image

China erkent fout met Green Dam internetfilter

vrijdag 14 augustus 2009, 14:21 door Redactie, 2 reacties

Deze week werd bekend dat het Chinese Green Dam Youth Escort internetfilter alleen voor scholen en cybercafés verplicht wordt, maar alle ophef rondom de software berust op een communicatieprobleem, zo heeft de Chinese overheid toegegeven. "De woordkeuze in de richtlijn was niet duidelijk genoeg, wat ervoor zorgde dat mensen het verkeerd begrepen waarom de Green Dam software voor alle computers beschikbaar zou worden", zegt Minister van Industrie en IT Li Yizhong.

De Chinese overheid wilde dat alle in China verkochte PC's van het filter voorzien zouden worden, maar het was nooit de bedoeling dat de software van tevoren geïnstalleerd moest zijn. Fabrikanten hadden ook een CD mee kunnen leveren of een installatiebestand. "Computergebruikers hadden het laatste woord of ze de software wilden gebruiken of niet", aldus Li. "We zullen voortaan naar de feedback van het publiek luisteren voordat we een nieuwe richtlijn over Green Dam afkondigen."

Deadline
Wanneer de nieuwe deadline voor de software ingaat wilde hij niet zeggen. Buitenstaanders zijn blij met de reacties van de minister. "Ik ben blij dat de minister zegt dat het ministerie een fout heeft gemaakt en uitlegde wat er gebeurde om miscommunicatie te voorkomen. Dat gebeurt niet zo vaak in China", zegt Li Chengyan, professor aan de Universiteit van Beijing.

Reacties (2)
14-08-2009, 14:58 door spatieman
nou,.
dan maken ze toch bij de provider een filter, inplaats bij de eind gebruiker.
goeven ze ja niet te weten.
14-08-2009, 15:09 door Anoniem
Lekker schijnheilig is de Chinese overheid weer. Het voor-installeren van de software waren ze wel van plan maar door de grote hoeveelheid kritiek die ze er vervolgens op op krijgen schuiven ze het maar af op een verkeerde woordkeuze. Ze mogen wel eens toegeven dat de overheid de mensen gewoon te veel in de gaten wil houden zonder dat er ook maar een beetje gekeken wordt naar mensenrechten en privacy!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.