image

"Amazon en Kindle zijn toekomst van boekcensuur"

donderdag 30 juli 2009, 12:22 door Redactie, 4 reacties

De manier waarop Amazon onlangs bij talloze gebruikers van de digitale boekenlezer Kindle boeken als 1984 en Animal Farm verwijderde, is de toekomst van boekcensuur. Het probleem ontstond toen een uitgever die niet de rechten voor de boeken had, toch besloot de elektronische versies uit te geven. Amazon greep in door alle verspreidde exemplaren te verwijderen en klanten hun geld terug te geven. Toch biedt dit een somber perspectief voor de toekomst, waarin bedrijven en overheden naar wens boeken kunnen verbieden. Amazon beloofde vervolgens dat het in de toekomst nooit meer boeken zal verwijderen. "Vertrouw niet teveel op die belofte", zegt Farhad Manjoo van IT-magazine Slate. Volgens hem is het grootste probleem niet het handelen van Amazon, maar de technische mogelijkheden van de webwinkel.

"Nu we weten dat Amazon alles kan verwijderen dat het wil. Dat is een enorme macht en Amazon's rechtvaardiging doet er in dit geval niet toe. Als we onze media bibliotheken in enen en nullen omzetten, lopen we het risico dat wat we nu vanzelfsprekend vinden, volledig bezit van onze boek, muziek en filmcollecties, zullen verliezen." In het verleden hebben machthebbers vaker geprobeerd om verspreiding van bepaalde boeken te stoppen, maar als er straks alleen nog digitale boeken zijn, hebben ze voor het eerst ook de mogelijkheid.

Wetgeving
"Niemand zou de mogelijkheid moeten hebben om op afstand je boeken, films of muziek te verwijderen." Een tijdelijke oplossing is het niet kopen van een Kindle totdat Amazon de voorwaarden aanpast en het verwijderen van boeken verbiedt. "Het zou nog beter zijn als het bedrijf de technische mogelijkheid verwijdert." Volgens Manjoo werkt dit alleen op de korte termijn, aangezien er wetgeving moet komen om dit probleem op te lossen. Anders zal Amazon ongetwijfeld in de toekomst weer boeken verwijderen.

Reacties (4)
30-07-2009, 13:20 door Anoniem
"Nu we weten dat Amazon alles kan verwijderen dat het wil. Dat is een enorme macht en Amazon's rechtvaardiging doet er in dit geval niet toe. Als we onze media bibliotheken in enen en nullen omzetten, lopen we het risico dat wat we nu vanzelfsprekend vinden, volledig bezit van onze boek, muziek en filmcollecties, zullen verliezen."

Klinkklare onzin. Amazon kan helemaal niet alles verwijderen wat het wil. Ze kunnen alleen zaken verwijderen uit een bepaalde dienst die ze zelf aanbieden. Indien ik mijn media bibliotheek in enen en nullen omzet, heeft Amazon daar op geen enkele manier toegang toe of controle over.

"Niemand zou de mogelijkheid moeten hebben om op afstand je boeken, films of muziek te verwijderen."

De mogelijkheden die men heeft zullen naar alle waarschijnlijkheid zijn opgenomen in de algemene voorwaarden die je accepteert wanneer je meedoet aan een dergelijke dienst van Amazon. Dit artikel pretendeert alsof Amazon opeens controle heeft over alle content op je PC, wat natuurlijk absoluut niet het geval is.

"Volgens Manjoo werkt dit alleen op de korte termijn, aangezien er wetgeving moet komen om dit probleem op te lossen. Anders zal Amazon ongetwijfeld in de toekomst weer boeken verwijderen."

Er moet volgens Manjoo dus wetgeving komen welke verbiedt om maatregelen te nemen na het wederrechtelijk verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal ? Manjoo heeft lijkt geen enkel oog te hebben voor het feit dat men niet het recht had om de boeken te verspreiden.
30-07-2009, 14:51 door Anoniem
Natuurlijk gaat er geen misbruik worden gemaakt als alles digitaal is. Alsof mensen hun tijd en energie gaan steken in een enorm systeem dat alle facetten van het digitale tijdperk gaat monitoren en (in)direct reguleren. Wie wil dat nou?
Slaap lekker, niks aan de hand. Het verleden herhaalt zich niet hoor. De toekomst is vol vrijheid en ontspanning.
30-07-2009, 22:52 door spatieman
eh?
hoe kan amazone bij MIJ de gekochte dingen wissen?
dat kan alleen als je de amazone spyware/mallware doet instaleren..
31-07-2009, 11:59 door Eerde
Alle censuur is gedoemd te falen.... !
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.