image

Russische Mafia achter cyberaanvallen Georgië

maandag 17 augustus 2009, 14:43 door Redactie, 2 reacties

De DDoS-aanvallen op tientallen Georgische overheidssites een jaar geleden waren het werk van de Russische Mafia, en de aanvallers wisten dat Rusland het land zou binnenvallen, zo stelt een Amerikaans onderzoeksinstituut. Het Cyber Consequences Unit onderzocht onder andere de serverlogs van de betrokken partijen, die in sommige gevallen geen informatie met elkaar wilden delen. Tijdens de vijf dagen durende campagne van het Russische leger tegen Georgië, werd het land ook via het web aangevallen.

De onderzoekers stellen dat de timing geen toeval is en dat die van tevoren gepland moet zijn. Daarnaast vonden de eerste cyberaanvallen al plaats voordat de eerste berichten over de Russische interventie naar buiten kwamen. Veel van de cyberaanvallen volgden nauwgezet de militaire operaties, zodat er wel samenwerking tussen het leger en de cyberaanvallers geweest moet zijn. "Veel van de acties, zoals het registreren van nieuwe domeinnamen en het online brengen van nieuwe sites gebeurde zo snel, dat alle stappen al eerder waren voorbereid."

Onderwereld
De onderzoekers zijn er zeker van dat de Russische overheid niet het directe bevel voor de aanvallen heeft gegeven, maar het is wel duidelijk dat het de acties van nationalistische burgers die Georgië via het internet aanvielen heeft gebruikt, en mogelijk zelfs licht heeft aangemoedigd. "Het lijkt erop dat de militaire invasie rekening hield met de hulp van de cyberaanval die het zou ontvangen." Door het offline halen van media en overheidssites, was het lastiger voor Georgië om het publiek te informeren.

Ook werden financiële transacties ontregeld en moest de Nationale Bank de internetverbinding voor tien dagen verbreken. Naast nationalistische burgers was ook de Russische onderwereld betrokken. "Het lijkt erop dat de Russische misdaadbendes geen moeite hebben genomen om hun betrokkenheid bij de cybercampagne tegen Georgië te verbergen, omdat ze de eer wilden opstrijken." Verder hadden de aanvallen veel erger kunnen zijn, aangezien een deel van de kritiek infrastuctuur van het land, via het web te bereiken is. "Als het Russische leger direct betrokken was geweest, dan zouden dat soort aanvallen zeker tot de mogelijkheden behoren."

Reacties (2)
17-08-2009, 14:47 door MrBil
Happy Botnets! Ze willen het gewoon gemakkelijk houden, alle kiddies op een hoopje. En gaan met de banaan.
18-08-2009, 10:11 door spatieman
dan nu een vraag van mij.
Wie heeft wie betaald??
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.