligt bij de producenten van hardware en aparatuur die met computers praat. Want 99% is alleen voor Windows (en met geluk MAC). Begrijpelijk vanuit marketing en ontwikkel oogpunt, maar niet zo handig voor de Linux vrienden onder ons.

Van: Kees

Hallo Mysterio,

Microsoft komt waarschijnlijk nooit gratis in de winkel te liggen, en mensen hebben zich ook ooit moeten verdiepen
in alles Windows versies. Nu zijn ze echter te lui, om voor een andere veiliger O.S. te gaan, en zijn ze ook te lui
om wat vraagjes te stellen op de diverse forums, als ze tegen een probleem op lopen.
Surfen, chatten, mailen, en andere dingen tellen schijnbaar zwaarder voor hun. Trouwens Microsoft heeft mensen in
dienst die zorgen dat het meeste moet werken, anders gaan mensen klagen over een betaald O.S. De meeste Linux
distro's zijn gratis, en die keer dat er iets niets werkt dan beginnen ze gelijk te klagen, zonder hun probleem op het
forum voor te leggen. Ik heb heel veel respect voor de Linux mensen die hun eigen tijd investeren om andere weer te
helpen met hun GRATIS besturingssysteem. Heden ten dage moet het allemaal snel, want we MOETEN nog snel
wat surfen, en mailen, maar voor de zogenaamde problemen op te lossen zijn ze echt te lui, en te dom.

Om maar eens bijv. Pardus Linux te nemen, dat is echt een goed gratis alternatief voor Windows, waar ik zover
helemaal niks op kan aanmerken, alles werkt prima, zelf Wifi, DVD of CD branden, muziek afspelen, en noem het maar
allemaal op. De meeste pakketen zijn al voorgeinstalleerd, dus een prima O.S.

Ik kom wat vaker bij mensen met PC problemen en verbaas me toch vaak over hun zogenaamde problemen.
Ik heb meerder mensen met bijv. Kaspersky anti-virus op een iets oudere PC, en ze vonden hun PC te traag
worden. De oplossing van hun was dan ook Kaspersky eraf > probleem opgelost. Over verdere beveiliging
mocht ik niks meer zeggen. Als de PC maar snel was, en met malware viel het allemaal wel mee hoor.
Kijk, die mensen negeer ik dan ook maar gewoon. Iets opzoeken op Google konden ze ook al bijna niet.
Spellen spelen, chatten, en dat Skype werkt heeft prioriteit een.

Tja waar praten we dan nog over?
07-10-2010, 15:23 door Anoniem
Yep, alles valt of staat met de hardware-ondersteuning.
Ik heb zelfs een PC die met Windows7 maar geen netwerkverbinding kreeg.
Dus terug naar gedeeltelijk XP voor de games en de rest met Linux Mint.
En Mint bevalt me erg goed, geen rare problemen, alles werkt, ziet er goed uit enz.
07-10-2010, 18:27 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
07-10-2010, 20:39 door Anoniem
Door Peter V: Het Ubuntu geïnstalleerd maar heb nergens last van.

Wie netwerkproblemen heeft moet eerst naar het bovenste pictogram Wireless Network connection (hoofdscherm Ubuntu), daarop klikken, het netwerk selecteren en netwerksleutel ingeven. Daarna heb je gewoon verbinding.

Van: Kees

Hoi Peter,

Kijk daar ligt nu juist het zogenaamde probleem waar mensen die overstappen zich niet in verdiepen.
Ze kijken dan naar de o zo vertrouwde Windows, en gaan dat vergelijken met een Linux distro.
Terwijl het wel aan de praat is te krijgen, maar daar nemen ze dan niet eens de moeite voor.
Net zoals een post hier van iemand anders die onder Windows7 geen netwerkverbinding kreeg en
terug gaat naar XP. Mensen denken te vaak dat een PC een TV is.
Klikker de klik, en het moet gelijk werken.

Dus gewoon te lui om het maar even na te vragen, of om een boekje te kopen over Windows7
En dan maar afkraken, en klagen.
Terwijl Linux toch echt super werkt, en dus gratis, en veiliger is.

Wat wil je nog meer?
08-10-2010, 08:55 door SirDice
Door Anoniem:
Door Peter V: Het Ubuntu geïnstalleerd maar heb nergens last van.

Wie netwerkproblemen heeft moet eerst naar het bovenste pictogram Wireless Network connection (hoofdscherm Ubuntu), daarop klikken, het netwerk selecteren en netwerksleutel ingeven. Daarna heb je gewoon verbinding.

Kijk daar ligt nu juist het zogenaamde probleem waar mensen die overstappen zich niet in verdiepen.
Nu weet ik best wel hoe een verbrandingsmotor werkt maar waarom zou ik mij verdiepen daarin? Die auto moet gewoon werken als ik 'm start.

Ze kijken dan naar de o zo vertrouwde Windows, en gaan dat vergelijken met een Linux distro.
Terwijl het wel aan de praat is te krijgen, maar daar nemen ze dan niet eens de moeite voor.
Yep, ik kan best een goedkope tweedehands auto kopen en zelf sleutelen. Maar daar neem ik de moeite niet voor. Dan neem ik liever een duurdere leasebak. Geen gezeik, prima ondersteuning van de leasemaatschappij/garage.

Net zoals een post hier van iemand anders die onder Windows7 geen netwerkverbinding kreeg en
terug gaat naar XP. Mensen denken te vaak dat een PC een TV is.
Klikker de klik, en het moet gelijk werken.
Zo worden die dingen ook aan de man gebracht.

Dus gewoon te lui om het maar even na te vragen, of om een boekje te kopen over Windows7
De boekenwinkel heeft schappen vol over auto's. Ik ben niet lui maar ik heb daar gewoon geen tijd voor.

Terwijl Linux toch echt super werkt, en dus gratis, en veiliger is.
Ach, over die vermeende veiligheid valt nog genoeg te discussiëren. En een Lada is ook goedkoper en steviger gebouwd dan een Corsa. Toch zie ik meer Corsa's rijden dan Lada's.
08-10-2010, 10:43 door Anoniem
Door SirDice:
De boekenwinkel heeft schappen vol over auto's. Ik ben niet lui maar ik heb daar gewoon geen tijd voor.
Los van tijd interesseert het mij niet. Net als computer-geneuzel of kromme televisie menu's. Maar is het wel meegenomen als je een beetje weet hoe in het algemeen techniek werkt.
08-10-2010, 11:21 door Prlzwitsnovski
Door SirDice:
Door Anoniem:
Door Peter V: Het Ubuntu geïnstalleerd maar heb nergens last van.

Wie netwerkproblemen heeft moet eerst naar het bovenste pictogram Wireless Network connection (hoofdscherm Ubuntu), daarop klikken, het netwerk selecteren en netwerksleutel ingeven. Daarna heb je gewoon verbinding.

Kijk daar ligt nu juist het zogenaamde probleem waar mensen die overstappen zich niet in verdiepen.
Nu weet ik best wel hoe een verbrandingsmotor werkt maar waarom zou ik mij verdiepen daarin? Die auto moet gewoon werken als ik 'm start.
Dus jij blijft liever in een opel rijden dan in een porche, omdat je vorige auto ook een opel is en je dus weet waar elk knopje zit?
08-10-2010, 11:34 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-10-2010, 11:51 door SirDice
Door Prlzwitsnovski: Dus jij blijft liever in een opel rijden dan in een porche, omdat je vorige auto ook een opel is en je dus weet waar elk knopje zit?
De pedalen zitten op dezelfde plek, het stuur, de versnellingspook en richtingaanwijzers ook. Wat heeft het type auto te maken met het wel of geen moeite nemen om te leren hoe de motor werkt of hoe ik 'm moet repareren als'ie stuk is? Dat is volstrekt irrelevant. Ik weet hoe ik een auto moet gebruiken, de rest boeit niet. Als er een lampje gaat branden dat er iets mis is ga ik naar de garage.

Dat zelfde geldt voor het merendeel van de computergebruikers. Ze weten hoe ze het ding moeten gebruiken en de rest boeit ze niet. Als er een waarschuwing of foutmelding komt bellen ze iemand die er verstand van heeft of brengen ze 'm naar een service center.
08-10-2010, 11:52 door SirDice
Door Peter V: SirDice heeft gelijk
Sorry, ik klikte per ongeluk op - ipv + :(

Kut rating systeem, in het vervolg blijf ik er gewoon helemaal vanaf.
08-10-2010, 11:53 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-10-2010, 04:15 door Anoniem
Door SirDice:
Terwijl Linux toch echt super werkt, en dus gratis, en veiliger is.
Ach, over die vermeende veiligheid valt nog genoeg te discussiëren. En een Lada is ook goedkoper en steviger gebouwd dan een Corsa. Toch zie ik meer Corsa's rijden dan Lada's.
[/quote]
Beste SirDice,
Dit valt me even zwaar van je tegen, je weet best dat als we 1000 gewone Windows users nemen, en 1000
gewone Linux users, dat de Windows users te maken krijgen met malware. Punt uit!!!!
Als ik hoor dat je geen gewone huis en tuin gebruiker bent, dan zou je toch veel beter moeten weten, egaal welke O.S.
je voorkeur heeft. En dan wil je nog discussiëren? Hier op de werkplek staan de meeste Linux PC,s en enkele Windows
machines, met welke denk je dat wat het meeste werk hebben? Juist dat weet je zelf ook wel.
Ik ben nooit bang om een discussie uit de weg te gaan, maar dit noem ik gewoon je gelijk proberen te halen, en dan
aan te komen met onzinnige verhalen over Lada en Corsa's, en andere domme vergelijkingen over naar de garage gaan
als lampjes gaan branden. Met een besmette PC loop je kans op dat iemand anders met jouw gegevens gaan knoeien, of dat je slachtoffer word van internetcriminaliteit, dat gebeurt niet als een lampje van de olie in mijn "Lada" gaat branden.
Ik kan dan wel naar de garage gaan, voor nieuwe olie te laten bijvullen of dergelijke, maar ik word negens slachtoffer van.
Iedereen jong en oud weet inmiddels hoeveel geld er omgaat in de criminele internet onderwereld, en hoe belangrijk het
is om een veilig up-to-date O.S. te hebben. Dan het stukje "wc eend" van de NSA, die kunnen hun eigen systemen nauwelijks veilig weten te houden, dat is de laatste jaren wel weer gebleken. Jaja wij van de NSA.

En verder gaat het enkel om het geld. Ome Bill kan nu best een gratis O.S lanceren nu hij miljarden op zijn bankrekening heeft staan, maar nee hoor. En als het gratis was, dan zou ik het (persoonlijk) nog niet willen. Trouwens er was ooit een
podcast (beveiligingsupdate) over Windows, en de maandelijkse update's van hun, waarin ze zelf toegaven
dat ze precies wisten wanneer ze welke update's gingen uitbrengen, maar niet vertelden om welke lekken het ging
bang dat crackers daar misbruik van gingen maken. Dit geeft al aan wat een kwakkelijk onveilig O.S. het is.

Kijk ik heb beide O.S.en niet uitgevonden, maar gebruik ze beide wel op de werkplek, en zie toch duidelijk de verschillen
zoals gelukkig meerdere mensen hier.

Kijk wat Linux gebruikers nu willen is dat meer mensen overstappen om hun te behoeden voor malware, maar steeds
worden ze aangevallen door Windows gebruikers die zeggen dat Linux niet veiliger is.

Trouwens waar zijn toch al die help malware forums, website voor Linux geinfecteerde mensen?????
Voor Windows weet ik er genoeg, voor Linux geen.

Juist Linux rocks


:-)
09-10-2010, 08:20 door Marti van Lin
Door Anoniem: Wij hebben liever Windows en zijn nooit overgestapt. Dat gaan wij ook nooit doen. Windows werkt perfect en als je software technisch bent kun je je eigen veiligheid op verhogen. Wij weten ook zeker dat merendeels Windows gebruikt.

Chung Hui & Jorrit C
sectrust.ams.osd/Crew
InfraGard
Proficiat! met dit betoog heeft Chung Hui & Jorrit C haar geloofwaardigheid definitief verspilt :-(
09-10-2010, 08:24 door Marti van Lin
Voor de GNU/Linux gebruikers onder ons: waarom reageren jullie nog op de fabels en leugens van windroids? Laat ze toch gewoon lekker gaar koken in hun eigen vet :-p
09-10-2010, 08:36 door Marti van Lin
Door Peter V: Even een vraag: wie heeft de Ratings in deze postings allemaal omlaag laten kelderen? Kinderachtig hoor!
Dat is toch zonneklaar Peter? Microsoft Astroturfers (Windroids) modden ieder commentaar, dat niet in het voordeel van Microsoft is down, op iedere site waar een dergelijk moderatie systeem is.

Business as usual ;-)
09-10-2010, 09:10 door Marti van Lin
Peter V schreef:
Ik denk erover om de pro's en de contra's van Linux tegen het licht te houden via een artikel op dit forum. Wie dus een overstap wil maken kan daarmee een stukje geholpen worden.
Dat vind ik een heel goed idee Peter en zou hier ook graag aan willen bijdragen.

Waar ik mij persoonlijk aan erger is het feit dat men negeert dat je Windows en Linux prima samen naast elkaar op één computer, via dualboot of virtualisatie kunt gebruiken. Het een sluit het ander toch niet uit?

Ik gebruik Microsoft sinds MSX (MSX2 Basic) > MSX-DOS > MS-DOS > MS-Windows en sinds 1999 diverse GNU/Linux distributies. Ubuntu is sinds een jaar of drie mijn favoriete omgeving, maar dat wil niet zeggen dat ik Windows uitsluit.

Naast GNU/Linux en Windows ben ik echter ook zeer enthousiast over AROS, FreeBSD, FreeDOS, MenuetOS, Minix3 en Syllable (om er maar eens een paar te noemen ;-))

No more FUD but facts :-p
09-10-2010, 10:21 door Anoniem
Ubuntu 10.4 is geil!
Maar voor gamen natuurlijk niet :P
09-10-2010, 12:02 door Anoniem
Zinloze poll!
Gebruik wat je prettig vind.
Voor de doorsnee gebruiker is Windows gewoon goed genoeg.
Voor de hobbyist is Linux misschien leuk, maar ik zie de gemiddelde gebruiker nog niet klooien met Linux, gewoon te moeilijk en weinig mensen in de omgeving gebruiken het, dus ze kunnen ook bij minder mensen hun vragen kwijt.
09-10-2010, 13:53 door Anoniem
Door Anoniem: Je beperken tot linux als IT specialist lijkt me niet slim; als gebruikers windows vragen hebben kun je daar geen antwoord meer op geven door gebrek aan ervaring.
Gezien veruit de meest gebruikte applicaties draaien op windows weet en je dan dus van de meest applicaties niets meer af
En hoe kun je dan nog je windows-exploit testen?
Of je software testen op verschillende OS-en?
Iedereen die zegt enkel op linux te werken heeft zijn IT kennis beperkt en zal dus nooit 't zelfde kunnen weten als ITers die dat niet doen.
Ik gebruik meerdere OS-en; mijn pc is multiboot met verschillen vmware images er op
Greetingz,
Jacco
wat een kul reactie is dit, ik beschouw mezelf als IT specialist, werk nu ruim 10 jaar met Linux als mijn primaire desktop omgeving. diverse distributies gebruikt. in mijn dagelijkse werk als IT specialist werk ik met verschillende UNIX OSen (AIX, HPUX, Solaris en linux) en als ik dan eens een keer een kennis help met een windows probleem is er meestal met een beetje googlen ook wel uit te komen, daarvoor hoef je echt niet met windows te werken.

als of je alleen IT specialist kan zijn als je met windows werkt.
edwin
10-10-2010, 09:45 door Anoniem
Door Anoniem: Zinloze poll!
Gebruik wat je prettig vind.
Voor de doorsnee gebruiker is Windows gewoon goed genoeg.
Voor de hobbyist is Linux misschien leuk, maar ik zie de gemiddelde gebruiker nog niet klooien met Linux, gewoon te moeilijk en weinig mensen in de omgeving gebruiken het, dus ze kunnen ook bij minder mensen hun vragen kwijt.

Dat probeert een aantal mensen juist duidelijk te maken in de reacties: dit beeld klopt niet meer! Vroeger was Linux inderdaad voor de hobbyist maar Linux haalt WIndows aan alle kanten in, ook op het gebied van gebruikersvriendelijkheid.

Als je moet kiezen tussen een smart en een porsche voor je dagelijks vervoer kies je dan ook voor de smart omdat die "gewoon goed genoeg" is? Dat argument houdt geen stand. Mensen gebruiken vooral Windows omdat ze dat kennen en omdat dat op de computer staat bij aankoop.

Het enige waar Linux (nog) op achterloopt is games en hardware-ondersteuning en dat is een beetje een kip-ei probleem maar ik verwacht dat dit de komende jaren verbeterd zal worden.

Ik weet dat het een al een aantal jaren wordt voorspeld dat Linux op de desktop door zal breken. Dan wordt er natuurlijk naar percentage gebruikers gekeken. Helaas is dit moeilijk te meten omdat je nu eenmaal Linux downloadt en installeert zonder dat er wordt bijgehouden hoeveel actieve gebruikers het heeft. Wat bruikbaarheid voor mij persoonlijk betreft is Linux klaar voor de desktop. Ik gebruik Mint Linux dagelijks en ik boot alleen nog naar Windows als het echt nodig is voor een game of prog (zal eens in de 3 maanden zijn).

Als ik zie hoe ontwikkelaars op Android springen vanwege het (meetbare!) succes van Linux op de telefooon, dan denk ik dat de ontwikkelaars ook nog wel zullen gaan inzien dat Linux op de desktop al populairder is dan ze in de gaten hebben.

Ik vind 31% van de reageerders die al op Linux zijn overgestapt overigens een fantastisch percentage!
10-10-2010, 19:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-10-2010, 05:26 door Anoniem
Door Peter V: Voorlopig ben ik Ubuntu distro aan het uitproberen. Er zijn een aantal dingen die mij niet zo bevallen, maar dat heb ik wel bij meer OS-en gezien.

De volgende nadelen ben ik nu al tegengekomen:

1. Flash werkt niet (maar dat vind ik minder jammer)
2. Mijn zakelijke printer LBP-2900 werkt alleen met Windows (dat vind ik vervelend: er is geen Linux driver)
3. Soms lijkt het erop dat het systeem minder stabiel is (hangen en bevriezen)
4. Voor nieuwe gebruikers is het even wennen met een andere opzet van instellingen e.d.

Voordelen zijn er ook:

1. Herinstallatie gaat razendsnel (bij oude OS-en van Windows was dat echt een ramp)
2. Geen zorgen over een nieuwe partitie maken op je harde schijf als je Linux wil installeren
3. Linux start razendsnel op (1 minuut)
4. Alles redelijk snel en makkelijk in te stellen en te installeren (software)
5. Windows-virussen draaien niet op dit OS.
6. De distros worden voortdurend ondersteund.

Maar of je dit OS in een zakelijke omgeving wil gebruiken vrees ik dat er heel wat denkwerk vooraf moet worden uitgevoerd. Anders komt je gegarandeerd in de problemen. Zomaar even overstappen kan je maar beter uit het hoofd laten.


flash werkt bij mij super op ubuntu lucid
ooit gehoord van virtualbox? voor je printerprobleem.
en dat hangen lijkt me meer een hardware probleempje want draai het op een laptop d810 latitude uit jaar nul en loopt als de brandweer.

en die vraag in de poll: Net zo onveilig als Windows (5% / 72)
is echt lachwekkend, als je jou huis niet afsluit als je weggaat kun je ook verwachten dat je keet leeg is als je terug komt, maar linux is echt wel 99x veiliger dan ms
30-10-2010, 18:22 door Eerde
Net zo onveilig als Windows (5% / 73)
Slechte hardware ondersteuning (4% / 63)

FUD !
Mensen die dit aangeven weten niet waar ze het over hebben en zijn dus mentaal verdwaald ! ;)
16-12-2010, 09:49 door Anoniem
Ik denk dat Linux altijd in eerste instantie zal verliezen bij overstappen. Dat heeft niet zo zeer te maken met Linux, maar met het feit dat je gewend bent aan iets.
Als je overstapt met de gedachten dat je "Windows" krijgt in Linux, en dat alles zit waar je het verwacht, dan verliest Linux. Dat is logisch, want het is geen Windows. Daarom zal een doorsnee gebruiker al snel afhaken.
Zou iemand met Linux beginnen en dan overstappen op windows, dan valt dat ook reuze tegen. Ik werk nu al tijden op een laptop met Ubuntu. Ik heb een desktop PC met Windows 7, maar die gebruik ik puur voor spellen. Effectief komt het er op neer dat ik er maar 1 x per week gebruik van maak. Moet ik dan wat vinden van configuratie etc... dan zit ik me dood te ergeren, omdat ik het niet kan vinden. Waarom? Niet omdat Windows crap is. Maar ik ben nu Linux gewend.
Ook development valt nu tegen als ik terug ga naar Windows. Dingen die je supersnel effe in Linux van de command prompt doet, moet je onder Windows met ingewikkelde stappen in een zogenaamde "handige wizzard" doen. Persoonlijk vind ik het maar omslachtig.
Als ik windows en linux vergelijk:
- Linux start sneller op
- Windows ondersteunt spellen beter
- C/CPP/Java en alle scripting development doe ik liever op linux
- C# liever op windows (DUH :P )
- Ik mag open office liever dan ms office. Reden hiervoor is dat MS de gebruikers interface gebruiksvriendelijker probeert te maken. Dat klinkt leuk,maar je moet niet vergeten dat er verschillende niveaus van gebruikers zijn. Ik heb geen zin in omslachtige menu's en slick interfaces. Ik wil gewoon snel en makkelijk kunnen werken. MS is voor mij (let op de woorden "VOOR MIJ") doorgeslagen.
- Gaming doe ik liever onder Windows... waarom? Omdat de spellen daar het beste werken, want ze zijn voor windows gemaakt.
12-03-2011, 21:03 door joeyvangenderen
Ik werk al jaren met Windows. Ik wil niets anders, ook geen Linux, Mac etc.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.