image

Eerste Kamer twijfelt aan Elektronisch patiëntendossier

donderdag 29 oktober 2009, 14:09 door Redactie, 15 reacties

De Eerste Kamer twijfelt sterk aan de invoering van het elektronisch patiëntendossier (EPD) en organiseert daarom een serie burgerraadplegingen en een expertbijeenkomst om te bepalen of ze akkoord gaat of niet. Daarmee zit de Senaat minister van Volksgezondheid Ab Klink in de weg, die het liefst alle huisartsenpraktijken, huisartsenposten, ziekenhuizen en apotheken nu al op het EPD had aangesloten. Het organiseren van een expertbijeenkomst, die op woensdag 9 december plaatsvindt, is iets wat niet vaak voorkomt. Normaliter is het de Tweede Kamer die dit soort hoorzittingen houdt. Die ging begin dit jaar al akkoord met de invoering van het EPD.

''De Eerste Kamer wil liever niet het werk van de Tweede Kamer overdoen. Maar in dit geval is het noodzakelijk om een goed gefundeerd besluit te kunnen nemen,'' aldus een woordvoerder. Vanwege de kritiek van burgers, ICT'ers en medici, twijfelen CDA, PvdA, VVD en SP in de Eerste Kamer aan het EPD. Op dit moment hebben slechts 573 apothekers en artsen zich vrijwillig op het EPD aangesloten. Veel minder dan de negenhonderd waarop Klink hoopte.

Reacties (15)
29-10-2009, 14:30 door Anoniem
Ik twijfel aan Klink. Waarom moeten we 2x de bevolking van Nederland kunnen inenten tegen de vogelgriep met een vaccin dat waarschijnlijk meer doden zal veroorzaken dan wanneer we gewoon de vogelgriep laten 'uitwoeden'? Politieke winst voor zijn partij?
29-10-2009, 14:47 door Syzygy
Als ze de mens dan ook maar centraal als zwakste schakel zien.
Ze kunnen de boel qua ICT wel behoorlijk dichttimmeren maar misbruik via personen of openstaande PC's in niet afgesloten ruimtes zijn naar mij mening de grootste risico factoren.
29-10-2009, 14:54 door Anoniem
Ik noem dit een politiek correcte manier van het kunnen zeggen dat ze er alles aan gedaan hebben om de schuld straks bij een ander te leggen als het mis gaat.

Die burgerraadplegingen zijn heel erg zinnig in een land waar willekeurige burgers doorgaans geen interesse in de gevolgen voor privacy en de overige gevaren blijken te hebben, er bovendien geen verstand van hebben en de blijvende hoop hebben dat alles wat nieuw is wel beter moet zijn dan de problemen van nu. Het is dan heel makkelijk om als overheid te zeggen dat het volk het toch echt zo gewild heeft dat het EPD er hoe dan ook moest komen.

En dan 1 experbijeenkomst, alsof 1 zo'n bijeenkomst al voldoende geacht kan worden zonder dat nog maar bekend is wie er uitgenodigt worden, wat hun standpunten zijn, waardoor deze worden beinvloed of te weten wat de waarde kan zijn van de nog onbekende opzet van de wijze van communiceren en beargumenteren.

Dan zie ik liever het lef van de Eerste Kamer om het voorstel per direct de prullenbak in te draaien omdat er kennelijk geen behoefte is geweest er goed onderbouwd over te besluiten, of dat ze het doorvoeren om zelf verantwoordelijheid over de eventuele gevolgen voor de overheid te laten. Of ze er nu wel of geen aandacht aan besteden, het is en blijft het zoveelste prestigeproject. Wat extra raadplegingen maken daar binnen de overheid echt geen verandering in.
29-10-2009, 15:14 door Anoniem
"De Eerste Kamer twijfelt sterk aan de invoering van het elektronisch patiëntendossier (EPD) en organiseert daarom een serie burgerraadplegingen en een expertbijeenkomst om te bepalen of ze akkoord gaat of niet. Daarmee zit de Senaat minister van Volksgezondheid Ab Klink in de weg, die het liefst alle huisartsenpraktijken, huisartsenposten, ziekenhuizen en apotheken nu al op het EPD had aangesloten."

Erg typerend dat men al hard bezig is met de invoering van de systemen en dergelijke, voordat er uberhaupt een formele goedkeuring is gegeven door de Eerste Kamer.

"Ik twijfel aan Klink. Waarom moeten we 2x de bevolking van Nederland kunnen inenten tegen de vogelgriep met een vaccin dat waarschijnlijk meer doden zal veroorzaken dan wanneer we gewoon de vogelgriep laten 'uitwoeden'? Politieke winst voor zijn partij?"

Ik twijfel erg aan Klink, maar de argumenten waar je mee komt slaan werkelijk nergens op.
29-10-2009, 15:19 door Anoniem
Een serie burgerraadplegingen en een expertbijeenkomsten.
Doe maar duur.

In sommige democratische landen heb je iets genaamd 'stemmen' en 'referendum'.
29-10-2009, 15:44 door Anoniem
Beste Anoniem, twijfel aan Klink is op zich prima. Maar als je over "vogelgriep" spreekt en niet over hetgeen waar het omgaat, de nieuwe variant van influenza A type H1N1 (ofwel varkensgriep ofwel Mexicaanse griep) dan twijfel ik toch ook wel aan jouw geloofwaardigheid...
29-10-2009, 15:51 door Anoniem
Zelf heb ik direct bezwaar aangetekend tegen het opnemen van mijn gegevens in het EPD. Ik zie de waarde van het beschikbaar hebben van mijn medische dossier voor alle medici zeker in, maar vertrouw absoluut niet op de juiste wijze van omgaan met vertrouwelijke informatie van artsen, apotheken, ziekenhuizen enz.

Als iemand er veel geld voor geboden krijgt om mijn medische dossier te verkopen, kan dat zomaar (in het geniep) gebeuren. Het gevolg kan zijn dat de zorgverzekeraars aan medische gegevens kunnen komen en hun premievaststelling daarop aanpassen. Hoe vaak lees je tegenwoordig niet dat er een laptop of USB stick met gevoelige informatie in de trein is achtergebleven, achteloos bij de vuilnis gezet of iets dergelijks? Het EPD biedt nog veel meer gelegenheid aan iedereen om dergelijke info onzorgvuldig te behandelen.
De mens vormt inderdaad het grootste risico hierin, maar vertrouw zeker ook niet op de beveliging van de ICT. Een beveiliging wordt immers altijd pas bedacht als er eerst bewijs is dat iemand ergens binnen is geweest waar hij niet had mogen komen... mosterd na de maaltijd, zoals dat in een goed Nederlands spreekwoord wordt genoemd.
29-10-2009, 16:54 door Anoniem
Door Anoniem: Beste Anoniem, twijfel aan Klink is op zich prima. Maar als je over "vogelgriep" spreekt en niet over hetgeen waar het omgaat, de nieuwe variant van influenza A type H1N1 (ofwel varkensgriep ofwel Mexicaanse griep) dan twijfel ik toch ook wel aan jouw geloofwaardigheid...
Het is een 'reassortment van een aantal stammen van het H1N1-griepvirus, waaronder humane griep, vogelgriep en varkensgriep'.
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Mexicaanse_griep.

Het probleem is juist dat het van mensen op varkens op vogels kan overgaan. 'Mexicaanse griep' is de naam die de politiek eraan heeft gegeven (met als doel paniek voorkomen e.d.).
29-10-2009, 19:47 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-10-2009, 20:19 door Anoniem
Democratie, waar?
30-10-2009, 01:39 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
30-10-2009, 08:40 door Anoniem
Het probleem is juist dat het van mensen op varkens op vogels kan overgaan. 'Mexicaanse griep' is de naam die de politiek eraan heeft gegeven (met als doel paniek voorkomen e.d.).
Grappig dat je dat zegt... Wist je dat varkens van dit virus helemaal niet ziek worden? Dat is een misverstand die ontstaan is bij de eerste paniek in Mexico en de VS.
De virussen zijn wel sterk verwant met varkensvirussen, en daardoor kreeg het die naam. Het is alleen gebleken dat varkens er niet door geinfecteerd worden.
Of het op vogels kan worden overgedragen, weet ik niet, maar tot nu toe heb ik daar nog niet over gelezen.

Vanwege de verwantschap met varkensvirussen, zal er waarschijnlijk wel angst zijn voor een mutatie ervan, waardoor het alsnog overdraagbaar zou worden naar deze dieren. Maar zolang die mutatie niet plaatsvindt, is het voor mij gewoon een milde vorm van griep, die alleen gemiddeld gezien een andere bevolkingsgroep raakt (vooral jongeren), en in uitzonderingsgevallen helaas toch tot dodelijke slachtoffers kan leiden.
Maar al die paniek...
30-10-2009, 10:33 door _Peterr
EPD heeft wel meer punten van aandacht nodig. Toegangscontrole, eigennaarsschap van dossier (wie?), verantwoordelijkheid op de dossiers, wie ziet toe bij misbruik, wat te doen bij misbruik en de belangrijkste: Wie is eigenaar van EPD? Allemaal punten waar niet direct een antwoord op te vinden is.


PS: We hebben het over EPD en een groot deel van de posts gaat over griep. We zijn hier niet een minister aan het bashen hoor. Zou ik ook graag willen maar niet hier.
30-10-2009, 13:02 door Anoniem
Door Peter V: Je reactie over het inenten met een vaccin waardoor er meer doden vallen klopt niet.
Zie http://www.netwerk.tv/uitzending/2009-10-28/mexicaanse-griep-ernstige-bijwerkingen-door-vaccin
31-10-2009, 09:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.