Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Mac OS X - admin user zonder wachtwoord

01-08-2009, 21:05 door Omanyte, 5 reacties
Mijn partner is met haar spiksplinternieuwe Macbook als admin en zonder admin-wachtwoord vrolijk het net opgegaan en is fijn gaan browsen. Inmiddels heb ik haar maar verteld dat ze misschien maar moet stoppen met browsen totdat een goed wachtwoord gezet is, maar mijn vraag is of ze al veel risico gelopen heeft. Standaard staan meen ik alle sharing opties uit dus het lijkt niet zo'n probleem? Dank alvast voor enig advies. (Ja het is echt mijn partner en ik ben het niet zelf :-) !)
Reacties (5)
01-08-2009, 22:06 door Anoniem
Ik denk dat het risico so-far meevalt. Maar je kan het beste gewoon een aparte gebruiker zonder 'admin' rechten aanmaken. Dit kan onder 'system preferences' -> 'accounts' en dan het vinkje bij 'Allow user to administer this computer' uitzetten. En natuurijk altijd
voorzichtig zijn dat ze (je) geen rare dingen download!
01-08-2009, 22:34 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-08-2009, 22:49 door Anoniem
Standaard log je naar mijn weten niet in als admin, de root user is uitgeschakeld en voor installaties moet je een wachtwoord invoeren (wel of niet ingesteld). Het lijkt me dus niet dat ze een risico heeft gelopen. Daarnaast zijn er geen 'virussen' bekend voor de mac die je niet zelf moet installeren.
03-08-2009, 01:05 door Omanyte
Alle drie de respondenten dank voor jullie goede raad. @Sjaan: leuke tip, macmiep! :-)
03-08-2009, 12:20 door SirDice
Door Anoniem: Standaard log je naar mijn weten niet in als admin, de root user is uitgeschakeld en voor installaties moet je een wachtwoord invoeren (wel of niet ingesteld).
De standaard aangemaakte gebruiker (en gebruikers met 'admin' rechten) zijn lid van de groep admin. Deze admin groep heeft standaard schrijfrechten op /Applications. Vaak is voor het installeren van applicaties dus geen wachtwoord nodig (app icoontje sleuren naar /Applications en klaar).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.