image

"Google Book Search bedreigt privacy lezers"

donderdag 23 juli 2009, 16:50 door Redactie, 18 reacties

Google is van plan om de Book Search dienst verder uit te breiden en daarbij te monitoren welke boeken iemand zoekt, welke pagina's gelezen zijn, hoe lang iemand een bladzijde open heeft en zelfs wat voor opmerkingen lezers achterlaten. Volgens de Amerikaanse digitale burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation (EFF) brengt dit de privacy van lezers in het gevaar. "Google kan dan je leesgedrag combineren met andere informatie die het via andere Google diensten over je heeft verzameld, om zo een gigantisch "digitaal dossier" over jou, je interesses en zorgen aan te leggen."

Bij het ontwerp van de nieuwe dienst zou Google geen rekening met de privacy hebben gehouden. "Zonder degelijke privacybescherming, kan de lees- en surfgeschiedenis verzameld en gemonitord worden, en zonder je medeweten of toestemming bij de overheid of derde partijen belanden." Volgens de EFF moeten gebruikers alles vrijelijk kunnen lezen, zonder bang te hoeven zijn dat iemand over hun schouder meekijkt. De organisatie roept dan ook op tot het e-mailen van Google CEO Eric Schmidt om Google Book Search in vrijheid te gebruiken.

Privacy
De EFF wil dat Google de gegevens die het via de dienst verzamelt tegen de overheid en derde partijen beschermt, en alleen in het geval van een juist afgegeven gerechtelijk bevel afgeeft. Daarnaast moet het gebruikers ook waarschuwen als iemand hun informatie opvraagt. Verder moeten gebruikers anoniem de dienst kunnen gebruiken, zonder dat registratie of het opgeven van persoonlijke informatie verplicht is. Google zou daarnaast alle verzamelde informatie binnen een periode van maximaal 30 dagen moeten verwijderen.

Tenzij gebruikers hier uitdrukkelijk toestemming voor geven, moet de informatie van Google Book Search van andere informatie die de zoekgigant over de gebruiker heeft verzameld gescheiden blijven. De EFF vindt ook dat gebruikers de over hen verzamelde informatie zelf moeten kunnen wijzigen en verwijderen, en dat ze die voor creditcardmaatschappijen, uitgeverijen en adverteerders geheim kunnen houden.

Reacties (18)
23-07-2009, 17:40 door Eerde
Onzinnige FUD en enkel voer voor de aluhoedjes..... :(
23-07-2009, 18:08 door cyberpunk
Door Eerde: Onzinnige FUD en enkel voer voor de aluhoedjes..... :(

-zuchtje-

Ja, want die van het EFF weten uiteraard niet wat zeggen en jij wel...
23-07-2009, 18:20 door Eerde
Tsja, dat zijn bange wezels die FUD verspreiden om toch ook maar eens in 't nieuws te komen.

Edit
Lees het artikel eens zou ik zeggen: https://secure.eff.org/site/Advocacy?cmd=display&page=UserAction&id=433
En vertaal het woord "poised"..... Google is klaar om.... oftewel Google zou kunnen. Met mijn zeer scherp keukenmes, van goede kwaliteit, ben ik ook klaar om de buurman te vermoorden, toch zal dat niet gebeuren. Waarschijnlijk omdat ik geen psychopaat ben en ook al omdat het geloof ik bij wet verboden is.
23-07-2009, 18:29 door Karl Hungus
Mij stoort de dominante informatiepositie van Google behoorlijk. "Search", "Analytics", "Mail, "Docs", "Books" "Health", ...
Sommige van deze diensten kan je ontduiken, alleen doen een hoop mensen dit niet en ze geven lachend alles in handen van "Grote Vriend".

@Eerde: misschien komt het verstand nog, met de jaren.
23-07-2009, 18:36 door Anoniem
Inderdaad niks om je zorgen te maken... *proest*

Elke scheet die ik laat vastgelegd door google. Nee ik hoef het niet te gebruiken, maar zijn er alternatieven?

Mailen met de jeugd (waar ik natuurlijk ook onder val) gaat alleen nog maar naar hotmail en gmail....
23-07-2009, 19:08 door Eerde
Maar Hungus, waarom stoor je je niet aan de informatiepositie van je ISP en de NL overheid ? Die verzamelen en slaan veel meer gegevens van je op dan het hele Google.
Tsja, met die wijsheid moet het dan snel komen want ik sta al met een been in 't graf...
23-07-2009, 19:45 door HyperVisor
Ik stoor me aan alles en iedereen die informatie van mij verzameld.
Anoniem surfen zou leuk zijn (TOR) als het niet zo ontzettend langzaam zou zijn.
Misschien dat Veiled van HP een oplossing biedt. We wachten maar af.
23-07-2009, 19:57 door Kukel
Door Eerde: Maar Hungus, waarom stoor je je niet aan de informatiepositie van je ISP en de NL overheid ? Die verzamelen en slaan veel meer gegevens van je op dan het hele Google. Tsja, met die wijsheid moet het dan snel komen want ik sta al met een been in 't graf...

<goedkope-niet-gemeende-steek-onderwater>
Dan is dat het natuurlijk. Je bent nog van de oude stempel en denk dat de overheid je van het is ;-)
</goedkope-niet-gemeende-steek-onderwater>

Zonder dollen. Deels heb je wel gelijk, maar volgens mij hebben we daar nog het geluk dat de overheid al die verschillende databronnen die ze hebben nog niet aan elkaar kan koppelen. Een aantal wel, maar veel ook niet. Bij google is het juist het eerste dat ze doen. En m'n ISP zit er idd tussen met anonymized encrypted ip verkeer. Veel success wens ik ze daar mee.
23-07-2009, 20:07 door Eerde
Door Kukel:
<goedkope-niet-gemeende-steek-onderwater>
Dan is dat het natuurlijk. Je bent nog van de oude stempel en denk dat de overheid je van het is ;-)
</goedkope-niet-gemeende-steek-onderwater>
Integendeel ik argwaan de overheid eerder & meer dan een commercieel bedrijf. Die laatste heeft alles te verliezen indien zij lekken of misbruik maken van de eventueel vergaarde info.

De overheid ontkend en gaat over tot de orde van de dag. Daar zijn legio voorbeelden van (zelf zoeken)
23-07-2009, 20:45 door Karl Hungus
Door Eerde: Maar Hungus, waarom stoor je je niet aan de informatiepositie van je ISP en de NL overheid ? Die verzamelen en slaan veel meer gegevens van je op dan het hele Google..
Dóe ik ook, maar gewoon omdat je ISP nog meer misbruik-potentieel heeft, hoeven we de andere grote spelers niet te negeren.
Kukel heeft vermoedelijk wel een punt: gelukkig klungelt de overheid vaak maar wat aan.
23-07-2009, 21:58 door Eerde
@Karl Hungus
Toch geloof je deze totale onzin van de EFF zonder er bij na te denken dat het natuurlijk niet aan de orde is en ook nooit zal zijn. Het speelt in op bestaande misconcepties en is en blijft FUD !
23-07-2009, 23:03 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
23-07-2009, 23:53 door Eerde
..dat google wel veel mogelijkheden creëren om je te volgen. .
Tsja, de vraag is of ze het doen ? Of ze het misbruiken ? Niet of ze het kunnen.
24-07-2009, 09:13 door Skizmo
Door Eerde: Onzinnige FUD en enkel voer voor de aluhoedjes..... :(
Ah... jij MOET dus privacy expert zijn... nou vertel ons dan maar eens waarom het FUD zou zijn als een bedrijf ALLES wat je doet registreert... ik noem het namelijk 'Big Brother'-gedrag.. . iets waar ik niet op zit te wachten.
24-07-2009, 10:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
24-07-2009, 12:38 door Anoniem
google z'n zoekmachine is een prima uitvinding, maar als je al google's diensten bij elkaar optelt dan ben ik blij dat er alternatieven zijn voor bepaalde zaken...

zo wil ik niet dat al mijn persoonlijke bestanden en emails door google gescreend worden om mij nog meer reclame te kunnen bieden, als dat nu niet gebeurd dan zal dat in de toekomst zeker een google "dienst" gaan worden, maar in wie zijn dienst staat dat eigenlijk? (btw, ook microsoft met zijn online office wil ik niets mee te maken hebben om dezelfde reden)

maar of je het nou FUD of paranoia of wat dan ook wilt noemen, het is zo langzamerhand een feit dat google meer gegevens over de gemiddelde burger begint te krijgen dan de gemiddelde overheid, en er gaan verhalen om die gegevensdiensten van de overheid ook uit te besteden aan bedrijven als google, scheelt veel kosten enz...
op de vraag of die gegevens bij google in betere handen zijn dan bij onze regering denk ik van niet, ook is de controle dan helemaal zoek, en ontsnap ik niet aan een vreemd gevoel wat ik overhoud aan het achterlaten van die gegevens bij een bedrijf met winstoogmerk, maw er moet ooit een keer geld aan verdient worden, en dat geeft mij niet echt een bemoedigend gevoel...
24-07-2009, 13:03 door spatieman
effe wat boeken zoeken over terrorisme.
08-01-2010, 11:06 door Anoniem
Hoe zit dat eigenlijk met Wikipedia? Slaat dat ook op wie welke pagina's bezoekt?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.