image

"Anoniem reizen in toekomst onmogelijk"

donderdag 6 augustus 2009, 10:45 door Redactie, 16 reacties

Mobiele telefoon, OV-chipkaart, slimme parkeermeters en gratis WiFi hotspots, in de toekomst weet de overheid en tal van andere instanties precies waar burgers op dat moment zijn, zo waarschuwt de Amerikaanse Electronic Frontier Foundation. "In de komende tien jaar zullen systemen die digitale dossiers van het reisgedrag aanleggen onderdeel van het dagelijks leven worden. We zien dit soort systemen al verschijnen en het zullen er in de toekomst alleen maar meer worden." Met name de "locatiespecifiek privacy" is volgens de EFF in het geding.

Dit is de mogelijkheid voor een individu om zich, onder normale omstandigheden, in een openbare omgeving te kunnen bewegen, zonder dat zijn locatie systematisch en in het geheim voor latere doeleinden wordt opgeslagen. De OV-chipkaart, mobiele telefoon, diensten die je vrienden laten weten dat je in de buurt bent, gratis WiFi en parkeermeters die je vertellen als je meter bijna leeg is, hebben de potentie om deze vorm van privacy weg te nemen. Hierdoor wordt het voor anderen mogelijk om aan de hand van het reisgedrag allerlei zeer persoonlijke vragen te stellen of je hiermee op andere manieren te confronteren.

"Als je je huis verlaat, geef je wat privacy op. Iemand kan je misschien een kliniek zien binnengaan, of ziet je met je secretaris een hotel verlaten." In het verleden kostte het mankracht en moeite om dit soort informatie te bemachtigen. Vandaag de dag en in de toekomst wordt deze informatie stilletjes verzameld door alledaagse apparaten en applicaties, en is beschikbaar voor allerlei partijen, die dit kunnen opvragen of kopen. Of ze betalen een hacker om de reisgeschiedenis van iedereen te stelen, zo stelt de EFF. "Het is deze overgang naar een regime waarin de informatie over je locatie continu, zwijgend en goedkoop wordt verzameld, waar we bezorgd over zijn."

"Ik heb niets te verbergen"
Een vaak gehoord argument is dat mensen die zich aan de wet houden geen privacy nodig hebben. De EFF merkt op dat het niet alleen de overheid, politie of politieke tegenstanders zijn waar bescherming tegen nodig is. Ook werkgevers, collega's, familie of zakelijke concurrenten hoeven niet de details van iemands persoonlijke leven te kennen. "Het beschermen van locatiespecifieke privacy draait om het behouden van waardigheid en vertrouwen als je je door de wereld begeeft." Bepaalde locatiespecifieke informatie zou bijvoorbeeld interessant voor verzekeringsmaatschappijen kunnen zijn, om zo de premie te verhogen. De EFF verwijst naar dit artikel waarin het "ik heb niets te verbergen" argument verder wordt ontkracht.

Om de privacy van burgers te waarborgen, moet daarom al bij het ontwerp van allerlei diensten hiermee rekening worden gehouden. "Nu is het moment om verantwoorde ontwerpen te kiezen en de locatiespecifieke privacy van gebruikers niet op te geven omdat het alleen maar opportuun is." Op wat voor manier mobiele telefoons, OV-chipkaart en creditcards de privacy aantasten, maakt de EFF in dit artikel duidelijk.

Reacties (16)
06-08-2009, 11:17 door Anoniem
"Om de privacy van burgers te waarborgen, moet daarom al bij het ontwerp van allerlei diensten hiermee rekening worden gehouden. "

Hiermee zal men geen rekening houden, omdat men nu juist via dit soort technieken reisbewegingen in kaart wil kunnen brengen. Bovenstaande oproep klinkt mooi, maar is vrij inhoudsloos. Vrijwel iedere kritiek van bijvoorbeeld het CBP op deze zaken wordt simpelweg genegeerd.

Wel zijn er enige restricties. Zo heeft minister Hirsch Ballin verboden om lokatiegegevens van GSM's te gebruiken voor plaatsbepaling, tenzij deze aan een telefoongesprek zijn gekoppeld, om zo te voorkomen dat de GSM gebruikt kan worden om realtime alle bewegingen van een persoon bij te houden.
06-08-2009, 11:35 door Anoniem
Wat is hier als burger tegen te doen dan?

Ik baal er wel van dat dit, in een "democratisch" land, mogelijk is. Hoe "democratisch" het uiteindelijk ook echt is, is nog maar de vraag natuurlijk.

We zijn als land hard op weg naar, communistische taferelen. Denk aan Rusland, waarbij mensen elkaar verraadden aan de overheid. De politie spoort hier ook mensen aan om dat te doen: http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/102426/2009/01/03/Politie-wil-hulp-burgers-bij-inbraken.dhtml
En dit helpt ook niet echt: http://www.security.nl/artikel/30484/1/VN_kritisch_over_telefoontaps_Nederland.html

En waarvoor????
06-08-2009, 11:45 door Eerde
Die restricties en beloftes de gegevens niet voor andere doeleinden te gebruiken (rekeningrijden, OV chipkaart etc.) zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen zodra er drie kleine meisjes vermoord worden, Petertje R. de Viezerik voorop en 90% van NL er achteraan.

Echt geloof me want ik roep het al jaren ;)
06-08-2009, 12:31 door Anoniem
Zo heeft minister Hirsch Ballin verboden om lokatiegegevens van GSM's te gebruiken voor plaatsbepaling

Dus de gegevsns worden wel opgeslagen, ook al mogen ze niet altijd gebruikt worden.
Dan duurt het nog maar een kort tijdje, en dan horen we het argument: we hebben de gegevens toch opgeslagen, waarom zouden we ze dan niet gebruiken...
We staat op een zeer hellend vlak, en deze helt steeds verder.
En de politici maar oogkleppen ophebben. (oeps, dit kunnen ze natuurlijk ook weer in mijn dossier stoppen: "ja, ja. Tegen de gevestigde orde. Die moeten we in de gaten houden")

Wanneer is het mogelijk om naar Mars of de Maan te emigreren?
06-08-2009, 12:54 door Anoniem
Het is niet zo dat je "vroeger" lekker anoniem kon reizen, en nu ineens niet meer. Eeuwenlang was iedere vreemdeling bij voorbaat verdacht. Wie serieus wilde reizen, nam stapels aanbevelingsbrieven mee. Het probleem is de automatisering, waardoor niet je je tegenwoordig niet alleen in directe contacten bekend moet maken, maar je hele handel en wandel voor iedereen bloot moet leggen.

De andere kant is dat niemand zegt: jammer dat ze mijn pas geskimd hebben, mijn auto hebben gestolen en mijn dochter hebben aangerand, niks aan te doen. We willen opsporing en bestraffing. En reken maar dat wij dan blij zijn dat er allerlei gegevens zijn opgeslagen. Zo zijn wij onze eigen vijand.
06-08-2009, 13:12 door carolined
Door Anoniem:
En de politici maar oogkleppen ophebben. (oeps, dit kunnen ze natuurlijk ook weer in mijn dossier stoppen: "ja, ja. Tegen de gevestigde orde. Die moeten we in de gaten houden")
En dan heb jij nog dat mazzel dat je anoniem bent, dus is het lastig om uit te vissen wie je bent of van waar je deze subversieve opmerkingen plaatst.

Maar het risico is er zeker, conform wat Eerde zegt, dat gegevens die bedoeld zijn voor één specifiek doel, op termijn voor andere doelen gebruikt gaan worden, zodat we als burgers onder een soort van permanente surveillance zullen staan. Als het aan de politie ligt.... graag, immers je mag ook je tom tommetje niet meer bedienen terwijl je rijdt.
De fransen noemen dat: "pour votre securité".
06-08-2009, 13:15 door Anoniem
"Als het aan de politie ligt.... graag, immers je mag ook je tom tommetje niet meer bedienen terwijl je rijdt. "

Waarom voert men niet gewoon een verbod in op het besturen van een auto. Dat bevordert de verkeersveiligheid pas echt, en je ziet meteen resultaat ;)
06-08-2009, 13:28 door Eerde
Door Anoniem: "Als het aan de politie ligt.... graag, immers je mag ook je tom tommetje niet meer bedienen terwijl je rijdt. "

Waarom voert men niet gewoon een verbod in op het besturen van een auto. Dat bevordert de verkeersveiligheid pas echt, en je ziet meteen resultaat ;)
Hè je bent dus toch Koos -kunstgebit- Spee ...anoniem ?
06-08-2009, 15:24 door Anoniem
Iemand wist mij 2 jaar geleden al te vertellen dat all fietsen in 2012 verplicht ge-chiped zouden worden
Ik dacht toen dat het zo ver niet zou komen.

Deze man blijkt over goede voorkennis te beschikken

hoe kan dat ????
Dit pad is al lang geleden uitgestippeld
06-08-2009, 15:48 door Eerde
"...fietsen in 2012 verplicht ge-chiped zouden worden"

Voor uw eigen veiligheid natuurlijk, een normale anti-terrrorisme maatregel en help ook al tegen KP !
Waarom heb jij je viets nog niet gechipt ? Behoor je tot een van bovenstaande groepen wellicht ?
Verdacht hoor, "Truus wat is het nummer van die kliklijn...... ?".
06-08-2009, 16:01 door Anoniem
Je kunt natuurlijk nog wel anoniem reizen, als je de 'regels' overtreedt. Dus gestolen GMS, gekloonde OV-Chipkaart(-en). MAC van iemand anders zijn laptop klonen, gestolen vingerafdrukken.

"If privacy is outlawed, only outlaws will have privacy", zoals ze zeggen. Alleen de 'brave' burgers lijden onder de data-opslag obsessie van onze overheid. De criminelen vinden wel manieren om die te omzeilen en daar onschuldige burgers te dupe van te laten worden.
06-08-2009, 16:48 door Atropos
Hoe graag we ook hopen dat de toekomst scenario´s van vroeger ons niet zouden bereiken, het komt steeds dichter en dichter bij 1984.
We zien meer en meer ´handige´ toepassingen in het normale leven verschijnen die ´handig´ zijn, maar ook heel link kunnen worden.
Niks tegen google bv., maar elke handeling online en mobiel is daarmee terug te halen.
je ip / locatie en os is allang geen geheim voor elke iets gevorderd bedrijf.
Net als de handelingen en tekst die je typt. (dit dus ook)
Een simpele test is je (screen)naam eens te googlen, te binken.
Zelfs oude info kan je zo terug vinden. (zelfs jeugdzonden zijn te vinden)
De meeste mensen denken inderdaad, ´ik heb niks te verbergen, dus is er niks aan de hand´.
Tot je bij een evt. sollicitatie hoort dat je daarom afgewezen bent/wordt.
Voeg daar bij de kortingskaart van bv een appie en het vermeerderde cameranetwerk van NL, en kan al weinig meer doen zonder dat iemand het weet of kan nazoeken.

Ik hoorde laatst van een techie van de OM, dat de situatie nu al is, dat ze de meeste dingen wel na kunnen kijken, maar het zou het toch al ondermand politieapparaat nog meer overbelasten.

En toch laten WIJ het toe, toch doet er bijna niemand echt moeilijk over, omdat simpelweg het alternatief ook verkeerd uit kan pakken.
Zou het info verzamelen alleen mogen als er een gevaar dreigde dan werden er amper nog misdaden opgelost.
En zeker de online misdaden.

En van die 2 keuzes is de huidige niet geweldig, maar het enige die iets werkt.
Wat nu nog te doen valt is de grens van wat echt de limit is, om die te bepalen en daar niet overheen te gaan.
Dat wat je in je eigen huis doet.......................

(we can only hoop)
06-08-2009, 16:53 door Eerde
Zo werkt dat ja.
06-08-2009, 18:31 door Ilja. _V V
Maar gelukkig..!: Reizen in de toekomst is weer wel mogelijk!!!...
06-08-2009, 22:50 door Anoniem
"OV-chipkaart, mobiele telefoon en creditcard bedreigen locatiespecifieke privacy."

oplossing:

Anonieme of Gekloonde OV Chipkaart.
per-paid sim in goedkope (30 EUR) GSM. Regelmatig GSM + SIM wisselen, batt. eraf wanneer niet in gebruik.
pre-paid 'gift' credit card. Te koop bij de supermarkten in de VS. Saldo op: kaart weggooien.
07-08-2009, 09:12 door Anoniem
"Hè je bent dus toch Koos -kunstgebit- Spee ...anoniem ?"

Haha, nee. En ik denk dat Spee zo'n verbod niet zal zien zitten. Indien niemand meer auto rijdt, heeft hij snel geen werk meer ;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.