image

GGZ vindt Google Health alternatief voor EPD

woensdag 5 augustus 2009, 10:58 door Redactie, 22 reacties

Verschillende GGZ instellingen en ziekenhuizen zien in Google Health een alternatief voor het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Binnen de zorgaanbieders is grote kritiek op het EPD. "Er zijn betere alternatieven, zoals Google Health." Vanaf 2010 zijn zorgverleners en artsen verplicht om zich op het landelijk schakelpunt aan te sluiten, zodat ze informatie over patiënten, medicijngebruik en andere zaken kunnen uitwisselen. Eenderde van de artsen heeft inmiddels bezwaar tegen opname in het EPD gemaakt, wat ook geldt voor meer dan een half miljoen burgers.

Volgens Hans Kedzierski van GGZ Friesland moet er een web-gebaseerde techniek komen die de patiënt de regie geeft over wie wat met zijn data doet. "Iets wat in de huidige systemen niet voorzien is", zo laat hij tegenover BNR weten. "Iedereen is gewend om met internet te werken en zijn data daar op een bepaalde manier beschikbaar te stellen veilig en duurzaam." Kedzierski vindt dit dan ook een betere oplossing. Wat betreft het gebruik van Google Health en zorgen over de privacy moeten er met dit soort instanties "afspraken" worden gemaakt. Dit soort bedrijven leven bij het vertrouwen dat hun gebruikers hebben, daarnaast beschikken ze ook over de middelen om de privacy te beschermen.

Verstandig alternatief
Eerder noemde de Britse Conservatieve artij Google Health of Microsoft HealthVault een verstandiger alternatief voor een door de overheid opgezet EPD. Volgens de Tories tonen mensen die hun eigen patiëntendossier beheren meer interesse in hun gezondheid en gaan daardoor gezonder leven, wat de overheid weer geld scheelt. Het grootste voordeel van een Google Health of Microsoft HealthVault, is dat het de overheid bijna niets kost om te draaien en onderhouden.

Reacties (22)
05-08-2009, 11:04 door Anoniem
Leuk, we gaan onze privacy niet uit handen geven aan de overheid, maar aan een commercieel bedrijf in een ver land met een uitstekend juridisch systeem!
05-08-2009, 11:18 door Anoniem
Bij de GGZ moeten ze zich nodig eens zelf laten onderzoeken. Er zit duidelijk een steekje los.
05-08-2009, 11:39 door Anoniem
ik schrik hier wel van. client gegevens over internet zijn bij ons in principe niet toegestaan (GGZ-nstelling). is toch wettelijk geregeld. we hebben net geinvesteerd in een duur systeem om alles (vooral ivm dbc's registratie). ik zie dat laatste nooit passen in een algeheel google health pakketje.

En zeker de privacy waarborgen via internet lijkt me een onmogelijke opgave (virussen/keyloggers, mensen gaan dan toch meer vanuit andere plekken werken).

daarnaast is er het probleem vd data storage en de verantwoordlijkheid die erbij hoort. leuke claims..

maar we moeten wel uitkijken tussen het verschil van een algemeen nederlands epd en de eigen epd's van de instellingen zelf. zeker op ggz-niveau (geestelijkge gezondheidszorg) gelden toch hele ander inrichtingen. ook tussen de instellingen onderling. ik snap daarom de opmerking van dhr edzierski niet erg.
05-08-2009, 11:47 door wizzkizz
Het systeem zal vast wel een stuk beter werken van het EPD, maar no f*****g way dat Google van mij ooit mijn patient gegevens te zien krijgt.

Wat betreft het gebruik van Google Health en zorgen over de privacy moeten er met dit soort instanties "afspraken" worden gemaakt. Dit soort bedrijven leven bij het vertrouwen dat hun gebruikers hebben, daarnaast beschikken ze ook over de middelen om de privacy te beschermen.
No way dat ik Google ooit met mijn data ga vertrouwen. Eigenlijk vertrouw ik de hele overheid niet met ICT systemen, totdat de systemen "goedgekeurd" worden door een aantal security experts die ik vertrouw. De overheid op haar woord vertrouwen kan niet, dus je moet een vorm van controle hebben die je ook nog kunt vertrouwen. En als het over IT gaat, vertrouw ik niet zoveel mensen, hell ik vertrouw mezelf wat dat betreft niet eens voor 90%.
05-08-2009, 11:58 door Anoniem
De overheid op haar woord vertrouwen kan niet, dus je moet een vorm van controle hebben die je ook nog kunt vertrouwen. En als het over IT gaat, vertrouw ik niet zoveel mensen, hell ik vertrouw mezelf wat dat betreft niet eens voor 90%.
Logisch. Ik zou jou ook nooit vertrouwen ;->

Maar welke security experts vertrouw jij wel. Misschien dat ik of bv de overheid die weer niet vertrouwen.
Hoe ga je dat probleem dan oplossen?

Weet iemand een onafhankelijke expert (dus niet Maurice de Hond) die over dit onderwerp een onderbouwd oordeel kan vellen?
05-08-2009, 12:04 door jali
Is best handig als je een nieuwe vriendinnetje hebt. Kun je gelijk middels Google even kijken of ze een beetje gezond is.

Patient-data hoort in een vertrouwelijke database en niet in de handen van amerikaanse commerciele reus.
Ik denk trouwens dat ze in amerika dit graag zien gebeuren. Daar willen ze toch al toegang tot alle prive data voordat je het land binnen mag.
05-08-2009, 12:55 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-08-2009, 13:47 door Anoniem
"Logisch. Ik zou jou ook nooit vertrouwen. Maar welke security experts vertrouw jij wel. Misschien dat ik of bv de overheid die weer niet vertrouwen. Hoe ga je dat probleem dan oplossen?"

Jij gaat er kennelijk a priori er al vanuit dat je je gegevens in een gecentraliseerd electronisch patientendossier MOET stoppen ? Immers bestaat het probleem enkel door het feit dat de overheid graag wil dat we dit doen. Ik hoef geen EPD, ongeacht of het gaat om de huidige setup, Google Health, of bijvoorbeeld Microsoft HealthSafe.
05-08-2009, 14:17 door Anoniem
Door Anoniem:
ik schrik hier wel van. client gegevens over internet zijn bij ons in principe niet toegestaan (GGZ-nstelling). is toch wettelijk geregeld. we hebben net geinvesteerd in een duur systeem om alles (vooral ivm dbc's registratie). ik zie dat laatste nooit passen in een algeheel google health pakketje.

Ik weet dat er een speciaal (duur) netwerk is waar (huis)artsen en apotheken op aangesloten zitten voor dergelijke uitwisselingen. Maar ik weet ook dat die artsen en apotheken voor hun gewone bedrijfsvoering een andere ADSL aansluiting hebben. En mij ga je niet wijsmaken dat die niet onderling gekoppeld worden op verschillende locaties.

Daarnaast vraag ik me af hoe een patient zijn gegevens kan inzien als dat niet via Internet gaat? En het is ook de bedoeling dat in noodgevallen andere artsen (remote) toegang hebben. Dan gaat het ook niet via het aparte netwerk, maar gewoon met umts door de lucht. Er zitten dus ook internetverbindingen aan die "database" met interfaces en (veilige?) firewalls.

Peter
05-08-2009, 15:26 door Anoniem
Via het internet behandelen is een nieuwe hype. Het tonen van je patientgegevens via internet niet.

Ik kan hier een lang verhaal over maken. GGZ Nederland is zelf bezig met een aanbesteding voor een (R)EPD.

http://www.ggznederland.nl/index.php?p=291090&year=2009

Vreemd dat ze niet op deze uitslag wachten...
05-08-2009, 15:33 door carolined
Ik vind het griezelig, zowel Google Health als EPD.
Stel dat iemand zich t.o.v. Google Health als mij uitgeeft en een of ander verschrikkelijke ziekte erin zet waarvoor ik behandeld moet worden.
En er zal me dan wat overkomen zeg, dan krijg ik helemaal de verkeerde spullen.
Ik moet ineens aan een heel oude film denken, "Coma" heette die..
05-08-2009, 15:50 door Anoniem
Wie is die Hans Kedzierski eigenlijk? Dat is de eerste vraag die bij mij op komt bij het lezen van zo'n ondoordachte uitspraak.

Hans Kedzierski is een econoom. Hij was onder meer lid en later ook voorzitter van de raad van bestuur van het medisch centrum alkmaar. Was, want hij moest vertrekken. Wanneer? Slechts een paar maanden geleden, begin 2009. En waarom dan eigenlijk? Uit de media valt op te maken dat omstanders ontevreden over zijn manier van denken en werken waren. Zo werden er veel nieuwe computerprogramma’s in het ziekenhuis ingevoerd waar werknemers nauwelijks voor de tijd kregen om er mee om te gaan. Hij keek nauwelijks naar de gevolgen of naar wat de organisatie aan kon.

Hoe komt zo'n man dan in no time op een soortgelijke plek in de gezondheidszorg en lijkt hij alweer dezelfde trekjes te vertonen op gebied van automatisering? Het gaat er zeer fout aan toe in de top van de nationale gezondheidszorg. Voor besluiten over gegevensverwerking en iemands gezondheid en priveleven is geen plaats voor economen die geen kaas gegeten hebben van de betreffende materie. En al helemaal niet voor personen die hardleers zijn en kennelijk alleen voor de macht tot beslissen op een post gaan zitten.
05-08-2009, 16:45 door Anoniem
In het EPD kom je automatisch, je moet je zelf voor Google Health registreren, ik weet wel wel alternatief ik kies :)
Tenzij natuurlijk Google Health ineens verplicht wordt en al je gegevens automatisch naar dat systeem gestuurd word.....
05-08-2009, 17:14 door Anoniem
Iedereen heeft het bij de EPD over de vertrouwelijkheid.
Op zich vind ik het minder erg dat teveel mensen weten wat ze me toe moeten dienen als ik een keer omval, dan dat een paar mensen me de verkeerde medicijnen geven, met een veel groter gevolg. Ofwel, ik maak me vooral zorgen over de integriteit van de gegevens.
05-08-2009, 23:11 door Preddie
Door Anoniem: Wie is die Hans Kedzierski eigenlijk? Dat is de eerste vraag die bij mij op komt bij het lezen van zo'n ondoordachte uitspraak.

Hans Kedzierski is een econoom. Hij was onder meer lid en later ook voorzitter van de raad van bestuur van het medisch centrum alkmaar. Was, want hij moest vertrekken. Wanneer? Slechts een paar maanden geleden, begin 2009. En waarom dan eigenlijk? Uit de media valt op te maken dat omstanders ontevreden over zijn manier van denken en werken waren. Zo werden er veel nieuwe computerprogramma’s in het ziekenhuis ingevoerd waar werknemers nauwelijks voor de tijd kregen om er mee om te gaan. Hij keek nauwelijks naar de gevolgen of naar wat de organisatie aan kon.

Hoe komt zo'n man dan in no time op een soortgelijke plek in de gezondheidszorg en lijkt hij alweer dezelfde trekjes te vertonen op gebied van automatisering? Het gaat er zeer fout aan toe in de top van de nationale gezondheidszorg. Voor besluiten over gegevensverwerking en iemands gezondheid en priveleven is geen plaats voor economen die geen kaas gegeten hebben van de betreffende materie. En al helemaal niet voor personen die hardleers zijn en kennelijk alleen voor de macht tot beslissen op een post gaan zitten.


ik vind dit ook een goeie kijken geven op de zaak. Je staat er idd niet zo bij stil maar jou nader onderzoek naar de persoon alleen al geeft dat het hier weer om uitspraken gaat die gedaan worden door personen die niet verder kijken dat hun neus lang is.
05-08-2009, 23:35 door Anoniem
Door Anoniem: Iedereen heeft het bij de EPD over de vertrouwelijkheid.
Op zich vind ik het minder erg dat teveel mensen weten wat ze me toe moeten dienen als ik een keer omval, dan dat een paar mensen me de verkeerde medicijnen geven, met een veel groter gevolg. Ofwel, ik maak me vooral zorgen over de integriteit van de gegevens.
Je gaat er vanuit dat mensen alleen naar jou zin omgaan met het inzien en kunnen overnemen van de gegevens. Als je er zo rooskleurig naar kijkt is het verleidelijk om het verder alleen over andere mogelijke risico's hebben en die erger te bestempelen. Maar bedenk je dat het hier om zeer waardevolle persoonlijke gegevens gaat waar echt niet alleen interesse in is omdat jij de gegevens nodig hebt in de gezondheidszorg. Het probleem met uitbesteding aan commerciële partijen is dat die hele andere belangen hebben dan de patiënten en je gegevens op een andere manier waardevol vinden. Een commerciële partij is ook veel minder betrouwbaar wat betreft controle in de omgang met je gegevens. Je hebt er eigenlijk geen controle meer over zodra het in handen van zo'n partij is. Zelfs wettelijk sta blijkt je zeer zwak te kunnen staan, zo besloot SWIFT dat het backups van alle banktransacties in Europa op ging slaan in de USA, waarna de overheid aldaar er mee vandoor gaat en je ook geen zicht hebt op wat andere partijen er mee doen. De overheid hier besloot dat maar toe te staan omdat die weer belangen had in een goede relatie met de USA. Je persoonlijke gegevens zijn handel waar je bijna niets over te zeggen hebt als je het in verkeerde handen geeft. Het probleem met Google is nog eens dat die al een commerciele partij uit de USA zijn. Daar heerst een andere cultuur in omgang met je gegevens.
06-08-2009, 00:45 door HyperVisor
Van Blije Eikels krijg ik kromme tenen.

Patiënten dienen inderdaad zelf de gegevens te beheren.... maar niet via een yankee bedrijf.
Hoe verzin je het?
06-08-2009, 08:35 door Anoniem
Ik wil niet zeggen dat google en ms een goed systeem hebben maar altijd nog beter dan waneer onze overheid zelf iets in elkaar gaat prutsen
06-08-2009, 08:41 door Anoniem
In Nederland moeten ze eindelijk eens leren om pas te gaan bouwen als er een politiek draagvlak bestaat voor de principiële basis vragen, en alle basisvoorzieningen er zijn.
In Denemarken hebben ze na een forum beslist dat alles van iedereen zo ongeveer openbaar is.
In Duitsland heeft iedereen een smartcard met zijn of haar gegevens
In Belgie zorgen ze dat bekend is wie gegevens van een patiënt heeft en dat die vlug en veilig kunnen worden opgevraagd als er een relatie bestaat tussen arts en patient, en de patient toegang tot zijn globaal medisch dossier niet heeft geblokkeerd voor die specifieke arts. (https://ehealth.fgov.be)
Belangrijk is wel dat ze in België ervoor gezorgd hebben dat de elektronische identiteit van iedereen die het systeem wil gebruiken correct kan worden vastgesteld door middel van de elektronische identiteits kaart. (http://welcome-to-e-belgium.be/nl/)
06-08-2009, 12:42 door spatieman
WTF.
dus dan kan iedereen zien waneer ik viagra bestel..
23-09-2009, 21:52 door Anoniem
Hoe is het mogelijk dat elk land een eigen systeem ontwikkeld. Vooral door die hordes ambtenaren en ingehuurde adviseurs die keer op keer bewijzen zich te verslikken in grote projecten. Die mensen die hun eigen onzin gaan geloven en ons massaal ondemocratisch dwingen aan hun pronkstukjes mee te werken.

Ik kan de gedachte van Kedzierski daarom wel volgen. De patiënt is immers baas over z'n eigen data, het systeem is goedkoop en ... werkt in elke land op onze aardbol. Als overheid zou je ervan moeten kwijlen in deze barre tijden. Alleen heb je liever niet dat er een USA bedrijf achter zit. Je kunt je patiëntendossier versleuteld opslaan bij je eigen provider, op een eigen datadrager, mogelijkheden te over. Maar 1 ding staat als een paal boven water, stop met de zinloze geldverspilling aan het EPD. We kunnen ons geld beter besteden. En tot slot, GGD Friesland, zet ‘m op, laat die pakkenmannen en overbetaalde adviseurs een poepje ruiken !
30-06-2010, 14:02 door HooGLaNDeR
Dat ontbrak nog net. Google wist nog niet mijn medische gegevens :|
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.