image

België krijgt Computer Emergency Response Team

dinsdag 4 augustus 2009, 14:18 door Redactie, 8 reacties

In België zijn elke week 5,8 miljoen mensen online, toch ontbrak er de afgelopen jaren een Computer Emergency Response Team (CERT) om burger en overheid te adviseren en begeleiden. Daar komt binnenkort verandering in, want de oprichting van een nationale CERT zit in de laatste fase. De informatievoorziening op het gebied van internetveiligheid en cybercrime werd met name verzorgd door losse securityblogs en beveiligingsexperts.

Zo was het CERT van de Belgische provider Belnet alleen verantwoordelijk voor het eigen netwerk. "Dit maakte het voor internationale malwarebevechters redelijk moeilijk om de juiste geauthoriseerde personen te vinden", stelt beveiligingsblog Belsec. "In België hadden IT-security mensen het daarnaast niet altijd gemakkelijk om anderen ervan te overtuigen dat hun netwerk beveiligingsproblemen had. De coördinatie van alle mogelijke informatie en de synthese ervan is dan ook een cruciale rol voor de nieuwe CERT." Het CERT moet in de komende maanden worden opgericht vanuit de ervaring en expertise van het CERT dat bij Belnet actief is.

Responsible disclosure
Volgens Belsec hadden al veel Belgische IT'ers de hoop opgegeven dat er ooit een nationale CERT zou komen. "We wensen deze CERT dan ook alle noodzakelijke middelen en mensen om hun job zo snel en zo goed mogelijk te kunnen vervullen en België te voorzien van een efficiënt coördinatiecentrum voor de beveiliging van onze netwerken waar we toch zo afhankelijk van zijn geworden." Het volgende punt op de agenda is het mogelijk maken van 'responsible disclosure', zodat beveiligingsexperts zonder angst voor vervolging beveiligingslekken en problemen kunnen melden.

Reacties (8)
04-08-2009, 16:52 door Anoniem
Nu Nederland nog.
04-08-2009, 17:54 door Anoniem
nou, volgens mij komen we met www.govcert.nl al een heel eind.
04-08-2009, 18:39 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-08-2009, 19:14 door Anoniem
Door Peter V:
België krijgt Computer Emergency Response Team
Ze zouden beter een Criminal Outbreak Response Team moeten oprichten, om het aantal uitbraken van criminelen uit gevangenissen tegen te gaan. Vandaag weer gehoord dat er weer een uitbraak is geweest, maar dan via de rechtszaal.
Inderdaad, en raad eens. Er waren geloof ik maar iets van twee bewakers haha.
04-08-2009, 19:57 door Anoniem
Door Anoniem: Nu Nederland nog.
Do your homework kiddo!
04-08-2009, 21:01 door Anoniem
@anoniem 16:52: http://www.govcert.nl/
05-08-2009, 00:07 door Anoniem
Door Anoniem: Nu Nederland nog.

en "Dit maakte het voor internationale malwarebevechters redelijk moeilijk om de juiste geauthoriseerde personen te vinden"

In het stuk is onvoldoende onderbouwd hoe een nationale cert dit zou verhelpen en oplossen Er komt met een nationale cert een als het ware een tussenlaag bij, terwijl het ontbreekt aan georganiseerde mankracht en aanspreekpunten per instantie zelf.

Nederland heeft geen nationale cert nodig. Dat kunnen bestaande cert's prima zelf af, eventueel met nieuwe op te richten cert's per instantie. Wat er nodig is: versterken en uitbreiden van huidige samenwerking. Geen extra " overkoepelende" machten die kunnen leiden tot extra stroperigheid en elkaars vliegen afvangen. Een 'Govcert' als nationale cert? ..brrr.
05-08-2009, 15:40 door Anoniem
En het waren weer "nieuwe belgen" ook deze keer...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.