image

Ex-FBI-agent: McKinnon ontloopt verantwoordelijkheid

donderdag 22 oktober 2009, 10:54 door Redactie, 8 reacties

Een voormalig jurist van de FBI die zes jaar geleden een deal met Gary McKinnon probeerde te maken, heeft de verdediging van de NASA-hacker fel bekritiseerd. Ed Gibson liet tijdens de RSA conferentie weten dat als McKinnon in 2003 vrijwillige uitlevering had geaccepteerd, hij vier jaar geleden al was vrijgekomen. Hij noemde het argument van de verdediging dat de Britse hacker 60 jaar in de VS staat de wachten "onzin". Gibson grapte zelfs dat McKinnon's advocaat aangeklaagd zou moeten worden wegens het schenden van de mensenrechten, omdat haar tactieken het lijden van de Britse hacker onnodig verlengen. De Britse overheid heeft altijd geweigerd de hacker in eigen land te berechten. Gibson noemde de praktijken van zijn advocaten dan ook een poging om justitie te ontvluchten.

McKinnon wist acht jaar geleden in een kleine honderd slecht en niet beveiligde systemen van NASA, het Pentagon en andere instanties, in te breken. Tijdens het proces werd het syndroom van Asperger bij hem vastgesteld, waardoor het volgens zijn advocaten onmenselijk zou zijn om hem uit te leveren. De Britse overheid heeft het argument altijd naast zich neergelegd. Vorige week liet Minister van Binnenlandse Zaken Alan Johnson weten dat de verdediging vanwege een nieuw psychiatrisch onderzoek meer tijd zou krijgen.

Kwetsbaar
Begin oktober verloor McKinnon zijn laatste mogelijkheid om in Groot-Brittannië beroep aan te tekenen, waardoor het Europees hof voor de Rechten van de Mens zijn laatste kans is. Zijn advocaten zouden binnen 14 dagen het hof moeten aanschrijven, maar krijgen daarvoor nu meer tijd.

De moeder van McKinnon, Janis Sharp, gelooft niets van Gibson's woorden. "Ed Gibson is dezelfde man die Gary's juridisch team vertelde dat ze Gary tot het einde zouden vervolgen en hem wilden zien branden." Volgens haar kon de FBI een deal met de Amerikaanse overheid niet garanderen. Op elk van de zeven misdrijven van McKinnon staat tien jaar, maar zestig is de maximale straf. "Kan Ed Gibson de rechters bij de strafmaat instrueren? Nee!" Ze noemt haar zoon kwetsbaar en naïef omdat hij zijn misdrijven zonder advocaat bekende. "Een grote fout."

Reacties (8)
22-10-2009, 11:17 door Anoniem
En hij wil de verantwoordelijkheid van het niet beveiligen van je computers op iemand anders afschuiven..
22-10-2009, 11:47 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-10-2009, 13:59 door Anoniem
Ed Gibson heeft geen enkel belang bij de verdediging van de persoon waar hij het tegen op nam. De enige logische redenatie is dus dat Ed zijn woorden met een fikse korrel zout moeten worden genomen en hij met bewijs moet komen dat hij en de FBI het zo goed met de verdachte op hebben. Maar nee, Ed valt hier de verdediging van de verdachte aan door te doen alsof die verdediging niet deugt en de FBI het heilige boontje is. Ik snap ook niet waarom hij zonodig ook zijn mond hierover nog moet opentrekken als hij er niets mee te maken heeft. Nutteloze uitspraken van iemand die kennelijk nog enige frustratie heeft richting de verdachte.
22-10-2009, 14:42 door Anoniem
"Ed Gibson heeft geen enkel belang bij de verdediging van de persoon waar hij het tegen op nam. De enige logische redenatie is dus dat Ed zijn woorden met een fikse korrel zout moeten worden genomen en hij met bewijs moet komen dat hij en de FBI het zo goed met de verdachte op hebben."

Hoezo dat, McKinnon zal aan zo'n bewijs helemaal niets hebben, aangezien Gibson en de FBI niet gaan over de strafmaat. Het enige wat van belang is voor McKinnon is of de rechter het 'zo goed met de verdachte opheeft'. Gibson kan niets doen voor McKinnon.
22-10-2009, 15:15 door Anoniem
Gary McKinnon was gewoon bang om zijn uitlevering. Dit hoort ook een beetje bij het Asperger syndroom.
De gevangenis is gaan is helemaal niet zo leuk, je woord mishandeld daar in Guantanamo Bay niet voor je plezier!

Of een eenzaam opsluiting tewachten zoals Robert Hanson. De droom van Gary McKinnon was toch NASA en ufo´s en spaceshuttels? Gary McKinnon was erg dom geweest om zich toegang teverlenen tot computer waarvan je met handen van af moet blijf. Inbreken, password stelen, is het schenis van iemand anders zijn privacy, en is nog straftbaar en in mijn ogen is ook een misdaad!
22-10-2009, 20:59 door Anoniem
Door Anoniem: Hoezo dat, McKinnon zal aan zo'n bewijs helemaal niets hebben, aangezien Gibson en de FBI niet gaan over de strafmaat. Het enige wat van belang is voor McKinnon is of de rechter het 'zo goed met de verdachte opheeft'. Gibson kan niets doen voor McKinnon.
Ik heb het over de uitspraken die McKinnon zo stellig doet. Niet of het voor een rechter belangrijk is. Hij kan van alles lopen verkondigen, maar hij geeft geen enkele onderbouwing voor die beweringen. Dan kan je daar wel leuk naar gaan luisteren, maar ik vind het roddelpraat zolang meneer het niet weet te onderbouwen. Zeker gezien de positie die hij in nam toen hij nog bij de FBI zat. Ik vind het niet kunnen dat iemand zich zo uitlaat over anderen zonder het goed te onderbouwen.
22-10-2009, 23:51 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
23-10-2009, 11:44 door spatieman
ja, en de echte hackers kunnen wel hun gang laten, zoals we hier al ees eerder lazen
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.