image

CBP en AT houden toezicht op bewaarplicht

dinsdag 15 september 2009, 15:49 door Redactie, 6 reacties

Het Agentschap Telecom (AT) en het College bescherming persoonsgegevens (CBP) gaan samen toezicht houden op de naleving van de nieuwe Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens. Deze wet trad op 1 september in werking en stelt regels voor het bewaren en vernietigen van telecommunicatiegegevens. Volgens de toezichthouders moet de samenwerking ervoor zorgen dat men gegevens en informatie gaat uitwisselen om taken zo effectief en efficiënt mogelijk uit te kunnen voeren en de last voor providers zo veel mogelijk te beperken. "Scherp toezicht op het zorgvuldig bewaren en het tijdig vernietigen van de gegevens is van groot belang voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van burgers", zo stelt de privacywaakhond.

Agentschap Telecom is aangewezen als onafhankelijke toezichthouder voor de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens en zal toezicht houden op tijdige vernietiging van de gegevens na het verstrijken van de bewaartermijn. Het CBP ziet toe op naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens en op andere wetgeving op grond waarvan persoonsgegevens worden verwerkt. De bewaarplicht verplicht providers internetverkeer zes maanden te bewaren. Telefoniegegevens moeten een jaar worden opgeslagen.

Reacties (6)
15-09-2009, 17:07 door Anoniem
En war halen die organisaties de tijd en geld vandaan om dat allemaal goed in de gaten te houden? Ze redden het nu al niet om serieus te controleren, laat staan op te treden.
15-09-2009, 17:44 door Anoniem
Nou big deal,er wordt toch nooit goed toezicht op een goede naleving van onze privacy gehouden.
Moet je kijken hoeveel privacy ,van bepaalde personen al is uitgelekt binnen Europa voordat de noodklok werd geslagen.
Kijk maar naar Engeland daar is kort geleden onterecht iemand aangehouden,omdat de politie internetgegevens aftapte,wat helemaal niet van die persoon was,maar van iemand anders die juist wel had moeten worden gepakt.
De toezichthouders doen niet goed hun plicht,het moet duidelijk beter,ik hoop echt dat de bewaarplicht het niet lang volhoud met alles wat van 1 september geldt.
We hebben er immers niks aan,alleen voor de statistieken zodat providers hun rekeningen op de afgenomen diensten naar hun klanten kunnen sturen.
15-09-2009, 17:51 door Anoniem
Ach ze zetten straks gewoon een datacenter op straat, opgelost!
15-09-2009, 18:47 door Anoniem
Door Anoniem: En war halen die organisaties de tijd en geld vandaan om dat allemaal goed in de gaten te houden? Ze redden het nu al niet om serieus te controleren, laat staan op te treden.

Gezien de grote bezuiningingen die de regering ons door de strot wil duwen (35-40 miljard), verbaast het me dat ze nog geen streep door al deze overbodige registraties (naast deze opslag van verkeersgegevens, het EPD, OV-chipkaart, biometrie, dna-databank, etc, etc.) hebben gezet.
Kijk eens hoeveel geld dat direct en indirect (kosten voor bedrijven en uiteindelijk de burgers) kan opleveren.

Heren politici, als u echt uw mond vol hebt over een afgeslankte overheid en verlichting van de lasten voor de bedrijven en de burgers, kunt u deze registraties als eerste gaan afschaffen. Al was het maar als voorbeeld dat u het juiste met deze maatschappij voor heeft.
16-09-2009, 14:23 door spatieman
lees:-> ik voorzie dat de overeheid persoons gegevens gaat verkopen voor grof geld ,om aan geld te komen...

gisteren werdt ik bv gebeld door een credietverstrekker of ik mijn leening wilde overzetten naar hun, met betere voorwaardes.
ik vroeg dus meteen hoe ze aan mijn gegevens kwamen ,inc tel nr..

dus het gaat al de verkeerde richting in..
16-09-2009, 15:58 door Anoniem
Agentschap Telecom is aangewezen als onafhankelijke toezichthouder voor de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens en zal toezicht houden op tijdige vernietiging van de gegevens na het verstrijken van de bewaartermijn.

Natuurlijk alleen voor zover het de gegevens bij de providers betreft. Foutief of te veel opgevraagde gegevens bij politie en inichtingendiensten vallen hier buiten. En dat terwijl providers van oudsher die gegevens niet wil bewaren en politie en inlichtingendiensten bekend zijn als "harvesters".

Het CBP ziet toe op naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens en op andere wetgeving op grond waarvan persoonsgegevens worden verwerkt. De bewaarplicht verplicht providers internetverkeer zes maanden te bewaren. Telefoniegegevens moeten een jaar worden opgeslagen.

Gegevens over internetverkeer moeten gewoon 12 maanden bewaard blijven. Er komt misschien een wet die het beperkt tot 6 maanden en die wet wordt misschien aangenomen en misschien geactiveerd.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.