image

Zwitsers zakmes in netwerkscanner Nmap 5.00

vrijdag 17 juli 2009, 10:12 door Redactie, 0 reacties

Nmap is al jaren een geliefde netwerk en security audit tool voor systeembeheerders en security professionals en met versie 5.00 wordt het alleen maar beter. Gisterenavond verscheen Nmap 5.00 die naast tal van bugfixes ook een aantal grote verbeteringen bevat. Ontwikkelaar Fyodor maakte zelfs een top 5 van verbeteringen. Als eerste noemt hij de aanwezigheid van Ncat, het "Zwitserse zakmes" voor data transfers, redirection en debugging. Er is zelfs een uitgebreide handleiding toegevoegd om security tests en netwerkbeheer met Ncat eenvoudiger te maken.

Een andere handige toevoeging is Ndiff, die het eenvoudig maakt om dagelijks netwerken te scannen en veranderingen te rapporteren, bijvoorbeeld systemen die up of down zijn en welke software services ze draaien. Verder zijn ook de prestaties "dramatisch" verbeterd. Voor zowel beginners als gevorderden is de officiele handleiding "Nmap Network Scanning" beschikbaar. Het boek behandelt alle Nmap features en legt zowel de 'basics' uit als de gevorderde opties. Meer dan de helft van het boek is aanwezig in de gratis online versie.

Automatiseren
De laatste verbetering die Fyodor het noemen waard vindt, is de Nmap Scripting Engine (NSE). Hiermee kunnen gebruikers eenvoudige scripts maken om tal van taken te automatiseren. Een uitgebreid overzicht van alle aanpassingen is op deze pagina te vinden. De tool zelfs is via Nmap.org te downloaden.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.