/dev/null - Overig

OV-Chipkaart faalt

27-09-2010, 10:46 door Erwtensoep, 43 reacties
De door de rijksoverheid veel geprezen OV chipkaart voldoet niet aan de verwachtingen:
'Weinig belangstelling ov-chipkaart'

AMSTERDAM - De belangstelling voor de ov-chipkaart onder treinreizigers is minimaal. Nog geen vijf procent van de reizigers gebruikt de digitale kaart. Dat schrijft De Telegraaf maandag.


Volgens de krant worden wekelijks driehonderdduizend ritten met de chipkaart bij de NS geregistreerd, terwijl er dagelijks 1,1 miljoen treinritten worden gemaakt.

De geringe belangstelling voor de ov-chipkaart in het treinverkeer heeft volgens de krant gevolgen voor het succes van de kaart.

Als de kaart mislukt bij het treinverkeer dan zou de kaart bij bus, tram en metro geen functie meer hebben. De ov-chipkaart moet het enige betaalmiddel worden in het openbaar vervoer.

Voor een interessant, veiliger, privacybewuster, en storingvrij alternatief voor de OV-chipkaart, probeer ook eens de OV-stripkaart:
http://www.ov-stripkaart.nl
Aanbevolen even te bezoeken i.v.m. goede humor ;)
Reacties (43)
27-09-2010, 11:24 door xy22
Voor een interessant, veiliger, privacybewuster, en storingvrij alternatief voor de OV-chipkaart, probeer ook eens de OV-stripkaart:
http://www.ov-stripkaart.nl
LOL, mooie website :)
Je bent een half uur sneller dan de redactie: http://www.security.nl/artikel/34577/1/OV-chipkaart_mislukt_bij_treinreizigers.html
Alleen jammer dat het kaartje rechtsonder op ov-stripkaart.nl "geldig in heel Nederland" niet meer helemaal klopt: t Rotterdamse en Amsterdamse stadsvervoer lusten die al niet meer. :(

thanks for sharing!
27-09-2010, 13:51 door Preddie
Door xy22:
Voor een interessant, veiliger, privacybewuster, en storingvrij alternatief voor de OV-chipkaart, probeer ook eens de OV-stripkaart:
http://www.ov-stripkaart.nl
LOL, mooie website :)
Je bent een half uur sneller dan de redactie: http://www.security.nl/artikel/34577/1/OV-chipkaart_mislukt_bij_treinreizigers.html
Alleen jammer dat het kaartje rechtsonder op ov-stripkaart.nl "geldig in heel Nederland" niet meer helemaal klopt: t Rotterdamse en Amsterdamse stadsvervoer lusten die al niet meer. :(

thanks for sharing!

Dat er iemand sneller is als de reactie, is niks nieuws :P. Non-security websites vermelden het nieuws vaak eerder waardoor ik het idee krijg dat de redactie deze websites als bronnen gebruikt en zich daardoor afhankelijk maakt van de website met "echte bronnen" Dit is een veel voorkomend verschijnsel wat al vaker aan getoond is. Zo zijn er verschillende HOAXen op bekende websites geplaatst waarna deze in een mum van tijd terug te vinden waren op andere sites w.o. NU.nl, dit is schijnbaar een nieuwe weg van journalistiek bedrijven, dit heeft zo zijn voor en nadelen.

ontopic: Goeie humor, nu maar hopen dat we dat "vernieuwde" vervoersbewijs snel kunnen gaan gebruiken, ik zie de OV-stripkaart nu al met smart te gemoed ! :P
02-11-2010, 14:02 door Anoniem
Niks mis met de OVchipkaart, werkt overal in de bus en tram. Trein koop ik gewoon een maandkaart. Laatst vergeten uit te checken, binnen 4 dagen geld terug ( GVB A'dam ).

Enige punt is dat mensen wachten tot het poortje weer dicht is, DAT HOEFT NIET.
02-11-2010, 14:24 door SirDice
Door Anoniem: Enige punt is dat mensen wachten tot het poortje weer dicht is, DAT HOEFT NIET.
Het grootste minpunt is dat jouw reisbewegingen voor 7 (zeven!) jaar worden opgeslagen. DAT HOEFT NIET.
02-11-2010, 14:52 door Anoniem
Toch steeds hetzelfde stukje. En het is een anonieme kaart. Als ik wat wil verbergen koop ik een los kaartje.
02-11-2010, 15:32 door Anoniem
Nee hoor :
a. ik gebruik een anonieme kaart
b. ik reis toch steeds hetzelfde stukje
c. indien ik onverkwikkelijke zaken ga doen koop ik een prepaid van 20,- en een eenmalige ov chip.
02-11-2010, 15:53 door Mysterio
Oh, en mocht je heel toevallig op een station terecht komen waar ze niet aan dit soort nieuwerwetse dingen doen (Leerdam bijvoorbeeld) sta je mooi voor l..l met je pasje. Maar dat vertellen ze ook niet van te voren.
02-11-2010, 16:03 door Anoniem
Ik koop voor de trein gewoon een kaartje. Werkt prima.
02-11-2010, 16:40 door Anoniem
Dat de anonieme kaart net zoveel privacy biedt als 'ouderwetse' kaartjes, is een fabeltje...

De reisbewegingen worden gewoon gekoppeld aan het kaartnummer. Het enkele feit dat NAW-gegevens niet bekend zijn bij de anonieme kaart zorgt er alleen voor dat je geen ongewenste post thuisgestuurd krijgt, maar als je staande gehouden wordt met de zogenaamd 'anonieme' kaart op zak is het een peulenschil om alsnog alle reisbewegingen van die kaart op te vragen. En als daar iets tussen zit dat verdacht wordt gevonden heb je toch ineens iets uit te leggen... hoezo anoniem?
02-11-2010, 17:04 door grizzler
Los van het onnodig vastleggen van reisgegevens, probeer eens een treinreisje te maken met een Voordeelurenkaart waarbij een deel van het traject niet meer door de NS wordt bediend...
02-11-2010, 20:19 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-11-2010, 20:26 door bright
tjonge
02-11-2010, 21:07 door Anoniem
OV-Chipkaart faalt
Alweer ;-)?
03-11-2010, 00:23 door Anoniem
Kwestie van tijd dat de biometrische camera's aan je pasfoto gekoppeld wordt.
En dan zijn we nergens meer onzichtbaar :(
03-11-2010, 05:13 door Anoniem
Ga maar eens een ritje maken met de trein waarmee je van vervoerders moet wisselen, kan je lachen. Dit systeem zal misschien best kunnen werken binnen een grote stad, of een paar steden, maar echt niet in het hele land.
Het systeem zou misschien ook kunnen werken als de NS nog de enige vervoerder over het spoor zou zijn, tja, kan je dus ook vergeten.

Overheid + ICT = FAIL!
03-11-2010, 08:59 door Preddie
anonieme kaartjes bestaan niet .... toch blijven er mensen bestaan die er heilig van overtuigt zijn dat deze er wel zijn en nog steeds alles geloven wat de overheid ons zegt .... FAIL !

Speciaal voor die in die de fabeltjes geloven:

www.indect-project.eu

http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/miMedia/2010/week41/Sat17.indect-voor-internet.xml

offtopic: ik zou trouwens nog wel eens willen weten wat er gebeurt als je een OV-chipkaart in en uit checkt op een traject dat feitelijk helemaal niet kan .... geeft hij dan een error ? waarschijnlijk worden er gewoon keiharde euro's van je back afgeschreven die je later dan wil met veel moeite terug moet zien te krijgen .
03-11-2010, 09:15 door Loserenzo
Buiten dat er geen manier is om aan deze totalitaire overheid te ontsnappen is de OV-Chipkaart toch _de_ manier om geld uit je zak te kloppen en tegelijk weer een berg mensen te monitoren?

Duur dus, heel duur...
Zo'n anonieme kaart kost 7,50 euro (laatst had ik zo'n ding nodig) + tientje tegoed. Als je dan aan de andere kant van je 1,60 bent aangekomen willen ze hem niet terug voor 15,90 euro, maar willen ze slechts 8,40 aan je geven... Administratie-kosten zei de lokettist! Welke administratie?! Onding kwam uit een automaat en is anoniem!?!

En dan nog het minimale tegoed wat erop moet staan, met de trein is dat 20 euro! Dat staat er dus nu nog op .. tot die pas over 5 jaar vanzelf verloopt.. mooi man.

En als je ineens met je kinderen naar de bios wil kostte me dat eerst 6 stipjes heen en 6 terug, dat is 7 euro ofzo.. nu dan dus 52.50?!?!

En als je bij de hema naar binnenloopt ben je soms ook ineens ingecheckt?..

Doe mij die maar: http://www.ov-stripkaart.nl inderdaad
03-11-2010, 09:54 door Mysterio
Een voordeel is wel dat dankzij het groot aantal storingen wat er optreedt, ik vrij regelmatig gratis met de bus mee mag. Soms, heel soms, hebben ze een storing in uw voordeel en ontvangt u een gratis reis.

Laatst nog riep de chauffeur om in de bus, dat iedereen die had ingecheckt (is dat Nederlands?) moest uitchecken omdat zijn computer aan het uitvallen was. Geniaal! Daar zaten de stempelaars toch een beetje sip om te kijken.
03-11-2010, 10:52 door Anoniem
Paranoide zijn jullie. Je kunt ook een wegwerpkaartje kopen, of voor een tientje een nieuwe anonieme en de andere in de magnetron doen. Maar dat kost natuurlijk weer 10,- en is lastig.
03-11-2010, 14:30 door Anoniem
Door Anoniem: Paranoide zijn jullie. Je kunt ook een wegwerpkaartje kopen, of voor een tientje een nieuwe anonieme en de andere in de magnetron doen. Maar dat kost natuurlijk weer 10,- en is lastig.

Paranoide? Je snapt niet hoe dit soort processen werkt... Stap voor stap ga word je een richting opgeduwd (richting een controle-maatschappij) die je niet wilt (laat ik voor mezelf spreken: die ik niet wil). Als je daar niet vroeg genoeg 'stop' tegen roept, is het proces niet meer te tegen te houden. Ook nu al wordt de discussie over het feit dat kentekenregistratie plaatsvindt en OV-reisgedrag wordt vastgelegd afgedaan met "ja, maar doordat iedereen een mobiele telefoon bij zich heeft is je locatie toch al bekend, en dit is bijna hetzelfde". Kortom: "we hebben al zoveel privacy ingeleverd, dan kan dit er ook nog wel bij, toch?". Een drogreden van jewelste.

En verder: een 15-strippenkaart kost E 7,60. Als we ervanuit gaan dat de ritprijzen hetzelfde blijven, en ik hetzelfde niveau van privacy wil houden, moet ik dus elke keer dat ik voor E 7,60 met m'n OV-Chipkaart gereisd heb een nieuwe kaart kopen van E 10,-. Dat kost me dan dus E 17,60.

Dat is 232% van het oude bedrag... Waarom moet ik zo'n enorme prijsstijging betalen om hetzelfde product dat ik al had te houden? Laat mij dan op z'n minst gewoon de keuze (dus: laat strippenkaart en OV-Chipkaart naast elkaar bestaan); dan kan iedereen die het zo gemakkelijk vindt gewoon met z'n chipkaart blijven reizen en ben ik ook blij. Overigens was dat ook de insteek toen de OV-Chipkaart werd geintroduceerd. De strippenkaart zou pas worden afgeschaft als 90% (!) van de reizigers vrijwillig zou zijn overgestapt op de OV-Chipkaart. Gek toch dat dat ineens vergeten is...
03-11-2010, 15:43 door Anoniem
Door Anoniem: Niks mis met de OVchipkaart, werkt overal in de bus en tram. Trein koop ik gewoon een maandkaart. Laatst vergeten uit te checken, binnen 4 dagen geld terug ( GVB A'dam ).

Er is heel wat mis met de OV-Chipkaart, zoals de twijfelachtige beveiliging, gevaar voor verlies van privacy (verlies je je kaart, dan kan de vinder veel over je te weten komen door deze uit te lezen) en incompatibiliteit tussen vervoerders (instap/overstaptarief wordt niet altijd erkend).

Het idee achter de OV-Chipkaart vind ik echter prima. Af en toe ontvang ik bezoek uit het buitenland. Het gebruik van de Strippenkaart is niet uit te leggen. Een OV-Chipkaart wel: altijd inchecken en uitchecken en af en toe opladen. Automatisch opladen kan gevaarlijk zijn (dus snel laten blokkeren bij verlies!), maar maakt het reizen wel heel eenvoudig.

Daarnaast is de OV-Chipkaart in sommige gevallen stukken goedkoper in gebruik; wij wonen één halte voorbij de "zonegrens". De school van mijn zoontje ligt op 3 haltes afstand (te ver om te lopen). Met de strippenkaart betalen we dus altijd 2 zones (3 strippen). Dat is veel meer dan iemand die 1 halte verderop instapt en bijv. 10 haltes meereist (maar binnen de zone blijft)! De OV-Chipkaart rekent per halte af, wat veel goedkoper is, zelfs vergeleken met een abonnement!
03-11-2010, 16:39 door Anoniem

Door Loserenzo: Buiten dat er geen manier is om aan deze totalitaire overheid te ontsnappen is de OV-Chipkaart toch _de_ manier om geld uit je zak te kloppen en tegelijk weer een berg mensen te monitoren?

Het monitoren is inderdaad een probleem.


Zo'n anonieme kaart kost 7,50 euro (laatst had ik zo'n ding nodig) + tientje tegoed. Als je dan aan de andere kant van je 1,60 bent aangekomen willen ze hem niet terug voor 15,90 euro, maar willen ze slechts 8,40 aan je geven...

Het idee erachter is natuurlijk dat j emaar één OV-Chipkaart voor "de rest van je leven" nodig hebt (ok ik overdrijf wat). 1x aanschaffen, opladen en daarna gewoon bewaren tot je volgende reis. Of leverde je een niet-opgemaakte Strippenkaart ook altijd weer in?



En als je ineens met je kinderen naar de bios wil kostte me dat eerst 6 stipjes heen en 6 terug, dat is 7 euro ofzo.. nu dan dus 52.50?!?!

Een 45-strippenkaart kost €22,50, dat is €0,50 per strip, dus 6 strippen is €3,-. (ik neem aan dat je met 3 personen binnen één zone reist? € 1,- pp). Retour is dan inderdad €6,-
Afhankelijk van hoe ver je natuurlijk reist, kost het bij de HTM van de zonegrens tot aan het centrum van de zone ongeveer €1,03 met de OV-Chipkaart.

Die €52,50 is wel rijkelijk overdreven natuurlijk. Een strippenkaart waar maar 1x mee gereisd is blijft gewoon geldig voor volgende reizen, die gooi je toch ook niet in de prullenbak? Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor het tegoed op je OV-Chipkaart. Daarbij is een strippenkaar tot "maximaal één jaar na prijswijziging" geldig. In het meest gunstige geval (gekocht op 1 januari) dus 2 jaar. Het tegoed op je Chipkaart blijft onbeperkt geldig, maar dus minimaal 5 jaar (geldigheid van de Chipkaart zelf).


En als je bij de hema naar binnenloopt ben je soms ook ineens ingecheckt?..
[/ quote]
Je kan me veel wijsmaken, maar de beveiligingspoortjes zijn echt niet uitgerust met de sleutels of protocollen van TLS. het inchecken is veel meer dan alleen maar detecteren dat er een kaart voor de lezer hangt.


Doe mij die maar: http://www.ov-stripkaart.nl inderdaad

Hij is wel erg grappig ja. :)
D.B.
03-11-2010, 16:52 door SirDice
Door Predjuh: anonieme kaartjes bestaan niet .... toch blijven er mensen bestaan die er heilig van overtuigt zijn dat deze er wel zijn en nog steeds alles geloven wat de overheid ons zegt .... FAIL !
Volgens mij zijn die 1-uur en 2-uur kaartjes, die je kan kopen bij de conducteur in de (RET) tram of bus, redelijk anoniem. Anoniem genoeg in ieder geval. Meestal zit er nog voldoende 'tijd' op die dingen dus netjes uit checken en, lekker sociaal, aan iemand geven die wil instappen.
10-11-2010, 19:40 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-11-2010, 22:31 door Maki
Door Anoniem:
Door Anoniem: Paranoide zijn jullie. Je kunt ook een wegwerpkaartje kopen, of voor een tientje een nieuwe anonieme en de andere in de magnetron doen. Maar dat kost natuurlijk weer 10,- en is lastig.

Paranoide? Je snapt niet hoe dit soort processen werkt... Stap voor stap ga word je een richting opgeduwd (richting een controle-maatschappij) die je niet wilt (laat ik voor mezelf spreken: die ik niet wil). Als je daar niet vroeg genoeg 'stop' tegen roept, is het proces niet meer te tegen te houden. Ook nu al wordt de discussie over het feit dat kentekenregistratie plaatsvindt en OV-reisgedrag wordt vastgelegd afgedaan met "ja, maar doordat iedereen een mobiele telefoon bij zich heeft is je locatie toch al bekend, en dit is bijna hetzelfde". Kortom: "we hebben al zoveel privacy ingeleverd, dan kan dit er ook nog wel bij, toch?". Een drogreden van jewelste.

En verder: een 15-strippenkaart kost E 7,60. Als we ervanuit gaan dat de ritprijzen hetzelfde blijven, en ik hetzelfde niveau van privacy wil houden, moet ik dus elke keer dat ik voor E 7,60 met m'n OV-Chipkaart gereisd heb een nieuwe kaart kopen van E 10,-. Dat kost me dan dus E 17,60.

Dat is 232% van het oude bedrag... Waarom moet ik zo'n enorme prijsstijging betalen om hetzelfde product dat ik al had te houden? Laat mij dan op z'n minst gewoon de keuze (dus: laat strippenkaart en OV-Chipkaart naast elkaar bestaan); dan kan iedereen die het zo gemakkelijk vindt gewoon met z'n chipkaart blijven reizen en ben ik ook blij. Overigens was dat ook de insteek toen de OV-Chipkaart werd geintroduceerd. De strippenkaart zou pas worden afgeschaft als 90% (!) van de reizigers vrijwillig zou zijn overgestapt op de OV-Chipkaart. Gek toch dat dat ineens vergeten is...
Ik ben het hier toch best wel mee eens.
Dus al jullie vreemde snuiters die deze anoniem een duimpje naar beneden geven? Groei een brein en ga wat beters doen met je leven.
11-11-2010, 08:54 door Prlzwitsnovski
Door Anoniem: Paranoide zijn jullie.
Zou jij ook moeten zijn. End of line.
11-11-2010, 09:43 door Mysterio
Ach ja, aan de andere kant maakt het het leven wel weer een beetje spannender.
11-11-2010, 10:46 door spatieman
/sarcasme
ik vind de OV chip kaart ook heerlijk !
echt waar.
ding is duur in aankoop, paaltjes falen 3 kwart van de tijd
en het mooiste is, je weet niet wat je betaald, omdat je bij geen enkele aanbieder terug kan zien wat zij voor een tarieven
hanteren,
en als klap op de molen !, willen ze ook nog eens een spitstarief invoeren.
en als je al niet kan inchecken, tja, om je mag nog met gepast geld betalen (vermits een aanbied nog strippenkaarten heeft)
of mag gaan wandelen.
mooi systeem toch!
11-11-2010, 12:24 door Anoniem
anonieme kaarten, alleen anoniem wanneer je nooit een tegoed erop gepind hebt. Wat erop neerkomt dat je
allen bij de stations een tegoed erop kunt zetten.
11-11-2010, 16:45 door Anoniem
Heeft iemand al een abonnement gekregen met een "anonieme" chip?
17-11-2010, 16:37 door Anoniem
"Toch steeds hetzelfde stukje. En het is een anonieme kaart. Als ik wat wil verbergen koop ik een los kaartje."

Ook indien je -niet- iets te verbergen hebt, is de opslag niet gerechtvaardigd. Vanwaar de veronderstelling dat een commercieel bedrijf dergelijke gegevens over je jarenlang mag opslaan ?

Mensen geven hun gegevens wel heel erg gemakkelijk uit handen vandaag de dag, en als daar dan kritiek op is, dan komen mensen met het non-argument dat er een (overigens minder aantrekkelijk) anoniem alternatief is.

Het enkele feit dat men als escape-route de anonieme kaart biedt om kritiek te voorkomen rechtvaardigt de jarenlange opslag van gegevens van de reiziger op geen enkele manier.
17-11-2010, 16:51 door Anoniem
"Laatst vergeten uit te checken, binnen 4 dagen geld terug ( GVB A'dam )."

Wat is de meerwaarde daarvan dan boven het oude systeem waarbij je dat probleem hoe dan ook niet had ?
19-11-2010, 13:10 door Anoniem
Laatst ingecheckt met een euro op de pas, bij het overstappen saldo te laag. Dus alsnog een uurkaartje kopen.
In plaats daarvan kunnen ze ook een negatief tegoed op de kaart zetten, die vul je toch wel weer bij, een nieuw kaartje is duurder.

De aanwezige automaten hadden alleen de mogelijkheid om te pinnen, en ik had geen pas bij me. Ook is een anonieme pas opwaarderen met je pinpas ook een enorme farce, natuurlijk.
19-11-2010, 14:48 door Anoniem
Een anonieme kaart kan wel degelijk een negatief tegoed hebben. Dat je niet kan instappen met een negatief saldo lijkt me logisch. Anonieme passen kun je met contant geld betalen. Bij de buschauffeur of automaat. Voor de trein koop je gewoon een kaartje, kan ook contant.
19-11-2010, 16:37 door Anoniem
Goed lezen. Er staat overstappen, niet instappen. Ik was dus al met een positief saldo ingecheckt. Bij de meeste automaten kun je alleen pinnen, en bij de chauffeur kun je alleen een los kaartje kopen. Al met al is het een gebruiksonvriendelijk systeem en de anonieme kaart een wassen neus. Ik ga 'm maar gewoon hacken bij lange ritten.
10-12-2010, 01:48 door Anoniem
Als men de OV chipkaart wil promoten moeten ze hier het prijsbeleid op aan passen.

dit doen ze in de Londonse Metro ook.

Reizen per Oyster card (de londonse OV chipkaarrt) is goedkoper dan kontant betaalde tickets.
10-12-2010, 12:18 door Anoniem
Door Anoniem: Kwestie van tijd dat de biometrische camera's aan je pasfoto gekoppeld wordt.
En dan zijn we nergens meer onzichtbaar :(

Die zijn er al. Maar het is meer de software die een combinatie legt tussen gezichtsherkenning en identiteit. Onder andere in Rotterdam experimenteren ze daarmee. En het erge is dat er een zooi tokkies van stadswachten, met een IQ van een kuiken, zitten die de beelden moeten beoordelen. Rationeel denken is deze mensen volkomen vreemd dus je kunt je voorstellen wat dat voor effecten geeft.
10-12-2010, 15:21 door Anoniem
Typerend. Je stelt een voorstander van de OV-chipkaart vragen, en in plaats van antwoord krijg je minnetjes. Het laat wel zien dat de voorstanders van deze kaart (in ieder geval hier in de discussie) geen goede inhoudelijke argumenten hebben voor hun standpunten. Een hele reeks minnetjes i.p.v. een inhoudelijk reactie staat een beetje zielig.

@ Redactie: Mag ik jullie nogmaals verzoeken het nutteloze +/- systeem te heroverwegen ?
13-12-2010, 11:51 door Anoniem
Waar moet je in- of uitchecken als je de trein richting Brussel neemt?
Er staan geen OV-chip palen in Antwerpen, Mechelen en Brussel !

Moet je aan de noodrem hangen op de grens, daar in- of uitchippen en een Belgisch kaartje kopen?

....
13-12-2010, 15:41 door Anoniem
"Waar moet je in- of uitchecken als je de trein richting Brussel neemt? Er staan geen OV-chip palen in Antwerpen, Mechelen en Brussel !"

Je kunt niet met de OV-chipkaart het land uit. In dat geval gebruik je een papieren kaartje.
13-01-2011, 22:49 door EDLIN
De Ov-chipkaart is best kwetsbaar.Ze kunnen niet tegen ombuigen.
Bij mij is er al een stuk gegaan.Hij werd steeds vaker niet herkend.Er zaten 'scheurtjes' in volgens de man achter het loket.
Een nieuw exemplaar kostte mij wederom € 7,50.
14-01-2011, 09:14 door Prlzwitsnovski
Door EDLIN:
De Ov-chipkaart is best kwetsbaar.Ze kunnen niet tegen ombuigen.
Slecht he, dat ze niet buigbaar zijn. Ik bedoel, mijn pinpas en ID-kaart zijn wél buigbaar, dus waarom maken die mensen van TransLink Systems hun kaartje niet ook zo?


Bij mij is er al een stuk gegaan.Hij werd steeds vaker niet herkend.Er zaten 'scheurtjes' in volgens de man achter het loket.
Dan moet je hem niet ombuigen. :p
31-01-2011, 19:48 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.