image

Twijfels over privacybescherming Google PowerMeter

donderdag 6 augustus 2009, 16:35 door Redactie, 12 reacties

Naar aanleiding van het lekken van 179.000 online facturen van een Canadees energiebedrijf, heeft de Canadese privacywaakhond haar zorgen geuit over de modernisering bij nutsbedrijven en diensten als Google PowerMeter. Steeds meer energiebedrijven, gasleveranciers en drinkwaterbedrijven moderniseren hun netwerk en gebruiken allerlei technologieën om beter contact met hun klanten te houden. Volgens privacy-commissaris Ann Cavoukian is Google van plan om met bepaalde energiebedrijven een nieuwe tool de demonstreren voor het beheer van het stroomverbruik, genaamd Google PowerMeter. Ze vraagt zich af of er de juiste maatregelen zijn genomen, om te zorgen dat persoonlijke informatie beschermd is als het straks aan Google wordt overhandigd.

"Er moet een muur zijn tussen de klantgegevens van het energiebedrijf en Google die ze kan gebruiken en correleren met andere informatie die het bezit, mogelijk via je Gmail account gelinkt." De twijfels gelden niet alleen voor de nieuwe dienst van Google, maar ook Microsoft's Hohm en allerlei andere diensten en applicaties die informatie over gebruikers verzamelen, zoals het stroomverbruik, voor gedetailleerde analyse. Cavoukian noemt slimme meters een goed idee. "Ik ben er zeker voor, maar de nadruk ligt zoveel op energiebesparing, dat de privacy vergeten wordt. Het heeft geen prioriteit."

Reacties (12)
06-08-2009, 17:24 door Van Hoorne
Dat iemand zich dat nog afvraagt. Als er iets is dat niet in de handen van Google moet vallen, dan is het wel de privacy van de burgers.
06-08-2009, 18:47 door Anoniem
Schoenmaker, blijf bij je leest..
06-08-2009, 19:09 door Eerde
En alweer een ongefundeerde dommie opmerking van onze hoorndrager...

De gegevens bij Google zijn in betere en veiliger handen dan bij ieder ander. Zo blijkt telkens weer. Dat Google gegevens lekt van haar gebruikers heb ik nog nooit gelezen...

Patiëntendossier Google Health zal overal ter wereld ingezet worden, juist om die veiligheid die alle anderen in NL nog niet hebben kunnen waarborgen.

Maar goed Google maakt een leuke kop en het journaille weet niet beter dan dit soort ongein de wereld in te slingeren, een echt inhoudelijk stuk schrijven is blijkbaar te moeilijk.

.
06-08-2009, 20:32 door Anoniem
@Eerde

Naïf...
06-08-2009, 21:28 door Atropos
We horen inderdaad niet dat google veel info lekt, maar of het een goed idee is dat 1 bedrijf zo veel info over ons heeft?
Ze lekken info wel niet , maar over het verkopen van die info hoor je nooit iets, terwijl ze toch ook een normaal bedrijf zijn die winst behoren te maken.
Gratis is niets meer tegenwoordig.

En als er 1 bedrijf is dat veel info over ons heeft, is het wel google.
En besef dat ze op het eiland van us of a wonen, en die wil nog wel eens snel reageren als er iets gedaan moet worden.
Goed of niet....
06-08-2009, 22:45 door Anoniem
@Eerde

"Dat Google gegevens lekt van haar gebruikers heb ik nog nooit gelezen..."

Ben je net onder je steen vandaan gekropen of zo. Het aantal google related security incidenten loopt toch aardig op ondertussen. De meest duidelijke datg willekeurige private documenten van Google Docs gebruikers gewoon op straat lagen.

Ik kan een middag vullen met manieren om je google accounts open te breken. Probleem is verder dat als je eenmaal iemand zijn gmail hebt je vervolgens toegang hebt tot ALLES.....

heel slecht idee als je het mij vraagt.. Hieronder een link naar een artikel met wat meer informatie over de gevaren van cloud computing.

http://www.readwriteweb.com/archives/the_cloud_isnt_safe_or_did_blackhat_just_scare_us.php
06-08-2009, 23:39 door Eerde
...maar over het verkopen van die info hoor je nooit iets, terwijl ze toch ook een normaal bedrijf zijn die winst behoren te maken.
Gratis is niets meer tegenwoordig.
Even kijken omdat je nog nooit gehoord heb over info die Google zou verkopen, concludeer je dat ze dat toch wel doen omdat het een 'normaal' bedrijf is.
Lees nou gewoon het jaarverslag eens dat zie je dat ze voldoende winst maken om veel gratis te kunnen doen.
07-08-2009, 09:59 door Anoniem
@Eerde: ik baalde behoorlijk toen ik opeens een Google Profiel bleek te hebben waar ik met naam en toenaam op stond en die bovenaan in (hoe kan het ook anders) Google search kwam als je op mijn naam zocht. Zelfde geldt voor een Google Knol die ik heb gemaakt. Daardoor wordt mijn volledige naam nog steeds aan die Knol gelinkt, zelfs nu ik mijn naam heb verwijderd én expliciet de optie heb aangezet om niet mijn volledige naam te tonen bij de Knol. Dank je wel Google, again..
07-08-2009, 17:14 door Anoniem
Waarom moet alles webbased gaan ?

Een energiemeter in de kast is toch voldoende ? desnoods met alarm als je teveel verbruikt ..

Het is inderdaad een mooi pressiemiddel , niet of te laat betalen met je rekening ? meteen de stroom eraf !
Enig idee hoeveel klachten er nu zijn met energieleveranciers ?

Tevens heeft men een mooi marketingtooltje, elke dag thuis om 18.00 ? komt pas na 18.00 de telemarketing op gang.
Mogelijkheden legio

De zieke geesten van marketing en sales moesten maar eens stoppen met die complete doorgedraaide controle-drang en sale-truukjes.

( vandaag in het nieuws, energieverbruik lager , waarom dan dit controlemiddel ? (slimme meters (onder dwang) pure controle )
07-08-2009, 17:36 door Eerde
Door Anoniem: @Eerde
Naïf...
faux-naïf
07-08-2009, 17:45 door Eerde
Door Anoniem: @Eerde
Ben je net onder je steen vandaan gekropen of zo. Het aantal google related security incidenten loopt toch aardig op ondertussen. De meest duidelijke datg willekeurige private documenten van Google Docs gebruikers gewoon op straat lagen.
~
Ik kan een middag vullen met manieren om je google accounts open te breken.
~
...de gevaren van cloud computing.
Tsja...
@ 1. Ja, net 55 jaar geleden... en geef eens wat linken dus van bewezen gevallen, niet: "ik denk dat, blah, blah, blah" geblaat.
@ 2. Doe eens wat voorbeelden geven... ?
@ 3. Gevaren van cloud computing.... verdiep je nu eens in de materie en realiseer je wat voor onzin je uitkraamt.

Gevaren van den automobiel, laat een man met vlag voor den autovoiture uitlopen opdat den mensch geen gevaren zal lopen...

Wake up it's 2009.... 90% van je 'computing' is reeds in "The Cloud" !
07-08-2009, 22:15 door Eerde
@Eerde: ik baalde behoorlijk toen ik opeens een Google Profiel bleek te hebben waar ik met naam en toenaam op stond en die bovenaan in (hoe kan het ook anders) Google search kwam als je op mijn naam zocht.
Wouw een eigen Google profiel, wat is dat ? En wat kost me dat...... wil ik ook ;)
Mr G/. weet alleen datgene wat je zelf online hebt geplaatst, zelf met zijn leuke zoekmachine hebt gezocht en geloof me dat is alleen openbaar als zoekresultaat omdat jij dat wilt...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.