image

"Overheidsplannen verkeersgegevens bedreigen privacy"

vrijdag 16 oktober 2009, 10:41 door Redactie, 7 reacties

De plannen van Justitie en Economische Zaken om het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) een centrale rol te laten spelen bij de opslag en het gebruik van verkeersgegevens, vormt een groot risico voor de privacy, zo stelt privacywaakhond Bits of Freedom (BoF). Eerder bleek al dat opsporingsdiensten vorig jaar onrechtmatig handelden bij het opvragen van gegevens uit het CIOT. "Een uitbreiding van de taken van het CIOT zou naar alle waarschijnlijkheid
leiden tot nog meer onrechtmatigheden, en zou daarom een groot risico voor de privacy met zich brengen", aldus BoF.

Waarborgen
Gisteren vond er een door de overheid georganiseerde informatiemiddag over de technische implementatie van de bewaarplicht plaats. Tijdens deze middag werd duidelijk dat de overheid mogelijk een marktwerking wil introduceren bij het “assisteren” van aanbieders om aan de verzoeken van opsporingsdiensten te voldoen. "Dat is onwenselijk omdat bedrijven op die manier een belangrijke overheidstaak zouden gaan uitvoeren."

Verder bleek dat het Agentschap Telecom nog onvoldoende zicht heeft op welke categorieën aanbieders onder de bewaarplicht vallen. "Dit creëert onduidelijkheid voor betrokken partijen", aldus de privacywaakhond, die tijdens de volgende consultatie over gebruiksgegevens op 22 oktober in Utrecht, verder zal pleiten voor technische en juridische waarborgen om misbruik te voorkomen.

Reacties (7)
16-10-2009, 11:25 door Anoniem
Waarom de overheid er nou zo omheen. Brandmerk iedereen bij geboorte en implanteer een chip in de schedel. Dat is toch gewoon wat ze graag zouden willen....
16-10-2009, 13:00 door Anoniem
Volgende parlementaire enquête in de maak.
16-10-2009, 13:03 door Anoniem
Ja dat de privacy aangetast zou worden is wel duidelijk,er zijn al veel te veel dingen die de privacy aantasten,noem maar een voorbeeld.
Op een groot aantal wegen staan nu allemaal camera´s dus alle kentekens worden geregistreerd,daaruit kan worden uigelezen wie er op welk tijdstip ergens rijd,en of hij een verkeersovertreding doet.
De gegevens worden ook voor statistieke doeleinden gebruikt.
Maar ja aan de hand van het kenteken,kan worden nagegaan op wie zijn naam de auto staat en waar woont e.t.c
Dus Nederland wordt steeds meer een Big brother staat.
Dat moeten we niet hebben.
16-10-2009, 13:28 door Anoniem
Ze zoeken het allemaal maar fijn uit daar in Den Haag... Als je als aanbieder ook maar enig verstand in je dak hebt zitten en je niet scheel wilt betalen aan de implementatie van de bewaarplicht, zorg je er gewoon voor dat je bedrijf een buitenlandse vestiging heeft in een land zonder bewaarplicht en stal je daar je servers.

Ik vraag me af of ze er in Den Haag ooit over na gedacht hebben dat dit plan er voor kan zorgen dat de Nederlandse IT-sector ernstige shade kan oplopen en dat veel bedrijven voor hun diensten naar het Oosten of elders uit zullen uitwijken. Niet omdat ze iets te verbergen hebben, maar domweg omdat het goedkoper zal zijn en veel minder gezeur met de overheid zal opleveren.

Het idee dat de verkeersgegevens de bestijding van criminaliteit zullen helpen is echt een fabel. Verder geloof ik niet dat de heren in Den Haag zo naive en dom zijn dat met dat zo onderhand ook niet snapt. Er zijn per slot van rekening genoeg deskundigen geweest die dit reeds onderzocht en bevestigd hebben. Wat over blijft is de enigszins sombere conclusie dat men willens en wetens een zeer gevaarlijk wapen voor een opkomend fascistisch regime aan het ontwikkelen is. Gelukkig leert de geschiedenis dat dergelijke regimes zelden een lang leven beschoren is.

Misschien een goed idee om jezelf samen met je servers mee te verhuizen.
16-10-2009, 13:31 door Anoniem
Ach, dat Big Brother nou bestaat, is zo erg nog niet. Maar die ongelooflijk krukkige fouten die ze steeds meer maken. Je bent gewoon de lul als je daar de dupe van bent. En dan hebben ze ook nog de brutaliteit om te zeggen dat ze niet verantwoordelijk zijn. Sorry, maar dan zie ik altijd weer dat rattensmoeltje van Donner voor me. Mag ik effe een teiltje?
16-10-2009, 16:23 door Anoniem
Door Anoniem: Ze zoeken het allemaal maar fijn uit daar in Den Haag... Als je als aanbieder ook maar enig verstand in je dak hebt zitten en je niet scheel wilt betalen aan de implementatie van de bewaarplicht, zorg je er gewoon voor dat je bedrijf een buitenlandse vestiging heeft in een land zonder bewaarplicht en stal je daar je servers.

Als alle access providers dat idee ook gaan hanteren, dan hoeft er helemaal neits meer getapt te worden. Dan is er geen kabel en ADSL meer in Nederland. Wil je nog internet op, zul je naar een buitenlands telefoonnummer moeten bellen met je modem.

Peter
16-10-2009, 17:27 door spatieman
ik ben het met de allereerste commenter eens..
dadelijk krijgt iedereen eenp tracking chip, met een minscule lading cyancali.

niet productief genoeg volgens de overheid, killswitch overhalen..

dan europa..
en waar staan de masterservers voor de killswitch..
yup, in nieuwduitsland, het vroegere europa..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.