image

Mozilla moet van provider Firefox plugin verwijderen

maandag 12 oktober 2009, 11:58 door Redactie, 13 reacties

Een Amerikaanse hostingprovider eist dat Mozilla stopt met het aanbieden van een Firefox plugin, omdat het anders advertentie-inkomsten misloopt. De opensource ontwikkelaar zegt echter niet voor de dreigementen te buigen. De SkipScreen Firefox plugin is aanbieder MediaFire een doorn in het oog. Het bedrijf biedt webruimte aan en laat gebruikers gratis bestanden up- en downloaden en verdient geld door de advertenties die het gebruikers toont. Daarnaast probeert het die over te halen tot het nemen van een betaald account. Gebruikers moeten bij MediaFire wachten totdat ze een bestand kunnen downloaden en ondertussen zien ze allerlei advertenties, iets wat SkipScreen voor deze en andere downloadsites oplost.

De plugin downloadt namelijk meteen het bestand dat de gebruiker zoekt. En daarmee zou het de gebruiksovereenkomst van MediaFire overtreden. De provider stuurde een brief waarin het Mozilla vraagt om met de promotie, indexering en distributie van de plugin te stoppen. Die zou namelijk niet alleen strafbaar zijn, maar ook kostbare bandbreedte stelen.

Mijn browser
De ontwikkelaars van SkipScreen schakelden de Electronic Frontier Foundation in, en de digitale burgerrechtenorganisatie heeft geen goed woord voor de provider over. "MediaFire denkt dat als je een link naar een te downloaden bestand van haar dienst volgt, het het recht heeft om je browser te besturen. Dit is weer een voorbeeld van een website eigenaar die vergeet dat het jouw computer is, en het hun niet aangaat hoe je hun website probeert te ervaren." Volgens EFF's Fred von Lohmann is het dan ook simpel: "Het is mijn browser en ik kan je advertenties negeren als ik dat wil."

Contract
De bewering van MediaFire dat SkipScreen bandbreedte zou stelen klopt voor geen meter. De plugin automatiseert alleen het proces dat de gebruiker anders handmatig moet doorlopen. Dit veroorzaakt geen enkele extra bandbreedte. Verder overtreden gebruikers van MediaFire ook niet diens gebruiksovereenkomst, aangezien ze nergens hebben aangegeven hiermee akkoord te gaan. Er is dus geen contract dat de gebruiker verbiedt om een bestand via een bepaalde plugin te downloaden.

"Natuurlijk zou MediaFire graag willen dat we allemaal aan het scherm genageld zitten als ze ons advertenties laten zien, net zoals sommige Hollywood directeuren willen dat we nooit onze bank verlaten als tijdens onze favoriete televisieshows de reclames voorbij komen, en sommige websites zouden graag Firefox ad-blockers verbieden. Helaas is er niets in de wet dat stelt dat ik door het bezoeken van een website het recht over mijn desktop opgeef." Mozilla heeft inmiddels laten weten dat het de plugin gewoon blijft aanbieden.

Reacties (13)
12-10-2009, 12:29 door Anoniem
"De plugin downloadt namelijk meteen het bestand dat de gebruiker zoekt. En daarmee zou het de gebruiksovereenkomst van MediaFire overtreden. "

Volstrekte onzin natuurlijk. Immers heeft Mozilla geen gebruikersovereenkomst gesloten met MediaFire, en wat dat betreft hebben ze niets met deze overeenkomst te maken. Een gebruikersovereenkomst is immers slechts van toepassing tussen de aanbieder en de gebruiker die met de overeenkomst akkoord gaat.

"Die zou namelijk niet alleen strafbaar zijn, maar ook kostbare bandbreedte stelen. "

Een bizarre uitleg. Immers is er niemand strafbaar bezig, en van diefstal is al helemaal geen sprake. De gebruiker overtreedt eventueel de voorwaarden van de gebruikersovereenkomst, en op basis daarvan kan MediaFire de overeenkomst ontbinden.

Met strafrecht heeft dat niets van doen, en aangezien de gebruikersovereenkomst enkel van toepassing is tussen aanbieder en gebruiker, kan een derde partij nimmer medeplichtig zijn aan het schenden daarvan omdat deze partij geen verplichtingen heeft die uit deze overeenkomst voortvloeien.
12-10-2009, 13:01 door RichieB
Heerlijk dit soort zaken. Ik kende de plugin nog niet, maar ik ga 'm snel installeren. :-)
12-10-2009, 13:04 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-10-2009, 14:44 door martijno
Dit veroorzaakt geen enkele extra bandbreedte
Jammer, een plug-in die extra bandbreedte veroorzaakt leek me wel handig...
12-10-2009, 14:57 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-10-2009, 15:43 door Anoniem
Een beetje jammer van MediaFire, ik vind het een top plugin! :-)

~MrBil
12-10-2009, 15:45 door Anoniem
"Heerlijk dit soort zaken. Ik kende de plugin nog niet, maar ik ga 'm snel installeren. :-)"

Tja, wat dat betreft weet MediaFire precies die aandacht te trekken waar ze niet op zitten te wachten. Da's een aspect wat marketing mensen toch vaak over het hoofd zien; ze geven wel hun eigen standpunt weer, maar zorgen er zo enkel voor dat meer mensen van SkipScreen op de hoogte zijn, en daardoor de plug-in zullen gaan installeren. Ik ga er ook naar kijken ;)
12-10-2009, 16:05 door Erwtensoep
Door Draconian:
Door RichieB: Heerlijk dit soort zaken. Ik kende de plugin nog niet, maar ik ga 'm snel installeren. :-)

Me to:-)
Op Rapidshare slaat hij inderdaad de teller over maar de download geeft weer de foutmelding over javascript die ontbreekt.

Voor rapidshare is er een aparte plugin voor, ff op mozilla.org zoeken ;)
12-10-2009, 16:17 door Anoniem
Het is gewoonlijk een bedrijfsrisico wanneer een onderneming onvoldoende maatregelen treft om gebruikers te dwingen om aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Ongeacht het bestaan van de plugin blijkt de onderneming geen maatregelen te nemen om het ontduiken van voorwaarden tegen te gaan. Het eisen dat de plugin niet meer beschikbaar is is een poging om het achterliggende probleem te negeren. Het is vergelijkbaar met klagen dat streaming media valt op te slaan en reclame eruit valt te knippen. Risico van de gekozen implementatie.
12-10-2009, 16:31 door Anoniem
Het is toch je eigen vrijheid,om reclame te blokkeren?.
Tevens is deze plugin opensource dus niet zomaar te verbieden.
Mensen mogen zelf weten wat ze op hun eigen computer installeren,dus ook deze plugin.
Ik heb hem ook geinstalleerd,omdat ik een hekel heb aan reclame voordat ik een bestand kan downloaden.
Deze reclame is toch in Nederland niet relevant,want het meeste is Amerikaans waar we mee voorgeschoteld worden bij rapidshare e.t.c.
12-10-2009, 17:06 door Anoniem
bedankt voor de reclame, meteen geinstalleerd :)
12-10-2009, 18:00 door prikkebeen
@Draconian

Hier: http://www.jdownloader.org/ Is er een die je los kunt installeren. Het is gratis, multiplatform en ook OSS. Die kan meer trucjes dan die plugin.

Vaak is het ook nog eens zo dat als je iets wél wilt kopen via zo'n advertentie je alleen met creditcard kunt betalen en die heeft ook lang niet iedereen.
Het is natuurlijk wel zo dat als de aanbieder minder/geen advertentie inkomsten heeft hij er misschien wel mee stopt of alleen maar betaalde diensten gaat aanbieden.
13-10-2009, 12:15 door spatieman
nog effe en een of andere ezel provider wil adblock verbieden..
of no script, omdat dan geen pc normaal geinfecteerd kan worden..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.