image

Microsoft: Windows XP is ongeschikt

woensdag 3 november 2010, 08:41 door Redactie, 29 reacties

Windows XP mag dan een zeer solide besturingssysteem zijn, het is ongeschikt om hackers en andere aanvallen af te slaan, aldus Microsoft beveiligingschef Roger Halbheer. Ook Internet Explorer 6 is niet meer tegen moderne dreigingen opgewassen, zo laat de Zwitser op zijn blog weten. "Het waren fantastische producten toen ze gelanceerd werden, maar sindsdien is het dreigingslandschap behoorlijk veranderd." Halbheer adviseert iedereen dan ook om wegens beveiligingsredenen naar Windows 7 en IE8 over te stappen.

Toch is dat eenvoudiger gezegd dan gedaan. "Soms zijn de redenen om niet naar een nieuwer platform over te stappen vrij gewoon. Van alle programma's moet gecontroleerd worden of ze op het nieuwe platform draaien. Het komt uiteindelijk neer op geld. Als je elke maand voor je internet betaalt, de kosten bijtelt om elk programma te upgraden, en niet te vergeten dat de hardware misschien niet in staat is om de nieuwere software te draaien, dan beland je in mijn positie. Ik kan het niet veroorloven om mijn gehele netwerk, hardware en software te upgraden. Het geld is er gewoon niet", aldus een reactie op het betoog van Halbheer.

Reacties (29)
03-11-2010, 09:24 door Fulco
Windows XP is zeer stabiel. Ben net een krap een maandje over naar Windows 7.Echt een aanrader om over te stappen
03-11-2010, 09:46 door Preddie
Door Fulco: Windows XP is zeer stabiel. Ben net een krap een maandje over naar Windows 7.Echt een aanrader om over te stappen

het meer en deel van de software die ik tegen kom bij klanten draait niet op Windows 7..... het zou een beetje stom zijn om tonnen aan software overboord te zetten om over te schakelen naar Windows 7...... na verwachting komt tussen 2011 en 2013 Windows 8 ..... beetje nutteloos om nu alles om te gooien om vervolgens over 3 jaar weer te kunnen. Klanten geven aan die veranderingsdrift van Microsoft zat te zijn en het liefst gewoon een basis te hebben die volwassen gemaakt kan worden en waarop gebouwd kan worden, meestal kom ik dan uit op een *NIX oplossing .... maar die hebben weer andere haken en ogen.
03-11-2010, 10:08 door Anoniem
weer typisch een probleem dat je alleen hebt met microsoft producten.

als je er eenmaal aan begint is het een soort voetschimmel, je hebt er elke keer weer last van en je komt er heel moeilijk weer vanaf.

en de grap is dat de mensen die op windows zitten vaak roepen dat ze niet ovber kunnen naar bv linux omdat hun windows propgramma's daar niet op draaien terwijl JUIST dat soort programma's wel op linux draaien waar ze bv niet meer op een nieuwere windows versie draaien.

hoe kan dat?
omdat je in Wine (een 'soort' windows emulater) kan kiezen welke versie van windows het moet emuleren.

voor hardware geldt precies hetzelfde...
grote kans dat je printer of webcam of wat dan ook in win7 niet meer werkt en je nieuwe moet gaan kopen terwijl deze apparaten zelfs over 20 jaar nog perfect onder linux zouden werken.

maar waar komt al deze verwarring vandaan?
juist... van mensen die elkaar allemaal napraten dat het allemaal niet in linux kan terwijl ze zelf nog nooit 1 seconden linux hebben uitgeprobeerd.

als ik tegen mensen vertel dat ik totale digibeten als een boel familie en vrienden van me al jaren geleden op linux heb overgezet krijg ik reacties als: "hahaha", "sure!!", "dat kan toch niet?!"
echt te triest voor woorden dat mensen zo hardnekkig blijven geloven dat dit echt niet byzonder is...
03-11-2010, 10:16 door Anoniem
"Het waren fantastische producten toen ze gelanceerd werden"
Mag een teiltje alsjeblieft, pas met SP3 is XP echt stabiel te noemen! SP2 gaf in de beginne zoveel problemen dat je het gewoon beter niet kon installeren. En voor SP1? Laten we daar niet over beginnen.

XP werd met veel trots gepresenteerd, maar de problemen van voorgangers waren nog lang niet weg.
Fantastische rampen konden ze het beter noemen....
03-11-2010, 10:28 door Anoniem
Microsoft heeft volgens mij in de planning om elke 3 jaar een nieuw desktop OS op de markt te brengen. Je hoeft daar niet in mee maar je moet dan wel de gevolgen daarvan meenemen. Een van deze gevolgen is dat XP straks niet meer ondersteund wordt door Microsoft.

Verder moet ieder bedrijf zelf kijken of het een meerwaarde heeft om over te stappen op een ander/nieuwer OS.
03-11-2010, 10:31 door Mysterio
Draaien XP programma's dan wel op Linux/Unix zonder al te veel moeite en geld? En was het vroeger dan anders? Even een overzichtje:

Windows 1.01 (20 november 1985)
Windows 2.03 (9 december 1987)
Windows 3.0 (22 mei 1990) (Versier: 3.00.73)
Windows 3.1 (augustus 1992)
Windows NT 3.1 (27 juli 1993)
Windows 95 (24 augustus 1995 Versie: 4.00.950)
Windows NT 4.0 (1996)
Windows 98 (25 juni 1998)
Windows 98 Second Edition (5 mei 1999)
Windows Me (2000)
Windows 2000 (Windows NT 5.0) (2000)
Windows XP (Windows NT 5.1) (2001)
Windows XP Media Center Edition (2003)
Windows Server 2003 (2003, Windows NT 5.2)
Windows XP Media Center 2005 (2005)
Windows Fundamentals for Legacy PCs (2006)
Windows Vista (Windows NT 6.0) (2006/2007)
Windows Home Server (2007)
Windows Server 2008 (2008)
Windows 7 (2009)
Windows 8 (2012 schatting)

De drie jaar voordat er een nieuw(er) besturingssysteem komt is historisch gezien niet zo afwijkend. Ik ben het wel met je eens dat het gat tussen XP en 7 veel te groot is. Microsoft heeft over het hoofd gezien dat XP echt een leidende basis is geworden en dat je dus niet zomaar de compatibiliteit overboord kan gooien. Hoewel ik aan de andere kant wel begrijp dat wanneer je iets nieuws wilt bouwen, je ook meteen gaat voor een grote stap vooruit.

Met Vista is er een nieuwe basis gezet, die beter is uitgewerkt in 7 en wellicht nog beter wordt toegepast in 8. Net zoals het is gegaan met 95 en NT. Het 95/NT tijdperk (of het 2000/XP tijdperk) is afgelopen en het wordt toch wel hoog tijd dat producenten aan het werk gaan om hun software klaar voor het heden te maken.

Daarnaast blijf ik bij mijn standpunt dat als het te duur is of gewoon niet werkt, je niet over moet. Zorg er wel voor dat je computers geïsoleerd staan. Ik kom zat bedrijven tegen waar een enkele computer in een kast staat waar DOS of Windows 95 nog draait omdat er een modem of stukje productiesoftware op staat waar echt niet aan gerommeld mag worden. Prima, lekker laten staan. Maar waar het kan ga dan lekker over.
03-11-2010, 10:36 door Anoniem
En toch zal XP blijven bestaan, laatst nog een XP pc proberen te vervangen door een W7 machine. Die pc bleek bepaalde PLC's aan te sturen/uit te lezen, en deze software draaide dus voor geen meter op W7.
03-11-2010, 11:04 door Anoniem
Door Predjuh: het meer en deel van de software die ik tegen kom bij klanten draait niet op Windows 7..... het zou een beetje stom zijn om tonnen aan software overboord te zetten om over te schakelen naar Windows 7

Na verloop van tijd zal hardware vervangen moeten worden. Of het nu gaat om PCs of machines. Dan kom je toch voor dit probleem te staan. Voor nieuwe hardware zullen geen XP drivers meer komen. En worden machines vervangen, dan moet de leverancier de bijbehorende software ook gaan leveren voor het nieuwere platform.

En, zoals Mysterio al zegt, alles wat persé op een oud, niet ondersteund OS moet draaien, hoort niet aan het bedrijfsnetwerk en internet. Dan moet data maar via andere middelen worden uitgewisseld, b.v. door de machine in een DMZ te plaatsen en een FTP-proces in te richten via een andere machine met moderner OS en alle beveiligingen.
03-11-2010, 11:16 door Anoniem
En toch riekt dit alles naar pure commercië en verkoopdrift van Microsoft. IK denk dat het met de veiligheid van XP en hackgevaar nog wel meevalt.
Het ligt er ook aan hoeveel verstand jezelf van beveiliging hebt en als jij een goede beveiligingssoftware gebruikt plus de software waar vaak lekken in zitten zoals Java,Adobe reader en Adobe Flashplayer op tijd update dan valt het nog wel mee.
Plus die software die ik net noemde kun jezef ook grotendeels configureren zodat het niet alles klakkeloos uitvoert,maar de meeste mensen zijn gewoon lui en weten vaak niet eens dat je die programma/`s kan configureren en laten alles op de automatische piloot gebeuren.
Okè als je zelf heel weinig verstand hebt van beveiliging en wilt dat het vooral door anderen gedaan word zou ik zeggen stap dan over naar Windows 7 maar de patchcylus van de laatste paar maanden laat zien dat ook daar soms ernstige lekken in zitten die net zo goed gepatched moeten worden.
En je kunt ook in plaats van Internet Explorer een andere veiliger browser gebruiken zoals Firefox,Opera etc..
Toegegeven jemoet zelf wel actiever je met beveiliging bezig houden als je op een ouder systeem bezig bent maar het is zeker nog goed te doen,dus als je weinig geld hebt[wat nu in de crisis] niet verwonderlijk is zou ik zeggen wacht gerust nog een tijd en geniet nog lekker van XP , doe ik ook.
03-11-2010, 11:20 door Spiff has left the building
Door Predjuh: het merendeel van de software die ik tegen kom bij klanten draait niet op Windows 7
Ken je de mogelijkheid software uit te laten voeren in compatibiliteitsmodus?
En zo nodig kan software ook bij de installatie(!) in compatibiliteitsmodus worden uitgevoerd.

Zie:
http://www.schoonepc.nl/windows7/compatibiliteit_software.html
En ook:
http://www.sevenforums.com/tutorials/316-compatibility-mode.html
03-11-2010, 11:40 door Spiff has left the building
Door Anoniem, 10.08 uur: weer typisch een probleem dat je alleen hebt met microsoft producten.
als je er eenmaal aan begint is het een soort voetschimmel, je hebt er elke keer weer last van en je komt er heel moeilijk weer vanaf.
Getverdemme, wat een gore vergelijking, zeg.
Maarre goed, praat eens met je dokter en met je apotheek, lijkt me.
Paar tips alvast:
Behandel met de geschikte medicatie (bijvoorbeeld terbinafine-creme),
behandel lang genoeg (vraag je apotheek en je arts),
en ontsmet je schoenen (met miconazolnitraat-poeder).
Beterschap.
Gaan we nu weer naar security, okee?
03-11-2010, 11:42 door U4iA
het meer en deel van de software die ik tegen kom bij klanten draait niet op Windows 7
Buiten hetgeen Spiff aandraagt kan je ook de Windows XP modus downloaden en is gratis.

Zie:
http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/download.aspx
03-11-2010, 11:46 door Mysterio
Er is een onderscheid tussen mensen die niet mee willen en niet mee kunnen. Dat kunnen kan allerlei oorzaken hebben zoals gebrek aan kennis of geld of bijvoorbeeld niet werkende software of hardware. Mensen die niet mee willen laten zich door goede of minder goede redenen weerhouden om de stap te maken, maar doen dit wel bewust. Wellicht dat angst voor het nieuwe/onbekende ook meespeelt.

Natuurlijk waren en zijn er problemen met alle versies van Windows, maar dat zal je overal aantreffen. XP verdient wel respect, het is niet voor niets zo lang al geliefd. Windows 2000 was sneller vergeten.
03-11-2010, 11:49 door Anoniem
en de grap is dat de mensen die op windows zitten vaak roepen dat ze niet ovber kunnen naar bv linux omdat hun windows propgramma's daar niet op draaien terwijl JUIST dat soort programma's wel op linux draaien waar ze bv niet meer op een nieuwere windows versie draaien.
Zeker niet ALLE Windows programma's. Daarnaast zijn er vele gradaties. Videobewerkings software en Games is helemaal vaak een probleem zoniet onmogelijk. Geen halve waarheden vertellen.
03-11-2010, 13:05 door Anoniem
Door Anoniem: En toch riekt dit alles naar pure commercië en verkoopdrift van Microsoft. IK denk dat het met de veiligheid van XP en hackgevaar nog wel meevalt.
Het ligt er ook aan hoeveel verstand jezelf van beveiliging hebt en als jij een goede beveiligingssoftware gebruikt plus de software waar vaak lekken in zitten zoals Java,Adobe reader en Adobe Flashplayer op tijd update dan valt het nog wel mee.
Plus die software die ik net noemde kun jezef ook grotendeels configureren zodat het niet alles klakkeloos uitvoert,maar de meeste mensen zijn gewoon lui en weten vaak niet eens dat je die programma/`s kan configureren en laten alles op de automatische piloot gebeuren.
Okè als je zelf heel weinig verstand hebt van beveiliging en wilt dat het vooral door anderen gedaan word zou ik zeggen stap dan over naar Windows 7 maar de patchcylus van de laatste paar maanden laat zien dat ook daar soms ernstige lekken in zitten die net zo goed gepatched moeten worden.
En je kunt ook in plaats van Internet Explorer een andere veiliger browser gebruiken zoals Firefox,Opera etc..
Toegegeven jemoet zelf wel actiever je met beveiliging bezig houden als je op een ouder systeem bezig bent maar het is zeker nog goed te doen,dus als je weinig geld hebt[wat nu in de crisis] niet verwonderlijk is zou ik zeggen wacht gerust nog een tijd en geniet nog lekker van XP , doe ik ook.

Beste Anoniem, alsof ik het zelf geschreven heb! ;-) Helemaal mee eens met wat je schrijft. Vista was het ook he-le-maal toen dat gedropt werd, nu Windows 7 weer. Ach...
Oja, en het is natuurlijk belachelijk dat je een nog goed werkende printer (ofzo) zou moeten gaan vervangen omdat het OS -next in line- het niet meer ondersteunt maar dat geneuzel hadden we bij (de overgang naar) Windows 95, Windows 2000, Windows XP en Vista ook en dat zal ook wel nooit overgaan. Het is echter ongelofelijk vaak gewoon mogelijk om bijvoorbeeld WinXP een W2K driver door de strot te duwen en vice versa... :-) En die supergevoeligheid om besmet te raken zal idd. best wel een tikkeltje overdreven zijn, klein beetje maar hoor...
03-11-2010, 14:23 door Anoniem
"Windows XP mag dan een zeer solide besturingssysteem zijn, het is ongeschikt om hackers en andere aanvallen af te slaan, aldus Microsoft beveiligingschef Roger Halbheer."

Beveiligings advies of sales pitch ? Op zich zit er wat in, maar het is wel grappig om te zien hoe Microsoft eigen produkten de hemel in prijs, totdat er een nieuwe versie op de markt verschijnt. Op dat moment gaan ze opeens de vorige versies afkraken, enkel en alleen om de klant toch vooral te bewegen om een nieuwe versie te kopen.

PS: Hoeveel 0day vulnerabilities zouden er nog in Windows 7 zitten, welke je kan exploiten, waardoor ook deze Windows versie niet geheel veilig te noemen is ?
03-11-2010, 16:26 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-11-2010, 17:05 door Anoniem
Als je nog echt graag oude windows peogramma´s wil gebruiken,dan draaien ze vaak wel onder Wine binnen Ubuntu Linux of een andere distributie.
Het is maar welke je kiest,dat is het voordeel van Linux.
Je kan er veel meer zelf naar naar de hand zetten dan bij Windows.
03-11-2010, 17:16 door Anoniem
ik heb echt een hekel aan dat je alles moet accepteren 'do you want to run this as admin' op windows 7. Als developer is dit gewoon niet te doen als je elke keer command prompt opent om zoiets te accepten.
03-11-2010, 19:39 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-11-2010, 20:14 door Anoniem

omdat je in Wine (een 'soort' windows emulater) kan kiezen welke versie van windows het moet emuleren.
.

[/quote]
Nou ik heb Ubuntu gebruikt het is een mooi programma maar ik had vaker problemen dan bij windows, vooral als er een nieuwe versie was. Wine is echt niet zo geweldig heel veel programma's werken er niet goed onder.

Windows 7 werkt echt prima echt nooit problemen.
03-11-2010, 20:53 door cyberpunk
Uiteraard zegt die mens dat; Window$$$$$ 7 is immers véél beter! $$$$

$$$
03-11-2010, 23:27 door Anoniem
Het zal allemaal wel verouderd zijn en windows 7 beter. Ik adviseer microsoft om de prijzen sterk te verlagen (omdat al zolang windows bestaat je betaalt voor lekke software met alle ellende daaruit voortvloeiend). Ben bereid om 35 euro neer te tellen voor windows 7 (dan neem ik eventuele -nog te ontdekken- lekken en bugs op de koop toe),anders blijf ik fijn bij XP.
04-11-2010, 08:52 door Mysterio
Het probleem met de niet meer werkende hardware lag toch bij de producent die geen nieuwe drivers meer uit wil brengen? Die jongens willen ook hun nieuwe producten verkopen dus vinden het prima wanneer hun drivers niet geschikt zijn voor Vista of 7.

Het is misschien een verrassing voor sommige mensen, maar er zijn bedrijven die geld aan je willen verdienen. Dat doen ze door regelmatig nieuwe producten uit te brengen en je wijs te maken dat je echt dat nieuwe product moet kopen. Want het is zo mooi, nieuw en beter dan wat ze eerst je aansmeerde. Zo gaat het met wasmiddel, auto's en computers.

Wie de verkoper gelooft is nog steeds bijzonder naïef.
04-11-2010, 20:43 door Anoniem
Waarom komen ze daar nu mee en niet toen het net uitgebracht was? Dat is dezelfde opmerking wat ze in 20202 gaan zeggen over Windows 8. Niet aan beginnen dus. :))))
05-11-2010, 03:46 door Rubbertje
Nou, ik blijf lekker windows XP gebruiken. De kans dat ik WIndows 7 aanschaf is minuscuul aangezien Windows 8 in 2012 uitkomt...
05-11-2010, 10:35 door Anoniem
Goh, dat is precies wat ik dacht bij het uitkomen van XP.... toch intressant dat dat nu pas bij Microsoft doordringt. Ik heb nieuws voor ze, Vista en windows 7 zijn net zo ongeschikt......
05-11-2010, 17:21 door Anoniem
Ik gebruik nu XP.
werkt allemaal lekker en soepel.
ik heb w7 al klaar liggen.
alleen er zijn geen w7 drivers voor mijn video kaart.
dit vind ik 1 nadeel van microsoft je moet PERZE direct x 9.
05-11-2010, 20:27 door spatieman
volgens Bill, zou in 2000, of zo iets geen spam en virussen meer zijn dan zij windows..
well bill, eat my .......
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.