image

Grootschalige fraude met Belgische creditcards

woensdag 21 oktober 2009, 12:20 door Redactie, 3 reacties

Tienduizenden Belgische creditcards zijn uit voorzorg geblokkeerd omdat criminelen er in geslaagd zijn de kaartnummers te kopiëren. Het zou om een internationaal opererende bende gaan, waarvan de activiteit na een buitenlands hacking-incident aan het licht kwam. Met zeker duizend kredietkaarten is fraude gepleegd. De aanvallers wisten wel de kaartnummers, maar niet de geheime codes te bemachtigen. "Concreet betekent dit dat zij de namaakkaarten enkel zouden kunnen gebruiken voor verrichtingen waarbij de geheime code niet vereist is", aldus een verklaring van Febelfin, de Belgische Federatie van de Financiële sector.

Alle getroffen slachtoffers worden vergoed. Sinds de detectie van de fraude werden de andere betrokken kaarthouders per post over de preventieve blokkering van hun kaart geïnformeerd. Zij krijgen kosteloos een nieuwe kaart. Hoe de aanvallers de kaartnummers wisten te bemachtigen is niet gemeld, het onderzoek naar de fraude loopt nog.

Reacties (3)
21-10-2009, 13:50 door Thasaidon
Als je in een winkel een transactie doet met een credit card, dan gaat dat toch ook met een pincode gecombineerd?
En bij online gebruik vragen ze toch altijd om dat "geheime nummer" ?

Of zijn er nog zaken welke allen met zo'n carbon doordruk formulier en een handtekening werken?
21-10-2009, 17:31 door Anoniem
Door Thasaidon: Als je in een winkel een transactie doet met een credit card, dan gaat dat toch ook met een pincode gecombineerd?
En bij online gebruik vragen ze toch altijd om dat "geheime nummer" ?

Of zijn er nog zaken welke allen met zo'n carbon doordruk formulier en een handtekening werken?

Niet in alle landen is EMV verplicht, zelfs enkel europese landen(italie, ..) hebben nog een waiver gekregen tot 2012
In alle niet "EMV landen" (US, brazilie, ..) ken je nog gewoon betalen met een handtekening (die winkelier toch nooit controleert)
21-10-2009, 20:17 door Karl Hungus
Mooi dat men in het persbericht gelijk even tot twee maal toe benadrukt dat de betrokkenen 'per brief (zo stond het er) geïnformeerd worden, en nooit per e-mail'.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.