image

Security Essentials vindt 4 miljoen wormen en virussen

vrijdag 16 oktober 2009, 12:34 door Redactie, 10 reacties

De gratis virusscanner van Microsoft, Security Essentials, is in de eerste week meer dan 1,5 miljoen keer gedownload en heeft vervolgens 4 miljoen wormen, virussen en andere malware aangetroffen. De malware was op 535.752 verschillende machines aanwezig, wat betekent dat elke computer gemiddeld met 8 verschillende soorten malware was geïnfecteerd. De meeste gebruikers van de gratis virusscanner zitten in de Verenigde Staten, gevolgd door Brazilië en China. De drie landen zijn bij elkaar goed voor 61% van alle Security Essentials gebruikers.

In Brazilië blijkt Conficker nog altijd zeer actief te zijn, terwijl in China "potentieel ongewenste software" de grootste dreiging is. Ook zijn er in China veel exploits actief, omdat veel computers niet over de laatste updates beschikken. De Verenigde Staten heeft voornamelijk met Trojaanse paard te maken.

Windows 7
Opmerkelijk is ook het aantal Windows 7 installaties dat de nieuwe virusscanner gebruikt. "Het aandeel Windows 7 is spectaculair voor een besturingssysteem dat wereldwijd nog niet beschikbaar is", zegt Joe Faulhaber van het Microsoft Malware Protection Center. "Nog beter, een derde van de Windows 7 Microsoft Security Essentials machines draaien 64-bit, dat dankzij PatchGuard nog beter tegen malware bestand is dan de 32-bit versie." De verdeling tussen Windows XP, Vista en Windows 7 is vrij gebalanceerd. Windows 7 heeft met 44% van de installaties de meeste gebruikers, gevolgd door XP met 33%, terwijl Vista met 23% hekkensluiter is.

Windows 7 mag dan de meeste installaties hebben, het heeft ook het minste aantal infecties. "We zien veel meer detecties per XP machine." Wat volgens Faulhaber de trend volgt dat nieuwere besturingssystemen en service packs met minder malware hebben te maken. "In één korte week heeft Security Essentials als een groot verschil gemaakt voor de mensen die het op hun computer gebruiken. Als je geen up-to-date anti-malware programma op je computer gebruikt, raden we je dringend aan om Security Essentials eens te proberen."

Reacties (10)
16-10-2009, 13:26 door Anoniem
Mijn ervaring met M.S.E. is heel goed t.o.v. Nod 32. Ik heb met M.S.E. in totaal 5 Trojans gevonden die Nod 32 niet gesignaleerd heeft. 2 zaten er op Drive C en 3 zaten er in een zipfile, die ik met een P2P programma had gedownload. Daarbij heb ik telkens de zelfde procedure gevolgd, eerst scannen met Nod 32, vervolgens met M.S.E.
16-10-2009, 16:11 door SirDice
Windows 7 mag dan de meeste installaties hebben, het heeft ook het minste aantal infecties. "We zien veel meer detecties per XP machine." Wat volgens Faulhaber de trend volgt dat nieuwere besturingssystemen en service packs met minder malware hebben te maken.
Wat hier ook uit blijkt is dat, ondanks het feit dat 7 zoveel veiliger zou zijn dan XP, er toch infecties optreden. Zou het misschien toch aan de gebruikers liggen?
16-10-2009, 17:29 door spatieman
ruig..
er wordt bijna de sugestie gegeven dat de MS scanner wel ALLES vind..
16-10-2009, 20:18 door Anoniem
Feit blijft ... dat MSE geslaagd is waar andere AV('s) faalde(n)

Door Anoniem: Mijn ervaring met M.S.E. is heel goed t.o.v. Nod 32. Ik heb met M.S.E. in totaal 5 Trojans gevonden die Nod 32 niet gesignaleerd heeft. 2 zaten er op Drive C en 3 zaten er in een zipfile, die ik met een P2P programma had gedownload. Daarbij heb ik telkens de zelfde procedure gevolgd, eerst scannen met Nod 32, vervolgens met M.S.E.
16-10-2009, 21:05 door Anoniem
Door spatieman: ruig..
er wordt bijna de sugestie gegeven dat de MS scanner wel ALLES vind..
Inderdaad,
Soms lijkt het erop alsof MS zelf niet weet wat er allemaal wel en niet in hun OS aanwezig hoort te zijn.
Terwijl ik toch eigenlijk verwacht dat zij het juist het beste zouden kunnen weten, als makers.
En daarom eigenlijk ook wel de beste scanner voor hun OS zou kunnen produceren.

In ieder geval leuk dat ze ermee in hun nopjes zijn.

KnightOfThePost
16-10-2009, 21:37 door Anoniem
Door Anoniem: Mijn ervaring met M.S.E. is heel goed t.o.v. Nod 32. Ik heb met M.S.E. in totaal 5 Trojans gevonden die Nod 32 niet gesignaleerd heeft. 2 zaten er op Drive C en 3 zaten er in een zipfile, die ik met een P2P programma had gedownload. Daarbij heb ik telkens de zelfde procedure gevolgd, eerst scannen met Nod 32, vervolgens met M.S.E.
Nu ben ik benieuwd naar welke versie je van NOD32 gebruikt, en in hoeverre je hem strenger dan standaard (Potentieel onveilige & potentieel ongewenste toepassingen) hebt afgesteld (per module (realtime beveiliging, webtoegang, emailclient)).
17-10-2009, 13:05 door Anoniem
Door spatieman: ruig..
er wordt bijna de sugestie gegeven dat de MS scanner wel ALLES vind..
Ja hoor. En jij geeft bijna de suggestie dat Linux helemaal geen besmettingen kent.
17-10-2009, 22:57 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-10-2009, 12:26 door Syzygy
Quote: Windows 7 mag dan de meeste installaties hebben, het heeft ook het minste aantal infecties. "We zien veel meer detecties per XP machine."

Je kunt dit ook interpreteren als: Doordat de XP installaties al een langere tijd draaien is de kans dat daar malware op staat ook navenant groter !
18-10-2009, 15:52 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.