image

Bank of America blokkeert donaties WikiLeaks

zaterdag 18 december 2010, 11:10 door Redactie, 9 reacties

De Bank of America zal net als MasterCard, PayPal en Visa geen betalingen voor WikiLeaks meer accepteren, zo liet de bank gisteren weten. WikiLeaks heeft gezegd dat het begin volgend jaar documenten over "onethische praktijken" bij een grote Amerikaanse bank zal openbaren. Aangenomen wordt dat het hier om Bank of America gaat. Volgens WikiLeaks-oprichter Julian Assange zullen de documenten "een waar en representatief beeld geven van de manier waarop banken op bestuurlijk niveau opereren dat tot onderzoek en hervormingen zal leiden, zo vermoed ik."

Volgens Bank of America zijn de activiteiten van WikiLeaks "inconsistent met ons intern beleid voor het verwerken van betalingen." WikiLeaks heeft inmiddels via Twitter gevraagd dat klanten van de bank hun rekening daar opzeggen. "We vragen iedereen die van vrijheid houdt om zijn of haar rekening bij Bank of America te sluiten." Een tweet later worden bedrijven aangesproken: "Doet je bedrijf zaken met Bank of America? Ons advies is om je geld ergens veiliger weg te zetten."

Reacties (9)
18-12-2010, 14:11 door spatieman
de US regering heeft overal vuistdiep haar vingers in zitten.
18-12-2010, 14:31 door GerBNL
Beste bewijs dat elektronisch geld niet in het belang van het publiek is. Banken kunnen dadelijk zorgen voor de maatschappelijk uitsluiting van iedereen die de bank en/of haar eigenaren/belangen ongunstig gezind is.

Je geld bij een andere bank onderbrengen is nu nog een leuke symbolische geste, maar hoe lang zal het nog duren voor er geen alternatieven meer zijn?
18-12-2010, 16:48 door TD-er
Door spatieman: de US regering heeft overal vuistdiep haar vingers in zitten.
Tsja, maar had je anders verwacht van een bank met een dergelijke naam? ;)

@Gerb:
tsja elektronisch geld is natuurlijk een stuk veiliger (voor de banken) dan papier- of muntgeld. Maar als iedereen zijn/haar rekening daar zou opzeggen en het geld elektronisch zou overboeken, dan is die bank evengoed failliet.
Sterker nog, je kunt dan waarschijnlijk allemaal fluiten naar een deel van je geld, omdat ook tegenover elektronisch geld nog wel een andere vorm van kapitaal tegenover moet staan.
Het is wat anders wanneer -zoals een week geleden in Frankrijk voorgesteld is- iedereen geld weg zou moeten halen bij zijn/haar bank, want dat geld moet dan nog ergens heen en gemiddeld gesproken veranderd er dus niet echt veel in het totale saldo wat bij elke bank staat. Dat haalt niets uit.

Maar banken vergeten nog steeds wat het product eigenlijk is wat ze verkopen.
Het product van banken is vertrouwen en toevallig komt daar ook wat geld bij kijken. Maar het enige product is dat en niets anders.
Wanneer banken dat niet in gaan zien, zullen we op een gegeven moment met z'n allen in een nog veel grotere financiële crisis terecht komen dan wat we nu net achter de rug hebben (of nog steeds in zitten???).

Er bestaat gewoonweg niet zoiets als geld, maar het is puur en alleen vertrouwen wat de economie drijft.
Wat wij zien als geld is gewoonweg een rekenkundig hulpmiddel om te kunnen rekenen met vertrouwen en de banken zouden daar alleen een bemiddelende rol in moeten hebben.
Wanneer het gewone volk niet meer het vertrouwen heeft in de banken, dan hebben ze ook geen vertrouwen meer in de nauwkeurigheid als rekenkundig hulpmiddel en is al het vertrouwen weg en dan hebben we echt een probleem.
Maar de banken zijn helaas de enige die dat vertrouwen nog zouden kunnen herstellen (want het is al beschadigd), alleen zien ze dat zelf niet.
18-12-2010, 17:15 door Anoniem
De zelfde banken hebben het economische crisis scenario opgezet zodat ze ONS geld konden afpakken. Duizenden oliesjeiks zelfs onze majesteit is beroofd door deze boeven!
18-12-2010, 20:35 door Anoniem
@TD-er: Anders dan de naam doet vermoeden is de Bank of America geen onderdeel van de staat, maar in particulier bezit.

Hier nog een interessante documentaire voor diegene die tijd genoeg over hebben op het werk (of thuis) ;)
http://www.youtube.com/watch?v=U71-KsDArFM (The Secret of Oz)
18-12-2010, 23:39 door Necrowizard
Ik neem aan de hiermee de LOIC's weer geladen worden?
19-12-2010, 00:08 door Sokolum
Door Anoniem: @TD-er: Anders dan de naam doet vermoeden is de Bank of America geen onderdeel van de staat, maar in particulier bezit.

Hier nog een interessante documentaire voor diegene die tijd genoeg over hebben op het werk (of thuis) ;)
http://www.youtube.com/watch?v=U71-KsDArFM (The Secret of Oz)

Net gezien, heel interessant stuk. In dat topic las ik ook het volgende te bekijken:

The Money Master:
Nog niet gezien.
http://www.youtube.com/watch?v=lXb-LrVkuwM

Wikileaks onthult straks iets over de banken?
Ik vraag mij nu af voor hoelang Assange nog op deze wereld rond zal lopen.

Dan is ook de vraag voor wanneer het economische systeem zoals wij dat kennen in elkaar stort.
Want het is niet best, als het voor de USA juist de bedoeling is om op schulden te leeffen en dat nooit meer af te lossen.
Daarom roept Obama aan Europa om niet te gaan bezuinigen, simpel, zijn systeem klapt straks uitelkaar, terwijl Europa stinkend (?) zijn best doet om de net gemaakte schulden terug te betalen.

Ik denk dat de schulden die wij al voor de crisis hadden, dan ook te maken heeft met het economische systeem van de USA. Al zijn de schulden de laatste 10 jaar keihard gestegen.
19-12-2010, 08:21 door Syzygy
Volgens Bank of America zijn de activiteiten van WikiLeaks "inconsistent met ons intern beleid voor het verwerken van betalingen."
Dit snap ik niet, kan iemand mij het verschil vertellen tussen het steunen van Wikileaks en het steunen van bijvoorbeeld de slachtoffers van een ramp met betrekking tot het "verwerken van betalingen"
20-12-2010, 16:24 door Mysterio
Dit snap ik niet, kan iemand mij het verschil vertellen tussen het steunen van Wikileaks en het steunen van bijvoorbeeld de slachtoffers van een ramp met betrekking tot het "verwerken van betalingen"

Wat is dan in jouw ogen het verschil tussen het steunen van Wikileaks en bijvoorbeeld het steunen van een partij als al qaeda met betrekking tot het "verwerken van betalingen"?

Wikileaks is voor een groot aantal Amerikaanse bedrijven niet langer een grijs gebied, maar een potentieel gevaar. Al dan niet gemotiveerd door wat uniformen en zonnebrillen laten ze Wikileaks dus vallen. Dat is hun goed recht natuurlijk, als Wikileaks de voorwaarden schendt hoeven ze de dienstverlening niet voort te zetten.

De USA is met name erg in verlegenheid gebracht door Wikileaks. Ze zouden er goed aan doen om eerst onafhankelijk te worden van bedrijven en instanties die ze op de korrel gaan nemen, want tegenmaatregelen zijn natuurlijk te verwachten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.