image

Werknemers ontslagen na melden beveiligingslek

donderdag 27 augustus 2009, 14:53 door Redactie, 14 reacties

Twee werknemers van een Amerikaans energiebedrijf, zeggen ontslagen te zijn omdat ze een beveiligingslek hebben gemeld. Andres Reyes en Howard Jordan ontdekten en rapporteerden dat ongeautoriseerde computers op het mainframe van de centrale waren aangesloten. "Als je het uitschakelt, zou iemand binnen kunnen komen en allerlei dingen met het elektrisch systeem kunnen doen", aldus Reyes. Het zou zelfs mogelijk zijn om het elektriciteitsnet uit te schakelen. Het systeem van de centrale zou ook op software zijn aangesloten die zich nog in de testfase bevond. Verder zouden teveel werknemers toegang tot de computers hebben.

Reden genoeg voor de twee om alarm te slaan. Vervolgens zou de FBI zijn langs geweest. Die concludeerde dat er geen strafbare feiten bij het energiebedrijf plaatsvonden en het meer een "interne-controle zaak" was. Het voorval speelde zich in juni af. Toch kreeg het voor Reyes en Jordan een staartje. Die hoorden vorige week dat ze ontslagen waren. "Het was een ernstig probleem en we deden het alleen in het belang van de stad", gaat Jordan verder.

Stadsbestuurster Susan Stanton die eerst nog ontkende dat er een onderzoek door de FBI was ingesteld, publiceerde later een verklaring waarin stond dat er geen beveiligingsproblemen zich bij de centrale hadden voorgedaan. De twee ex-werknemers zien dat anders. "Ik kom voor mijn eigen integriteit op. Ik weet dat ik mijn baan heb verloren, maar ik weet wat ik deed juist was", besluit Reyes.

Reacties (14)
27-08-2009, 15:02 door Anoniem
Heel dom. Gewoon de hele boel een keer laten crashen, dan zijn die bestuurders zo snel mogelijk de laan uitgestuurd.
27-08-2009, 16:05 door Anoniem
Door Anoniem: Heel dom. Gewoon de hele boel een keer laten crashen, dan zijn die bestuurders zo snel mogelijk de laan uitgestuurd.
Ja, ja en dan deels verantwoordelijk zijn voor de gevolgen van de stroomstoring.
E zal maar iemand door overlijden.
27-08-2009, 16:09 door Anoniem
Heb ik ondertussen vroeger op school al wel geleerd dat je je beter dan de domme kan houden en je klep beter dicht. Toen begon er in de klas rond 5 uur een PC automatisch Yankee Doodle te spelen, dus ik meldde dat die PC geinfecteerd was met een virus. Vervolgens door die kl**tzakken 2 weken geschorst omdat ze dachten dat ik het er op had gezet. Tegenwoordig als ik een lek ergens tegen kom maak ik er geen melding van, de boodschapper wordt te vaak de zondebok.
R-
27-08-2009, 16:38 door Anoniem
Door Anoniem: Heel dom. Gewoon de hele boel een keer laten crashen, dan zijn die bestuurders zo snel mogelijk de laan uitgestuurd.

Nee. De beheerders worden ontslagen en draaien de bak in want bestuurders hebben zondebokken nodig.

Peter
27-08-2009, 17:40 door micmast
Door Anoniem: Heb ik ondertussen vroeger op school al wel geleerd dat je je beter dan de domme kan houden en je klep beter dicht. Toen begon er in de klas rond 5 uur een PC automatisch Yankee Doodle te spelen, dus ik meldde dat die PC geinfecteerd was met een virus. Vervolgens door die kl**tzakken 2 weken geschorst omdat ze dachten dat ik het er op had gezet. Tegenwoordig als ik een lek ergens tegen kom maak ik er geen melding van, de boodschapper wordt te vaak de zondebok.
R-
De slechte voorbeelden mogen niet de maatstaf worden. Mensen doen soms gekke dingen maar er zijn wel systeembeheerders & bestuursleden die rekening houden als je dergelijke dingen meld. Maar je mag niet zelf het heft in handen nemen, dan geef je ze een groene kaart (Op de tekst van Anoniem #2) om je te ontslagen of schorsing te krijgen.

Melden blijft het beste, en als ze op deze manier reageren, idd het aan de grote klok hangen. Deze negatieve pers is gigantisch en is wat bedrijven/scholen/organisaties normaal gezien willen vermijden.
27-08-2009, 18:01 door cjkos
Gelukkig zijn we de middeleuwen voorbij.
Voor die tijd werden slecht nieuws brengers standaard onthoofd.
27-08-2009, 18:19 door Anoniem
Het blijft schering en inslag bij personen met wat macht om zo snel als het kan hun straatje schoon te vegen en de boosdoeners elders te zoeken. Ze wensen zelf hun vingers niet te branden of hebben andere belangen om de veiligheid te negeren. Omdat het probleem bij hun ligt waar ze alleen maar schade door oplopen, lijkt hun uitgangspunt te zijn. Gevolg is de ene na de andere misleidende verklaring, doortrapte verdraaiing van feiten, ongegeneerde ontkenningen wegens gebrek aan gezocht bewijs, of gewoon keihard negeren van het probleem. Klokkenluiders zijn voor hun alleen maar een last, tenzij ze iets over een ander te zeggen hebben. Er helpt maar een ding: dit heel duidelijk in de media belichten en sancties opleggen bij dat gedrag. Bang zijn geeft ze alleen maar meer het gevoel dat ze goed bezig zijn met manipuleren.
27-08-2009, 21:46 door Anoniem
Ignorance is bliss
27-08-2009, 23:12 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
28-08-2009, 08:01 door cjkos
Door Peter V:
Door cjkos: Gelukkig zijn we de middeleuwen voorbij.
Voor die tijd werden slecht nieuws brengers standaard onthoofd.
In de Middeleeuwen werden alleen mannelijke edelen onthoofd bij zeer zware misdrijven zoals Hoogverraad.
Bij minder ernstige vergrijpen volgde een mildere bestraffing.

Je conclusie klopt niet helemaal.

Ik heb het over de messenger, de brenger van slecht nieuws, daar komt 'don't shoot the messenger' vandaan. Dat dit mannen waren, tsja, vrouwen waren vaak niet de persoon die in dienst trad als koerrier of in het leger. Gebeurde zeker ook nog in de middeleeuwen, en ze waren vaak niet van adel.
28-08-2009, 08:21 door Anoniem
Door Anoniem: Het blijft schering en inslag bij personen met wat macht om zo snel als het kan hun straatje schoon te vegen en de boosdoeners elders te zoeken. Ze wensen zelf hun vingers niet te branden of hebben andere belangen om de veiligheid te negeren. Omdat het probleem bij hun ligt waar ze alleen maar schade door oplopen, lijkt hun uitgangspunt te zijn. Gevolg is de ene na de andere misleidende verklaring, doortrapte verdraaiing van feiten, ongegeneerde ontkenningen wegens gebrek aan gezocht bewijs, of gewoon keihard negeren van het probleem. Klokkenluiders zijn voor hun alleen maar een last, tenzij ze iets over een ander te zeggen hebben. Er helpt maar een ding: dit heel duidelijk in de media belichten en sancties opleggen bij dat gedrag. Bang zijn geeft ze alleen maar meer het gevoel dat ze goed bezig zijn met manipuleren.
En we noemen het: Politiek.
28-08-2009, 09:42 door spatieman
hoe ging dat nog eens?
dont blaim the messengers?

volgende keer zak chips pakken en afwachten waneer de zooi in de soep loopt.

maar is toch normaal dat klokkenluiders altijd de lul zijn
28-08-2009, 15:05 door Anoniem
Door Peter V:
Door cjkos: Gelukkig zijn we de middeleuwen voorbij.
Voor die tijd werden slecht nieuws brengers standaard onthoofd.
In de Middeleeuwen werden alleen mannelijke edelen onthoofd bij zeer zware misdrijven zoals Hoogverraad.
Bij minder ernstige vergrijpen volgde een mildere bestraffing.

Peter - in de middeleeuwen stond op zeer veel zaken de doodstraf. Eigenlijk op alles wat uitgelegd kon worden als magie, en feitelijk op alles dat leidde tot uitsluiting uit de eigen (agrarische) gemeenschap - verbanning was vogelvrij, vogelvrij was hongerdood of de marteldood. Onthoofding was inderdaad voorbehouden aan de bovenste klassen, maar dat was alleen in Engeland. Vierendelen, verbranden (zoals voor het afsnijden van randjes van munten) en verdrinken (voor stropen) waren daarentegen voor alle bevolkingslagen toegankelijk.

Je oordeel over de middeleeuwen lijkt net zo goed onderbouwd - klok en klepel - als die over de veiligheid van besturingssystemen.
28-08-2009, 21:11 door Anoniem
Ik zou het persoonlijk melden. Maar tevens bij een FBI instantie ( of Homeland Security). Het probleem is als de regels te soepel zijn deze vrij moeilijk te overtreden zijn. De centrale kan zich dan beroepen op de vastgelegde regels en eventuele medewerkers om een vage reden de laan uitsturen. Moest ik Barack zijn zou ik deze heren onmiddelijk een hoge functie geven binnen de controlerende instanties.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.