image

Uitlevering NASA-hacker McKinnon uitgesteld

zondag 18 oktober 2009, 21:14 door Redactie, 2 reacties

Na jaren van tegenslagen is het lot NASA-hacker Gary McKinnon eens goed gezind, de Britse overheid heeft besloten zijn uitlevering aan de Verenigde Staten uit te stellen. Vorige week kreeg de Britse ex-systeembeheerder nog te horen dat hij niet bij het Hooggerechtshof in hoger beroep mocht gaan. McKinnon hackte begin deze eeuw op kinderlijk eenvoudige wijze zo'n honderd systemen van het Pentagon, NASA en andere instanties. Een nieuw psychiatrisch onderzoek is de reden voor het uitstel. Daardoor hoeven zijn advocaten niet binnen een bepaalde tijd beroep bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in te dienen, wat zeer waarschijnlijk de allerlaatste juridische optie is.

Politiek motief
De Britse hacker heeft het syndroom van Asperger en zou volgens medestanders daarom niet aan de VS mogen worden uitgeleverd. In eerste instantie werd dit niet als reden voor uitstel geaccepteerd, maar Minister van Binnenlandse Zaken Alan Johnson is nu toch overstag gegaan en wil de gevolgen van een een eventuele uitlevering bekijken. Mogelijk vanuit politieke motieven. Mocht de Labour Partij de verkiezingen van 12 november verliezen, dan zou de roep om het aftreden van Premier Gordon Brown ervoor kunnen leiden dat Johnson zijn plaats inneemt.

McKinnon zou in de VS een gevangenisstraf van zo'n 6 jaar te wachten staan. Eerder liet de Britse overheid al weten dat men in het geval van uitlevering er alles aan zou doen om de Brit in zijn eigen land zijn straf uit te laten zitten. Zowel zijn advocaten als moeder waarschuwden begin dit jaar al dat McKinnon zelfmoordneigingen krijgt in het geval hij naar de Verenigde Staten moet.

Reacties (2)
18-10-2009, 22:17 door prikkebeen
Ziet er goed uit voor hem. Ik hoop dat de (nieuwe) regering de uitlevering blokkeert. Het scheelt hem in ieder geval weer veel stress doordat hij dan niet naar het Europese Hof hoeft.

De NASA is overigens op de vingers getikt door de overheid in de USA omdat ze de boel nog steeds niet op orde hebben en er honderden beveiligings incidenten zijn geweest. Een hacker die echt kwaad in de zin heeft kan er dus naar believen in het netwerk rondkijken. Dat is erg slordig, met name omdat ze door Garry al eens goed voor paal gezet waren. Al jaren geleden dus en men heeft er schijnbaar niets van geleerd.
19-10-2009, 00:17 door spatieman
de US moet niet zijken.
ze blazen alles groot op, ze wisten van de lekker, en deden er niets aan..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.