image

Google: Wij beschermen vrijheid van meningsuiting

dinsdag 18 augustus 2009, 15:02 door Redactie, 4 reacties

Google heeft zich openlijk voor de vrijheid van meningsuiting op het internet uitgesproken, ook al komt die door allerlei censuur steeds verder onder druk te staan. De zoekgigant werd ook getroffen door de Distributed Denial of Service aanval op Twitter, Facebook, LiveJournal, Blogger en YouTube, ook al viel de impact mee. Aanvallers wilden zo de Georgische blogger Cyxymu de mond snoeren. Die mag zich inmiddels een "digitale vluchteling" noemen, aangezien alle blogs waarop hij actief is worden aangevallen. En hij is niet alleen, want er zijn meer bloggers die hetzelfde lot ondergaan, mede omdat het aanvallen van losse blogs en websites makkelijker wordt. "Net als politieke vluchtelingen zijn deze bloggers en hun sites het doelwit en worden gedwongen om te verhuizen of te zwijgen." Daardoor kiezen steeds meer bloggers voor diensten als Twitter en Blogger, om zo toch hun stem te laten horen.

"Nu censuur en online aanvallen alomtegenwoordig zijn, is het duidelijk dat de fundamentele internetrechten op het spel staan." In het geval van Cyxymu werden verschillende diensten door de aanvallers uit de lucht gehaald om één gebruiker de mond te snoeren. "Dit laat zien hoe ver onderdrukkers gaan om de vrijheid van meningsuiting te belemmeren", aldus Rick Klau, manager van Blogger.

Dissidenten
Google zegt met andere aangevallen diensten samen te werken om de oorsprong van de aanvallen te identificeren en hun impact te beperken. "Hoewel Blogger de aanval dit keer kon weerstaan, hopen we dat de overheid en bedrijven de dreigingen voor de vrijheid van meningsuiting die vandaag de dag bestaan erkennen en gaan samenwerken om ervoor te zorgen dat het internet een vrijhaven voor dissidenten blijft."

Toch is niet iedereen overtuigd van Google's motieven. "Voor Twitter, Facebook en LiveJournal (die het meest door de aanvallen hadden te leiden) worden de kosten eerder berekend in termen van gederfde inkomsten of ongemak voor andere gebruikers, dan hoe succesvol men was in de verdediging van het recht op vrije meningsuiting", merkt Bobbie Johnson op. Hij vraagt zich af of Google oprecht is en of het misschien een aardige kant wil laten zien.

Reacties (4)
18-08-2009, 15:44 door Anoniem
Ik ben helemaal eens met Google ja vrijheid van meningsuiting. Google heeft zo zijn eigen tien geboden.

Google Ten Commandments .
http://www.google.com.au/search?hl=en&q=Google+Ten+Commandments&meta=
19-08-2009, 09:07 door Anoniem
Schijnheilig. Ze censureren wel bepaalde zoektermen. Zie ook de presentatie die onlangs op HAR werd gegevens.
19-08-2009, 09:38 door Van Hoorne
Het enige wat Google beschermt, is zijn eigen belang. Ten koste van alle gebruikers. Maar ja, Google begint kritiek te krijgen, dus wat doet een kat in het nauw?
19-08-2009, 20:27 door spatieman
een van googles 10 geboden.
gij zult niet cachen.
want google dult geen concurentie..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.