image

Duitse overheid laat providers sites blokkeren

donderdag 29 november 2001, 21:07 door Redactie, 1 reacties

De Duitse overheid in Nordrhein-Westfalen gebruikt het DNS-systeem, zeg
maar het telefoonboek van internet, om filtermaatregelen door te voeren.
Rotten.com en enkele andere controversiële Amerikaanse sites worden sinds
enige weken geblokkeerd. Provider Isis nam even afstand van deze
maatregelen, maar bond later toch weer in. Lees verder in de nieuwe edititie van het magazine Netkwesties.

Reacties (1)
05-12-2001, 02:39 door Rebel
Absurd! Hebben we al genoeg te stellen met 'big brother', nu ook al censuur! Orwell heeft zijn gelijk al binnen, nu is Kafka aan de beurt.

Ik wil (kan) niet oordelen over de inhoud van de sites. (Al zou je de met name genoemde rotten.com met enige reden 'ziek' kunnen noemen).

Ik vind onverkort dat vrijheid van meningsuiting een hoog goed is. Dit mag nooit beknot worden door een overheid of de geldende mening van de meerderheid. Dat is nl. óók een vorm van discriminatie.

Het is makkelijk 'vrijheid van meningsuiting' te tolereren zolang die mening min of meer 'aanvaardbaar' is. Maar bij de werkelijke 'lakmoestest' van een democratie gaat het er m.i. juist of 'ongewenste' of afwijkende meningen óók geventileerd kunnen worden.

Laat de mensen zélf maar oordelen of ze het ergens mee eens zijn of niet, dat hoeft een ander niet voor ons te beslissen.

Bovendien is het kennis nemen van die 'ongewenste' teksten (beelden) vaak al genoeg om voorgoed genezen te zijn van dit 'gedachtegoed'. Openheid is meestal een betere bestrijding dan geheimzinnigheid (dat maakt het alleen maar 'interessanter'!).

Als we alles willen bedekken met een 'politiek correcte' mantel van censuur, krijgen we onaanvaardbare situaties zoals het verzwijgen van verkrachtingen om 'onrust en stigmatisering' te voorkomen. Ik denk niet dat we dat moeten willen.

Kennis is macht, en het behoeft geen betoog dat het gevaarlijk is dit uitsluitend te reserveren voor de heersende macht.

Oordeel zelf!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.