image

Juridische vraag: Mag ik mijn MSN wachtwoord delen?

woensdag 2 september 2009, 15:46 door Arnoud Engelfriet, 22 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet
en maak kans op zijn boek "De wet op internet".

Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.

Vraag: Er zijn de nodige sites waar je kunt controleren of je op MSN geblokkeerd wordt door iemand. Je moet dan je naam en wachtwoord opgeven, en dan loggen zij in op de MSN server. Geen idee hoe het precies werkt, maar het lijkt te werken. Wel krijg je dan meteen ook de nodige reclame. Nu hoorde ik van mensen dat zulke sites eigenlijk illegaal zijn, maar het is toch niet strafbaar om zelf je login en wachtwoord aan iemand te geven?

Antwoord: Klopt, het is juridisch niet verboden om je wachtwoord aan een ander te vertellen. In het specifieke geval van MSN heb je echter wel een probleem, want de gebruiksvoorwaarden (EULA) van MSN Messenger verbiedt je om je wachtwoord te delen met anderen. Je pleegt dus contractbreuk als je dit soort diensten gebruikt, en MSN kan je account dan blokkeren.

Het juridische komt in beeld wanneer die dienst niet jou maar je hele contactlijst reclame stuurt. Als je iemand immers je MSN naam en wachtwoord geeft, kunnen ze je contactenlijst opvragen en daar dus mails of berichten via MSN heen sturen. Maar die contacten hebben daar niet om gevraagd, en dus is die reclame verzonden zonder expliciete toestemming van de ontvanger. Oftewel: spam en dus in strijd met de Telecommunicatiewet.

Sommige diensten presenteren wat zij doen als een "tell-a-friend" systeem. Hierover schreef ik in januari bij Marketingfacts Een tell-a-friend systeem mag op zich, maar dan moet je je wel aan bepaalde voorwaarden houden. De belangrijkste daarbij is dat de verzender noch de ontvanger enig voordeel mag halen uit het gebruik van de dienst. Je mag dus niet zeggen "geef je MSN wachtwoord en maak kans op een Xbox", want dat is (kans op) enig voordeel voor de verzender. En dat is precies wat al die sites doen.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".

Reacties (22)
02-09-2009, 16:08 door Anoniem
"Vraag: Er zijn de nodige sites waar je kunt controleren of je op MSN geblokkeerd wordt door iemand. Je moet dan je naam en wachtwoord opgeven, en dan loggen zij in op de MSN server."

Zo'n dienst zou ik per definitie niet vertrouwen, tenzij ze gebruik maken van de Microsoft Live Passport dienst voor het inloggen waardoor je je login gegevens enkel op een Microsoft-website gebruikt. Wie zegt dat zo'n dienst te goeder trouw is ? Als je pech hebt dan slaan ze je account gegevens gewoon op en hebben ze vervolgens toegang tot jouw account....

Microsoft zal zich trouwens niet erg snel druk maken over de vraag of jij je de informatie van je gratis account aan derden verstrekt, wat dat betreft is deze discussie volstrekt theoretisch te noemen.
02-09-2009, 16:22 door Arnoud Engelfriet
Weet ik niet, ik kan me voorstellen dat men een groepsblokkering doet als er tientallen accounts inloggen vanaf een IP-adres dat aan zo'n blokkerchecksite toebehoort. Al was het maar om de mensen eens goed te laten schrikken.
02-09-2009, 16:45 door Anoniem
Ik vind nog steeds dat MS een mogelijkheid moet creëren waarbij ik zelf, als gebruiker van de msn diensten, kan aangeven dat mijn email van dergelijke diensten uitgesloten blijft. Dus dat ik dan onzichtbaar blijf voor al die sites die contactlijsten misbruiken voor synchroniseren, vrienden zoeken op community X of Y, zien of ik iemand geblockt heb... enz enz.

Het is al erg genoeg dat Jan en Truus Modaal wildvreemden tot hun adresboek verleend. Als ik mijn verantwoordlijkheid ik zou kunnen nemen, scheelt dat weer een beetje ellende.
02-09-2009, 17:04 door Anoniem
Volgens mij,mag dat wel,maar ja als je je gezonde verstand gebruikt,zal je dat vast niet doen.
Het is absoluut niet verstandig,welk wachtwoord of wat dan ook te delen.
Ja misschien op sommige gevallen na.
Stel,je ouders hebben een abbonement op een site waarvoor betaald moet worden,en wat veel geld kost.
Dan kan het zijn dat je met zijn drieen de kosten deelt,om zo de kosten te drukken.
In zo´n geval kan het dus wel zinnig zijn een wachtwoord te delen.
02-09-2009, 17:04 door Skizmo
In het specifieke geval van MSN heb je echter wel een probleem, want de gebruiksvoorwaarden (EULA) van MSN Messenger verbiedt je om je wachtwoord te delen met anderen.
Zover ik weet is het MIJN wachtwoord en heeft MS daar niks over zeggen... ook al stoppen ze het in een overeenkomst.
02-09-2009, 17:35 door Arnoud Engelfriet
@Skizmo: natuurlijk heeft MS daar wel wat over te zeggen, het is HUN dienst. Vergelijk: niemand heeft iets te zeggen over jouw kledingkeuze, maar als je bij een naturistenclub of sauna naar binnen wilt, dan moeten je kleren toch echt uit. Of iets minder drastisch, bij een feest met dresscode kan men eisen dat je een jasje aandoet.
02-09-2009, 18:00 door spatieman
wie op dergelijk site zijn msn wachtwordt achterlaat is heel dom bezig.
die sites zijn er puur om spam teversturen.
02-09-2009, 18:27 door SirDice
Door spatieman: wie op dergelijk site zijn msn wachtwordt achterlaat is heel dom bezig.
die sites zijn er puur om spam teversturen.
Inderdaad. Die functie om te zien wie jou geblokkeerd heeft zit gewoon standaard in de MSN client.
02-09-2009, 20:05 door Thasaidon
Door SirDice:
Door spatieman: wie op dergelijk site zijn msn wachtwordt achterlaat is heel dom bezig.
die sites zijn er puur om spam teversturen.
Inderdaad. Die functie om te zien wie jou geblokkeerd heeft zit gewoon standaard in de MSN client.
Inderdaad ontzettend dom om een ander je gegevens te geven. Het valt me echter nog mee dat die sites ook niet gelijk maar om je bankgegevens vragen of je credit card. Ik durf te wedden dat men ook dat gewoon klakkeloos zou invullen.

Maar als je een IM zoals Pidgin zou gebruiken, dan laat Pidgin dat standaard al zien of iemand anders jou 1) in zijn/haar contacts heeft staan en 2) of hij/zij jou geblocked heeft of niet.
02-09-2009, 20:38 door cjkos
Misschien lees ik er overheen, maar ik mis eigenlijk een reactie met de mededeling dat het natuurlijk heel dom is om je paswoord aan een wild vreemde te geven. Dat paswoord is nl ook de toegang tot je mailbox. Je zegt eigenlijk, "Alsjeblieft hier heb je de toegang tot mijn mailbox, doe er mee wat je wilt." En dat is ook in strijd met de EULA als ik mij niet vergis.
02-09-2009, 21:09 door Thasaidon
Door cjkos: Misschien lees ik er overheen, maar ik mis eigenlijk een reactie met de mededeling dat het natuurlijk heel dom is om je paswoord aan een wild vreemde te geven. Dat paswoord is nl ook de toegang tot je mailbox. Je zegt eigenlijk, "Alsjeblieft hier heb je de toegang tot mijn mailbox, doe er mee wat je wilt." En dat is ook in strijd met de EULA als ik mij niet vergis.
Dan lees je er idd overheen...
Vandaag, 18:00 door spatieman
wie op dergelijk site zijn msn wachtwordt achterlaat is heel dom bezig.
03-09-2009, 10:04 door cjkos
Door Thasaidon:
Dan lees je er idd overheen...
Vandaag, 18:00 door spatieman
wie op dergelijk site zijn msn wachtwordt achterlaat is heel dom bezig.
En waar staat precies het verhaal over de toegang tot de mailbox?
03-09-2009, 12:01 door Anoniem
Ik gaf ook aan mijn besten vriendin mijn wachtwoord en gebruikersnaam , kan ze afentoe ook eens inlogen onder mijn account ,
helaas kan ze geen nederlands verstaan! Waarom krijg ik spam Arnoud Engelfr?Misschien moet jij je eens goed verdiepen in de mensheid, een mistap in mijn leven is mijn eigen familie die blijkt veel gevaarlijker tewezen dan ik gedacht had. Zo zou een van mijn oom's gewoon mijn mail adress posten op spamwebsite. Nu heb ik contact verbroken met mijn oom.
03-09-2009, 12:34 door Anoniem
"Ik gaf ook aan mijn besten vriendin mijn wachtwoord en gebruikersnaam , kan ze afentoe ook eens inlogen onder mijn account ,
helaas kan ze geen nederlands verstaan! Waarom krijg ik spam Arnoud Engelfr?Misschien moet jij je eens goed verdiepen in de mensheid, een mistap in mijn leven is mijn eigen familie die blijkt veel gevaarlijker tewezen dan ik gedacht had."

Is Arnoud nu ook al psycholoog, je vraag is niet erg juridisch ? ;-)
03-09-2009, 13:48 door Thasaidon
Door cjkos:
Door Thasaidon:
Dan lees je er idd overheen...
Vandaag, 18:00 door spatieman
wie op dergelijk site zijn msn wachtwordt achterlaat is heel dom bezig.
En waar staat precies het verhaal over de toegang tot de mailbox?
Ik doelde eigenlijk meer op het dom zijn, niet over je mail.
03-09-2009, 16:21 door quikfit
Kreeg laatst ook zo'n mailtje,degene die mij geblokkeerd zou hebben was wel een bekende,waarom zou ik dat dan via een site van derden gaan checken??Ik MSN niet dus het boeit me niet,maar als ik het zou willen weten waarom,dan mail ik hem of haar gewoon,ik vertrouw geen 1 site waar ik een wachtwoord en adres moet intypen dat niet van toepassing is voor deze site.
03-09-2009, 17:59 door SirDice
Door quikfit: Kreeg laatst ook zo'n mailtje,degene die mij geblokkeerd zou hebben was wel een bekende,waarom zou ik dat dan via een site van derden gaan checken??Ik MSN niet dus het boeit me niet,
Als je niet MSN't hoe kan die ander jou dan geblokkeerd hebben? Bovendien krijgt diegene die geblokkeerd wordt daar geen bericht van.
03-09-2009, 18:11 door Thasaidon
Door SirDice: Als je niet MSN't hoe kan die ander jou dan geblokkeerd hebben?
Als je alleen een hotmail account hebt voor mail, kan een ander je gewoon in zijn/haar contacts hebben, omdat hij/zij bijvoorbeeld zijn contacts geïmporteerd heeft uit zijn/haar adresboek. Daar hoef je zelf dus geen MSN voor te gebruiken.

Dat die persoon je dan vervolgens ook geblocked heeft in MSN moet die persoon dus zelf weten. Maar als jij hem/haar een mail stuurt komt dat wel gewoon aan hoor. Iemand blocken in MSN werkt ook alleen maar voor MSN en niet voor mail.
04-09-2009, 07:42 door Patio
Bij Wikipedia is dat wel eens gebeurd en dan zijn er de moderatoren die daar wat aan doen. Nu is er daar per definitie weinig voordeel te behalen.
04-09-2009, 16:30 door Anoniem
[OFFTOPIC]
Door Anoniem: Ik gaf ook aan mijn besten vriendin mijn wachtwoord en gebruikersnaam , kan ze afentoe ook eens inlogen onder mijn account ,
helaas kan ze geen nederlands verstaan! Waarom krijg ik spam Arnoud Engelfr?Misschien moet jij je eens goed verdiepen in de mensheid, een mistap in mijn leven is mijn eigen familie die blijkt veel gevaarlijker tewezen dan ik gedacht had. Zo zou een van mijn oom's gewoon mijn mail adress posten op spamwebsite. Nu heb ik contact verbroken met mijn oom.

Hey ben jij toevallig van:
http://www.security.nl/artikel/27080/1/Keyfaker.html
http://www.security.nl/artikel/27332/1/Waarom_kreeg_ik_spam%3F.html

Misschien moet je eens goed leren lezen en niet zo'n rare comments posten die niets met het artikel te maken hebben.
[/OFFTOPIC]

[ONTOPIC]
Als je je wachtwoord invult op 3rd party websites ben je niet erg slim bezig zoals velen hierboven al geschreven hadden.
[ONTOPIC]
05-09-2009, 10:35 door quikfit
Door SirDice:
Door quikfit: Kreeg laatst ook zo'n mailtje,degene die mij geblokkeerd zou hebben was wel een bekende,waarom zou ik dat dan via een site van derden gaan checken??Ik MSN niet dus het boeit me niet,
Als je niet MSN't hoe kan die ander jou dan geblokkeerd hebben? Bovendien krijgt diegene die geblokkeerd wordt daar geen bericht van.

Heb MSN vroeger gebruikt,de laatste jaren niet meer.
Het starte altijd automatisch op,dit heb ik nu dan ook uitgeschakeld.
10-09-2009, 22:54 door Anoniem
mag je deze service gebruiken ?

www.findstatus.com

hier kan je namelijk door een E-mail in te toetsen zien of iemand online of offline is..

en ook kan je jou wachtwoord invoeren ..

is het handig?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.