image

Juridische vraag: Wat als personeel het spamverbod overtreedt?

woensdag 7 oktober 2009, 10:27 door Arnoud Engelfriet, 10 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet
en maak kans op zijn boek "De wet op internet".

Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.

Vraag: Per 1 oktober is het spamverbod uitgebreid: ook bedrijven mag je nu niet meer ongevraagd commerciële mails sturen. Maar hoe zit het eigenlijk met de aansprakelijkheid daarvoor wanneer de verzender een medewerker van een bedrijf is die zonder autorisatie handelt? En is een school aansprakelijk als een leerling gaat spammen?

Antwoord: Inderdaad, als je nu commerciële, ideële of charitatieve mail verstuurt zonder toestemming van de ontvanger, dan handel je strafbaar. Tot 1 oktober was er een uitzondering voor mails naar bedrijven, maar dat is dus per 1 oktober afgeschaft. Als het goed is, zijn we nu dus verlost van aanbiedingen voor goedkope toner, vermeldingen in bedrijfsgidsen en nieuwsbrieven met handige tips waar je nooit om gevraagd hebt.

Wat nu als iemand in je organisatie toch zulke ongevraagde mails verstuurt? Tsja, dan heb je als organisatie een probleem. Het mag niet, en je moet er dan voor zorgen dat je medewerkers (of vrijwilligers) zich aan dat verbod houden. Het maakt niet zo gek veel uit of iemand nu aangesteld is als e-mailmarketeer of gewoon eigen initiatief toonde. Als werkgever ben je aansprakelijk voor wat je werknemers doen, ook als je er geen opdracht voor hebt gegeven. De wet (art. 6:170 BW) zegt dat je als werkgever vrij snel aansprakelijk bent. Volgens de Hoge Raad is de vraag of er tussen de fout van de werknemer en de dienstbetrekking een zodanige ‘functionele samenhang’ bestaat dat de werkgever aansprakelijk is voor de fout. Voor spammende marketeers draai jij als werkgever op, maar een spammende laborant mag zelf de boetes betalen. Laboratoriumonderzoek heeft niets te maken met het versturen van spammails, dus dat kun je de werkgever niet verwijten.

Een school zal geen boetes krijgen voor spamruns door leerlingen. Wel kan ik me voorstellen dat ze op zeker moment aansprakelijk wordt voor de schade, als blijkt dat ze regelmatig deze problemen had maar nooit maatregelen heeft genomen. Zo moeilijk moet het toch niet zijn om uitgaand SMTP-verkeer te monitoren op excessieve mailings?

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".

Reacties (10)
07-10-2009, 11:37 door Eerde
Mooi, eindelijk weer eens een nieuwe reden voor ontslag erbij.
Zou men dit nou bedoelen met: "De versoepeling van de arbeidsmarkt" ?
07-10-2009, 12:46 door Anoniem
@ eerde:

Deze reden is niet bepaald nieuw, er zijn in het verleden al genoeg mensen geweest die zijn ontslagen bij werkgevers omdat ze tijdens werktijd vanaf hun werk pc's spam verstuurden. Indien mensen grote ladingen spam versturen vanaf de werkplek dan lijkt ontslag mij ook niet meer dan terecht zolang deze spam niet in opdracht van de werkgever wordt verstuurd.
07-10-2009, 13:02 door Anoniem
Maar hoe zit het dan met een mailing bureau dat in opdracht van, in overleg met of zonder medeweten van een bedrijf een mailing verstuurt?

Wie is er dan aansprakelijk?
07-10-2009, 13:05 door Anoniem
En hoe zit het dan als je SPAM verstuurt vanuit een Internet Cafe?
Is de uitbater dan aansprakelijk? En is de ISP als bedrijf verantwoordelijk voor de verzonden SPAM als een van haar klanten een mailbom eruit stuurt ?
07-10-2009, 18:07 door Arnoud Engelfriet
Het bureau verstuurt, dan is het bureau aansprakelijk. Als het bureau opdracht heeft gekregen, dan moet ze maar op grond van het contract de schade verhalen. (Ben je uitvoerder, laat dan altijd contractueel vastleggen dat alle ontvangers toestemming hebben gegeven en je opdrachtgever je de boete zal vergoeden.)

Bij een internetcafe wordt het lastig. Ik denk dat de cafebaas dan zal moeten aantonen dat hij het redelijke heeft gedaan om het te voorkomen. Dan kan hij moeilijk aansprakelijk worden gehouden.
08-10-2009, 10:58 door Anoniem
Dat is duidelijk Arnoud. Het bureau is aansprakelijk.... weet ik ook over wie ik een klacht moet indienen.

Op e.o.a. manier denkt een email bedrijf namelijk dat ik mij heb opgegeven om onregelmatig mailings van hun opdrachtgevers te ontvangen. Ik kan bijna garanderen dat ik dat niet gedaan heb en al zeker niet met het email adres waarop ik die mailings binnenkrijg. Ja, ik ben zo'n prudser die voorwaarden leest en bij enige twijfel gebruik ik mijn spam email adres.

Het leuke is dat dat email bedrijf zich redelijk goed verbergt en je niet direct aan het emailtje kan zien wie het echt verstuurd heeft... gelukkig is dat voor mij geen probleem :).

Bedankt voor al je interessante columns & website Arnoud .
08-10-2009, 13:35 door cjkos
Door Anoniem: En hoe zit het dan als je SPAM verstuurt vanuit een Internet Cafe?
Is de uitbater dan aansprakelijk? En is de ISP als bedrijf verantwoordelijk voor de verzonden SPAM als een van haar klanten een mailbom eruit stuurt ?

Het feit zal afhangen van de situatie, is er een duidelijk contract van in dienst zijn bij en valt het verzenden van dit soort mailings normaliter wel onder de normale werkzaamheden lijkt mij het bedrijf aansprakelijk. Bij een school of internet cafe is er geen sprake van 'in dienst van' en wordt het netwerk 'ter goeder trouw' ter beschikking gesteld. De eigenaren van het net kunnen dan moeilijk aansprakelijk gesteld worden.

Het bureau dat op naam verstuurd zal aan moeten tonen dat het ter goeder trouw (moet blijken uit een contract lijkt mij) informatie verstuurd.
08-10-2009, 22:55 door Anoniem
Ach, ze sturen het gewoon op dit moment vanuit Belgie, daar heb je dan geen last van het verbod....
09-10-2009, 12:53 door Anoniem
"En hoe zit het dan als je SPAM verstuurt vanuit een Internet Cafe?
Is de uitbater dan aansprakelijk? En is de ISP als bedrijf verantwoordelijk voor de verzonden SPAM als een van haar klanten een mailbom eruit stuurt ?"

Nee. Het bedrijf is aansprakelijk indien je als werknemer namens het bedrijf spam verstuurt. Als jij werkt voor een electriciteitsbedrijf, en wanneer jij vervolgens als medewerker spam verstuurt om mensen de produkten van je werkgever te verkopen, dan is je werkgever verantwoordelijk. Indien jij gaat lopen spammen met zaken welke niets met je werk te maken hebben, en waar je werkgever dus geen baat bij heeft, dan is het bedrijf niet verantwoordelijk.

Een internet cafe is dus niet verantwoordelijk, en een ISP is ook niet verantwoordelijk wanneer een klant spamt.
14-10-2009, 14:41 door Anoniem
Beste Arnoud,

even inhaken op het thema ..
Ons bedrijf wil zich keurig aan de regels houden en neemt daar afdoende maatregelen voor, en ik tracht de research te doen naar wetgeving. Nu de afdeling Sales.. Klanten-winning, Hoe kunnen onze jongens nieuwe klanten (Prospects) benaderen in (voornamelijk) Oost-europa, de Batlische Staten, de Soviet Unie, maar ook andere collega's uiteraard, die de Middellandse Zee- en overzeese gebieden bewerken ..... ?
Uiteraard niet onbelezen dit opgeschreven, uit de Opta- en andere b2b-regels kon ik niets anders opmaken wat duidelijkheid verschafte.... ( we werken vaak met bedrijven waarvan de websites in een andere taal zijn, met e-adressen zonder telefoonnummers, uiteraard krijg je die 'na' het eerste contact.... info@ .. of bedrijsnaam@ ... geen namen van contacten.. )

Wel ergens gelezen dat enkele landen zich (nog) niet met spamwetgeving bezig houden,
maar netiquette is ook een groot goed ......

Alvast bedankt voor de input ..
Groeten van tussen de papierstapels,
Valentijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.