image

"1 op 63 smartphones besmet met spyware"

vrijdag 31 juli 2009, 10:49 door Redactie, 5 reacties

Eén op de 63 smartphones met het Symbian besturingssysteem is besmet met mobiele spyware en malware, zo beweert een bedrijf dat beveiligingssoftware voor mobiele telefoons ontwikkelt. SMobile Systems onderzocht 1958 smartphones en trof er op 31 virussen, wormen en Trojaanse paarden aan. Ook werden honderden ongelicenseerde programma's gevonden. Als deze verhouding op het wereldwijde aantal smartphones wordt losgelaten, betekent dat er miljoenen besmette machines zijn, zonder dat eigenaren dit weten, aldus de beveiliger.

Nu meer en meer mensen een smartphone hebben, is dit een aantrekkelijke markt voor spammers, hackers en criminelen om gevoelige informatie te stelen, zo laat de directeur van het bedrijf weten, die meteen de noodzaak van mobiele beveiligingssoftware onderstreept. "De spyware die we ontdekten heeft de mogelijkheid om e-mail en SMS-berichten te onderscheppen, laat hackers met gesprekken meeluisteren en zelfs de locatie van de gebruiker achterhalen", vult CTO Daniel Hoffman aan. Daarnaast zouden wormen de mobiele telefoons naar dure nummers laten bellen en SMS'en, wat de eigenaar op hoge kosten jaagt.

Volgens de CTO blijven telecomaanbieders en fabrikanten van mobiele telefoons volhouden dat mobiele malware geen probleem is. "Uit onze gegevens blijkt dat het aantal infecties groeit en de mogelijkheden van mobiele malware toeneemt."

Reacties (5)
31-07-2009, 11:42 door Anoniem
Volgens mij is de onderzochte groep te klein om deze conclusie te trekken.

Mark
31-07-2009, 13:06 door Anoniem
1958 telefoons is niet bepaalde een klein aantal, Mark. Het hangt wel af van welke sample je neemt. Zijn dit telefoons van minderjarige pubers die voor een zak chips of een breezer hun telefoon hebben afgestaan, of zit hier een goede afspiegeling van de maatschappij in?
31-07-2009, 17:17 door prikkebeen
Door Anoniem: 1958 telefoons is niet bepaalde een klein aantal, Mark. Het hangt wel af van welke sample je neemt. Zijn dit telefoons van minderjarige pubers die voor een zak chips of een breezer hun telefoon hebben afgestaan, of zit hier een goede afspiegeling van de maatschappij in?

Ik kan me dat bijna niet voorstellen. Allen al in Nederland zijn meer mobiele telefoons dan inwoners. Een behoorlijk deel daarvan zal een op Symbian gebaseerde telefoons gebruiken. 1958 telefoons als sample voor de hele wereld is dan slechte statistiek bedrijven.
Gewoon een advertorial van iemand die graag een nieuwe markt aanboort om geld te verdienen lijkt me.
Dat je niet veilig bent zou je moeten weten want dat is met alle software nu eenmaal onmogelijk.

Ook werden honderden ongelicenseerde programma's gevonden.

Moet dat niet unsigned zijn? Er is zat gratis software voor het Symbian OS die gewoon goed is maar niet via de officiële kanalen verkocht wordt.
31-07-2009, 19:48 door Anoniem
Ook werden honderden ongelicenseerde programma's gevonden.

Moet dat niet unsigned zijn? Er is zat gratis software voor het Symbian OS die gewoon goed is maar niet via de officiële kanalen verkocht wordt.

Er worden ook genoeg gekraakte Symbian programma's verspreid via p2p, en ik draai zelf een hele sloot programma's die ik wel van de site van het bedrijf dat ze schreef gedownload heb maar die ik via een keygen geactiveerd heb. Wel opvallend trouwens dat ze dat onderzocht hebben.

Maar het klinkt mij toch een beetje als een WC-eend onderzoek in de oren.
02-08-2009, 16:32 door Anoniem
aha, dus 62 op de 63 niet. Niet echte een getal om je zorgen over te maken dus.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.