Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Ongevraagd nieuwsbrieven ontvangen

23-09-2009, 21:31 door Anoniem, 5 reacties
Gisteren was de derde keer dat ik opeens een nieuwsbrief ontving in mijn mailbox. Het was een nieuwsbrief van een Nederlands tijdschrift. Daarvoor ontving ik er eentje van respectievelijk een games website en een webwinkel drogisterij. Ik heb mij zelf daar nooit voor aangemeld, dus dan begin ik mij af te vragen hoe dit kan. Is het aannemelijk dat er via andere partijen wordt gelekt (een partij waarbij ik mij heb geregistreerd en mijn mailadres dus bekend is)? Of zal ik te maken hebben met één of andere grapjas die doelbewust mijn mailadres zit aan te melden voor nieuwsbrieven? Hoe kinderachtig dat ook moge zijn, het is niet ondenkbaar. Kan ik erachter komen hoe ik in hun bestand ben gekomen, of is dat onbegonnen werk?
Reacties (5)
24-09-2009, 10:47 door Anoniem
"Of zal ik te maken hebben met één of andere grapjas die doelbewust mijn mailadres zit aan te melden voor nieuwsbrieven?"
In dat geval overtreed de aanbieder de spam wetgeving! - Ze moeten namelijk uitdrukkelijk toestemming vragen bij aanmelding om jouw toe te mogen voegen. En dan ook de optie bieden om te laten blokkeren.

Als dit een persoonlijk e-mailadres is kan je een klacht indienen bij de Opta (enkel Nederlandse mailing).
Als het naar een bedrijf is kan je er (nog) weinig tegen doen, per 1 oktober zijn we ook daar van verlost!

https://www.spamklacht.nl/asp/
24-09-2009, 19:43 door Thasaidon
Kan ik erachter komen hoe ik in hun bestand ben gekomen, of is dat onbegonnen werk?
Volgens mij onbegonnen werk.

De afzenders van die mailings zullen nooit zeggen dat ze jou adres gekocht hebben, maar dat lijkt me ook niet het geval. Een Nieuwsbrief is immers anders dan de gemiddelde spam. En dus is het waarschijnlijk iemand die "leuk" denkt te zijn.

Je zult dan bij de afzenders van de "nieuwsbrief" moeten vragen of ze misschien het IP nog hebben in hun logs van de eventuele indiener van de aanvraag, Maar die kans schat ik heel erg klein.

@Anoniem hierboven, Sommige bedrijven vragen niet via mail om een bevestiging van inschrijving op een nieuwsbrief omdat ze er vanuit gaan dat als je die aanvraagt hem ook hebben wil.
25-09-2009, 10:45 door Anoniem
Klopt, en daar maken ze dan een grove fout!
Ze kunnen namelijk nooit met zekerheid zeggen dat de aanvrager ook eigenaar is van dat e-mailadres.

Een bedrijf maakte het wel heel bont, ik melde me af. krijg ik de melding dat het e-mailadres niet bestaat!
Dus e-mail gestuurd dat ik hier niet van gediend ben, weer retour! Blijkt dat ze te incapabel zijn om fatsoenlijk een mailserver te configureren :D
25-09-2009, 12:03 door Anoniem
Een paar jaar geleden heb ik een nieuw domein geregistreerd. Binnen enkele uren -nog voor ik er ook maar iets mee had kúnnen doen- kreeg ik spam (vermomd als nieuwsbrief) op het adres info@domein.

Dit soort praktijken is schering en inslag. Proberen erachter te komen hoe ze aan je adres zijn gekomen is onbegonnen werk. Klik ook nooit op de een of andere 'unsubscribe' link, want dan krijg je alleen maar meer troep. Hoofdregel: nooit afmelden voor iets waar je je nooit voor hebt aangemeld. Gelijk bij de Opta melden.

@Anoniem 10:45: Dat bedoel ik dus. Heeft niets met incapabel zijn te maken. Ze zijn gewoon niet geïnteresseerd in afmeldingen.
25-09-2009, 13:09 door SirDice
Wat ook een mogelijkheid is is dat je je ergens geregistreerd hebt en vergeten bent een vinkje uit te zetten bij de vraag of andere partijen je ook aanbiedingen mogen sturen.

In het geval van redelijk fatsoenlijke nieuwsbrieven, die duidelijk afkomstig zijn van en verwijzen naar een bepaalde website kun je over het algemeen zonder al te veel problemen jezelf afmelden. Gaat het echter om dubieuze sites dan doe je er verstandig aan om dat vooral niet te doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.