image

Online vrienden verklappen seksuele geaardheid

dinsdag 22 september 2009, 16:20 door Redactie, 10 reacties

Alleen door naar de vrienden van iemands online profiel te kijken, is het mogelijk voor Amerikaanse wetenschappers om de seksuele geaardheid en politieke voorkeur van die persoon te bepalen. Volgens de onderzoekers toont dit aan dat internetgebruikers geen enkele controle over hun informatie hebben. Tijdens het onderzoek werd niet gekeken naar wat mensen over zichzelf online zetten, maar wat de online connecties van iemand verklappen. Het programma Gaydar van de onderzoekers keek naar het geslacht en seksuele voorkeur en maakte aan de hand van statistische analyse een voorspelling. Met name bij mannen was de software zeer nauwkeurig in het raden van de seksuele geaardheid.

Dit geeft aan dat mensen via sociale netwerksites veel meer informatie over zichzelf lekken dan ze zelf door hebben. Wie bijvoorbeeld alleen vrienden van boven de 50 heeft, zal zeer waarschijnlijk geen tiener zijn. "Alleen het laten zien van je vriendenlijst kan al gevoelige informatie over je onthullen, of laat mensen aannames over je doen die incorrect zijn", zegt Kevin Bankston van de Electronic Frontier Foundation. Het gaat niet alleen om geaardheid, een ander onderzoek laat zien dat ook de politieke voorkeur van iemand via zijn profiel is te achterhalen.

Reputatie
"Je kunt je reputatie met sociale netwerken ernstig schade toebrengen en anderen kunnen jou weer schaden. Ik denk dat mensen snel leren wat wel en niet kan op het internet", zegt Jason Kaufman van het Berkman Center for Internet and Society aan de Universiteit van Harvard. "In principe blijft alles wat je doet op het internet voor altijd bestaan. Ik hoop dat we leren om elkaar een beetje meer ruimte voor onze misstappen en eigenaardigheden te geven."

Reacties (10)
22-09-2009, 17:05 door MrBil
Logisch.
22-09-2009, 18:53 door Anoniem
O

kunnen ze ook zeggen hoe het werkt?
Ik twijfel zelf namelijk nog over mijn geaardheid en als een analyse van mijn online vrienden mij zou kunnen helpen.....


wat een b-shit, net zo effectief als het gebruik van gedragsanalyse om terroristisch aanslagen te voorkomen; niet

de mensen die hier waarde aan hechten zijn de zelfed mensen die 2 namen sms-en naar een betaaldienst om te kijken of hun relatie kans van slagen heeft.

't is toch statistisch bewezen?!?!?!
Ooit wel eens van nuchter & realistisch denken gehoord???
22-09-2009, 19:51 door Thasaidon
Tja, het is sowizo dom om je prive leven online te zetten. Maar dat kan aan mij liggen.
22-09-2009, 21:58 door Anoniem
Door Thasaidon: Tja, het is sowizo dom om je prive leven online te zetten. Maar dat kan aan mij liggen.
Dat ligt niet aan jou, maar feit is wel dat het op grote schaal gebeurt. En ik geloof ook niet dat dat ooit nog verandert. Mensen worden wel meer bewust, maar de drang om sociaal op het web te zijn is te groot. Ik denk eerder dat er een verandering zal plaatsvinden in de manier waarop we gaan kijken naar wat we over anderen zien op het web.
22-09-2009, 22:10 door Anoniem
"Tja, het is sowizo dom om je prive leven online te zetten. Maar dat kan aan mij liggen."

Het is niet perse slim of dom. Het is een afweging die je moet maken, en je moet wel kritisch kijken wat je online zet. Ik heb verschillende banen te danken aan mijn online profiel, en wat dat betreft kan het je carriere ook bevorderen.
22-09-2009, 22:54 door spatieman
pubbers he.
die willen opscheppen..
23-09-2009, 07:16 door Rene V
Zegt helemaal niets. De "vrienden" die ik bijv. op Facebook heb, daarvan zijn de meesten alleen in mijn vriendenlijst opgenomen voor spelletjes zoals Mafia Wars en Pirates (de Zynga spellen zeg maar). Mijn werkelijke vrienden zijn er maar enkelen.
Die zogenaamde "vrienden" die eigenlijk geen echte vrienden zijn variëren zodanig in leeftijd en sociale status van elkaar dat het knap is wanneer men op basis daarvan mijn geaardheid of politieke voorkeur kunnen bepalen.
Ik ben behoorlijk afgeschermd op FB en heb niet veel info omtrent mijn persoon daar staan. Dus laat ze maar lekker bepalen, :-)
23-09-2009, 09:49 door Anoniem
"de mensen die hier waarde aan hechten zijn de zelfed mensen die 2 namen sms-en naar een betaaldienst om te kijken of hun relatie kans van slagen heeft."

Driekwart van mijn 'vrienden' zijn (ex-) collega's. Ook zitten er veel recruiters, headhunters en dergelijke tussen. Onderzoekers weten in principe niet of iemand een vriend is, een collega, een zakenrelatie, etc...
23-09-2009, 12:20 door Anoniem
Reacties zeggen veel meer over de schrijver ervan.
23-09-2009, 20:02 door Anoniem
Using that information, they “trained” their computer program, analyzing the friend links of 1,544 men who said they were straight, 21 who said they were bisexual, and 33 who said they were gay. Gay men had proportionally more gay friends than straight men, giving the computer program a way to infer a person’s sexuality based on their friends.

Then they did the same analysis on 947 men who did not report their sexuality. Although the researchers had no way to confirm the analysis with scientific rigor, they used their private knowledge of 10 people in the network who were gay but did not declare it on their Facebook page as a simple check. They found all 10 people were predicted to be gay by the program. The analysis seemed to work in identifying gay men, but the same technique was not as successful with bisexual men or women, or lesbians.

Het ligt eraan waar je die informatie voor wil gebruiken. Als onderzoek is het amper bijzonder te noemen. Wat ze doen is twee puntjes met elkaar verbinden, die van een behoorlijk eenvoudig (en voor de hand liggend) sociologisch model en een dataset die eenvoudig oproepbaar is via een relatief nieuw fenomeen als vriendensites. Voor mij is het niet verrassend dat uit een manier zoals die hier wordt uitgelegd bepaalde aannames gedistilleerd kunnen worden. Een echt mens kan denk ik uiteindelijk met een nog hogere statistische waarschijnlijkheid bepalen welke geaardheid iemand heeft, door naar puur dezelfde dataset te kijken. Daarbij wordt in de laatste zin al geimpliceerd dat er nog wel wat te sleutelen valt aan het gebruikte model. Wel is het goed dat iemand dit proces zowel opgemerkt als geautomatiseerd heeft. Mogelijk kan het een bruikbare toepassing vinden in bijvoorbeeld de digitale advertentiemarkt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.