image

Kabinet gaat downloaden verbieden

vrijdag 30 oktober 2009, 15:56 door Redactie, 32 reacties

Het Kabinet gaat het downloaden van films en muziek in de komende drie jaar verbieden, ook zal het de thuiskopieheffing op cd's en dvd's afschaffen, zo blijkt uit de kabinetsreactie op de aanbevelingen van de parlementaire werkgroep auteursrechten. Verder wordt het toezicht op auteursrechtorganisaties sterker en zal de contractuele positie van auteurs en uitvoerende kunstenaars worden verbeterd. Door technologische ontwikkelingen en de snelheid van het dataverkeer is er volgens de werkgroep een nieuwe aanpak van het auteursrecht op internet vereist. "Zoals de werkgroep Gerkens terecht heeft geconstateerd, wordt het in toenemende mate interessant om de inhoud te kopen in plaats van de drager. Bij film, muziek en games zal het nauwelijks meer van belang zijn hoe of waar het wordt bekeken, beluisterd of gespeeld", zo laat het Kabinet weten.

Dit betekent volgens het Kabinet dat auteursrechtvergoedingen voor het maken van kopieën van beschermd werk op een andere manier moeten worden geregeld. "Het is beter om dat via de marktpartijen - rechthebbenden, consumentenorganisaties, de entertainmentindustrie en internetaanbieders - te laten lopen. Zij zijn het beste in staat om nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen die aansluiten bij de behoeften van consumenten en rechthebbenden." Het gaat dan bijvoorbeeld om licenties waarin consumenten tegen een maandelijks bedrag muziek via internet kunnen beluisteren of uitwisselen.

Zuur maken
Het kabinet wil dit ondersteunen met regelgeving die commerciële partijen ervan moet weerhouden zich met illegale activiteiten te verrijken. "Daardoor ontstaat een markt waarin consumenten tegen een redelijke vergoeding en op een legale manier op internet aan muziek en films kunnen komen en rechthebbenden ook in de toekomst verzekerd zijn van inkomsten." Daarom gaat men het downloaden uit (evident) illegale bron bestrijden. Nu kan alleen het aanbieden van beschermd werk worden aangepakt. Het kabinet zal dit downloadverbod in de komende drie jaar uitwerken. "Deze periode geeft de marktpartijen gelegenheid om de noodzakelijke initiatieven te nemen."

Het kabinet zou het downloadverbod niet willen gebruiken om individuele internetgebruikers het leven zuur te maken, maar juist om de illegale activiteiten van commerciële partijen uit te bannen. "Het gaat erom dat een redelijke vergoeding voor het gebruiken of kopiëren van auteursrechtelijk beschermd werk de culturele sector gezond houdt. Daarbij moet het belang van de individuele auteurs en uitvoerende kunstenaars centraal staan."

Reacties (32)
30-10-2009, 16:11 door Syzygy
Kabinet gaat downloaden verbieden

Prettige wedstrijd !!
30-10-2009, 16:17 door Anoniem
Ah, daar hebben we Brein nr2 die het niet gaat redden!
30-10-2009, 16:20 door Eerde
Bizar en vaaaag !
Kabinet gaat downloaden verbieden
OK, duidelijk.
Het Kabinet gaat het downloaden van films en muziek de komende drie jaar verbieden
Gelukkig alleen voor de komende 3 jaar, daarna mag het weer, pfffffft.
Of bedoelen 'ze' dat het ergens in de komende 3 jaar verboten gaat worden ? (Vaag)
Daarom gaat men het downloaden uit (evident) illegale bron bestrijden.
OK, duidelijk, maar dat was al het geval.
Het kabinet zou het downloadverbod niet willen gebruiken om individuele internetgebruikers het leven zuur te maken
Gelukkig, het individu dat wil downloaden zal niet bemoeilijkt worden door de overheid. Het blijft dus gewoon mogen...
30-10-2009, 16:24 door SirDice
Hoe criminaliseer je 90% van Internettend Nederland - Les 1


maar juist om de illegale activiteiten van commerciële partijen uit te bannen.
Als die activiteiten nu al illegaal zijn (bij wet verboden dus anders zijn ze niet illegaal) hoeveel zin heeft extra wetgeving dan vraag ik me af...

Daarvoor in de plaats komt een regeling die het downloaden van beschermde werken uit (evident) illegale bron verbiedt.
Que? Ik ga er even vanuit dat men hierbij doelt op bijv. the piratebay. Echter, TPB biedt zelf niets aan. Als je iets download via torrents is de bron onbekend, laat staan dat deze dan "evident illegaal" zou zijn.


Overigens kan ik dit alleen maar toejuichen:

Het toezicht op collectieve beheersorganisaties zal worden aangescherpt op het punt van good governance, financieel beheer, beleggingsbeleid en bezoldigingen. Dit komt bovenop een wetsvoorstel dat in de Tweede Kamer ligt en het toezicht op collectieve beheersorganisaties aanscherpt.
M.a.w. clubs zoals BREIN en BUMA/STEMRA worden beter op de vingers gekeken.
30-10-2009, 16:35 door Preddie
LOL @ die titel.....

Uploaden mag wel .... maar downloaden gaan ze verbieden :P :P :P


maareh ff serieus ..... veel suc6.... Wat is het volgende bericht kabinet wil meer blauw op internet :P
30-10-2009, 18:20 door Anoniem
suc6

hoe zeggen ze dat ook alweer....

You may stop this individual,
but you can't stop us all.....

ofzo iets
xD
30-10-2009, 18:23 door Anoniem
Goede stelling van het kabinet. Veel downloaders lopen altijd maar te jammeren als kleine kinderen om een andere behoefte om digitale content te verkrijgen en het kabinet stuurt daar dus op aan. Moderne en vooruitstrevende visie, die ook modernisering van de entertainmentindustrie eist.
30-10-2009, 18:35 door Anoniem
De wet is bedoeld om de "illegale activiteiten van commerciële partijen uit te bannen". Nou meneer Ballin, dat is juist het uploaden van illegale content, en dat IS al verboden!
30-10-2009, 18:55 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
30-10-2009, 19:46 door Anoniem
Zoals gewoonlijk wordt het paard weer achter de wagen gespannen. Het lijkt wel of alle politici tegen woordig door de entertainment-lobby gefinancieerd worden.

Het probleem zit hem nu juist bij de entertainment-industrie die niet met nieuwe bedrijfsmodellen komen.
En een auteursrecht dat keer op keer op gerekt wordt. Nu al tot 71 jaar na de dood van de auteur. Wat heeft die persoon er aan dat hij dan nog geld krijgt voor zijn werk? (Kijk naar Tolkien)

Het hele download "probleem" wordt vanzelf minder als er betaalbare alternatieven komen.
Maar dan zal de entertainment-industrie moeten accepteren dat het tijdperk van het zakkenvullen afgelopen is.
(Al hoewel, de inkomsten van het wereldwijde bioscoopbezoek zijn de afgelopen jaren juist gestegen i.p.v. gedaald).

Verder:
Als een praktijk (in dit geval downloaden) voor een grote groep van de bevolking sociaal geaccepteerd is (en niet als moreel verderfelijk gezien wordt), moet dit dan vervolgens door de overheid (die diezelfde bevolking behoort te dienen) de illigaliteit in gejaagd worden?

Wat volgt:
Dat het niet te kerke gaan starfbaar wordt?
30-10-2009, 20:20 door Anoniem
Door Draconian: The Matrix wordt steeds meer werkelijkheid. Voor je het weet staat er een agent voor je deur als je wat illegaals doet op je pc.

ehja daar is dan op zich niets mis mee; je doet namelijk iets illegaals. Het probleem hier is dat ze alles maar illegaal gaan verklaren onder druk van mensen die graag gratis geld van iedereen krijgen.
30-10-2009, 21:40 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Draconian: The Matrix wordt steeds meer werkelijkheid. Voor je het weet staat er een agent voor je deur als je wat illegaals doet op je pc.

Wellicht moet je nog eens naar The Matrix kijken, want dit heeft echt niks te maken met de film zelf.

Waar jij volgens mij op duid is de privacy van de mens, en 90% van de Nederlanders maakt zich daar niet druk om.
Ze hebben het te druk met werken, en laten alles over aan de regering, en dan komt het wel allemaal goed.

En dan krijg je dit soort dingen.

Waar ik me meer om druk maak is hoe men dat gaat controleren.
Stel je wil gaan controleren wie wat waar vandaan gaat downloaden, dan betekend dit dat men pc gebruikers moet gaan monitoren.
Of een isp dat doet of een derde partij laat ik even buiten beschouwing.

Als we iedereen gaat monitoren is dat een inbreuk op mijn privacy, en dat vindt ik niet gewenst, want wat onze privacy ooit was, daar is nog maar bitter weinig van over.

Wat ik wel een goed alternatief zou vinden is als ze ieder internetabbonement met bijv. drie of vier euro zouden gaan verhogen
om deze kosten die de muziek, c.q. film en spelmakers nu mislopen mee te gaan compenseren.

Dit heb ik vorig jaar nog gezien bij een documentaire op een Duitse TV zender.

Maar dan beginnen weer mensen te klagen die niks downloaden, maar goed we zullen moeten afwachten hoe zich het een en ander gaat ontwikkelen.

De dag dat ze alles gaan monitoren dan vliegt men pc gelijk de deur uit, dan maar geen internet meer.
Zo heb ik bijv ook een prepay gsm abbonement genomen, ik weet je bent met dit ook niet echt anoniem, maar wel weer net een stukje anoniemer als met een abbonement.
30-10-2009, 22:01 door Anoniem
ach zo ver als ik Frankrijk zal het hier niet komen,het downloaden van nieuwsgroepen blijft gewoon legaal,want je betaald er echter maandelijks een bepaald bedrag voor om gebruik van de server te maken.
Ik neem aan dat er ook van het abbonementsgeld wat wordt afgedragen aan auteursrechten.
30-10-2009, 22:05 door Anoniem
De zoveelste poging..... Dit gaat denk ik niet lukken.
Tenzij ze een heffing integreren in de inkomstenbelasting zoals het vroegere "luister en kijkgeld" en het downloaden gratis maken.

Dit zou echter niet erg democratisch zijn, want niet elke internetgebruiker download media en/of software. (het principe van de vervuiler betaalt)

Gaan ze het anders doen, dan verdwijnt het downloaden naar het undergroundcircuit.
31-10-2009, 00:51 door Anoniem
Ik vraag me af hoe ze dat gaan regelen. De politici ze hebben geen ballen verstand van IT zaken.
Weet je wel waar je het over hebt ? Ga je poorten blokkeren ? Hoe ga je SSL Ipsec en VPN zaken
Encrypted lines checken ? Een verdedigings linie over hoeveel ISP's ? Wie gaat dat betalen gezien de crisis ? De ISP of doorberekenen naar de klant ? Laat me niet lachen. Gaat miljoenen kosten dit verhaal en dat in een crisis. Doe liever iets nuttigs en zorg dat de gewone burgen geld heeft om op een legale manier zaken aan te schaffen. En zorg dat de belasting en al die heffingen een beetje binnen de proporties zijn. Uiteindelijk is de vraag wie is de dief hier. Vreemd volkje die politici.
31-10-2009, 08:38 door Anoniem
"Het kabinet wil dit ondersteunen met regelgeving die commerciële partijen ervan moet weerhouden zich met illegale activiteiten te verrijken."

Dus het kabinet gaat Google aanpakken? Succes.
Google maakt het mogelijk om illigaal downlloadbaar materiaal te vinden. En verrijkt zich met de reclame inkomsten van op hun website.
Wat verschilt dit van bv The Piratebay? Ook deze financiert zijn activiteiten met reclame, en linkt naar downloadbaar materiaal.

Als de een illegaal bezig is, moet de ander dat toch ook zijn??? ;->

Het is duidelijk dat de heren en dames politici van het Kabinet hier echt geen kaas van hebben gegeten, en hun oren (en geldbuidel?) wel heel erg naar de entertainment-lobby laten hangen.
31-10-2009, 09:57 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
31-10-2009, 11:47 door Anoniem
Was dit niet al eerder bepaald of leef ik opeens in een alternatieve dementie :)

http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/miMedia/2008/week26/vr_1600_downloaden.avi_plain.xml
http://www.rtl.nl/%28/actueel/rtlnieuws/binnenland/%29/components/actueel/rtlnieuws/2008/06_juni/27/binnenland/0627_1000_Downloaden_nu_ook_verboden.xml
31-10-2009, 14:51 door Anoniem
Kunnen we geen porno videos meer download, of ranzig video´s , hardporno en lekker bizarre videotjes, je weet wel die door de pirate waren online gezet, lol. Allemaal opeens uit wereld werden verbannen, maar dan die vidoe´s en software weer van man tot man en vrouw tot vrouw op een DVD´s
31-10-2009, 15:28 door Anoniem
Door Anoniem:

Wat ik wel een goed alternatief zou vinden is als ze ieder internetabbonement met bijv. drie of vier euro zouden gaan verhogen
om deze kosten die de muziek, c.q. film en spelmakers nu mislopen mee te gaan compenseren.

Dat is net zo'n zot idee als de kopieerheffing. Het klinkt sympathiek omdat je dan betaald voor je downloads, maar aan het einde van de rit worden vooral de grote mediabedrijven er rijker van. Dat jij alleen de hele collectie DJ Frans op de hoek hebt, daar zie Frans echt niets van terug.

Wat films betreft denk ik al een hele tijd aan een model waar je ten alle tijde de eerste twintig minuten gratis kijkt. Daarna betaal je een redelijk bedrag. Redelijk is niet 25 euro voor een film. Het voordeel is dat de consument betaald voor dingen die ie wil zien, in tegenstelling tot bijvoorbeeld dvd's of filmbezoek waar je maar moet hopen dat de film de belofte van de trailer waarmaakt. En aan de andere kant krijgt de producent zijn center per bekeken film. Bovendien is in dit geval ook het nieuwe talent, waar ze zich altijd zo 'druk om maken' verzekerd van een eerlijk podium. Als dat talent toch een marketingtruc blijkt te zijn snijden ze zichzelf in de vingers.
De on-demand techniek is wel zover dat je heel goede kwaliteit kunt zien. Ik voorzie echter een probleem bij de mentaliteit van de entertainmentwereld. Die willen hun machtspositie niet kwijt en zullen er alles aan doen om dat te bewerkstelligen.

Tot slot nog een tip voor de piratenbaaien van deze wereld: stimuleer mensen en organisaties om meer eigen werken te delen via torrent. Scripties, tekeningen, homevideo's, plugins, eigen muziek, enz. De p2p techniek is niet te verbieden maar sites als de piratebay hebben om zijn minst de schijn tegen. Transformeren ze tot een soort hyves dat de hele bevolking gebruikt dan valt er niets te verbieden.
De piratebay's van deze wereld moeten meer stimuleren dat mensen en organisaties
31-10-2009, 16:53 door Anoniem
De overheid steelt nog veel meer van zijn burgers!! Wanneer gaat dat eens aangepakt worden? En over de copy heffing op cd´s en dvd´s zal echt niet verdwijnen! Want dat kwartje van Kok is ook nooit ervan af gehaald!
Ik ben dit graai en naai kabinet zo zat, word tijd voor verkiezingen!!!
31-10-2009, 19:47 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
31-10-2009, 20:33 door Anoniem
Yes! Eindelijk de goede richting... Maar we zijn er nog lang niet.

Dus geen HDD Recorder heffing meer, geen iPhone of iPod heffing, geen Mbit or Gbit heffing. Casettebandjes heffing ook afgeschaft samen met de CD en DVD heffing.

Bal ligt dus bij de Entertainment industrie om daadwerkelijk de content te komen die de consument wil. En als die niet komt zijn de gevolgen denk ik voor hun.
31-10-2009, 23:52 door Anoniem
Mag dit ???
http://www.netloaded.org/category/movies/bluray/
01-11-2009, 03:51 door Anoniem
Door rookie:
Door Anoniem:
Wat ik wel een goed alternatief zou vinden is als ze ieder internetabbonement met bijv. drie of vier euro zouden gaan verhogen
om deze kosten die de muziek, c.q. film en spelmakers nu mislopen mee te gaan compenseren.

We betalen in dit land al achterlijk veel belasting, aub niet nog meer.

Tja het is het een of het ander, en zeg nou zelf drie of vier euro meer kan best, als je naar het cafe gaat, kijk je ook niet op een
of twee pinten meer. Als je daarmee monitoren kunt voorkomen, en de muziek en film maatschappij tevreden houdt, tja wat
wil je dan nog meer........ je kunt dan wel naar hartelust downloaden, uploaden zonder bang te zijn te worden ...............
Kijk maar eens naar Frankrijk, ben ik even blij dat ik daar niet woon.
01-11-2009, 11:10 door Anoniem
Ach het kabinet gaat het laten uitzoeken en als er een alternatief komt dat acceptabel is dan komt er een verbod.
Keer op keer lijkt de regering geld te pompen in nutteloze IT projecten.
Downloaden zal altijd blijven bestaan als het niet meer via torrents of via newsgroups kan dan gaat het op een andere manier.
Een manier waarop men totaal geen controle meer heeft over de inhoud van het materiaal. Waarbij de verbindingen zo mega gecodeerd zijn dat men niet meer kan zien wat er over de lijn gaat.. ( zelfs niet met deep-packet inspection) Nu is deze manier van communiceren alleen nog weggelegd voor de mensen met echt verstand van IT maar dadelijk zal het door bovenstaande kruistocht beschikbaar zijn voor elke debiel.
Goh wat zal menig amateur terrorist in zijn handen wrijven samen met de pedo's en ander gespuis. Want alles is dadelijk zo makkelijk te krijgen..

Maar goed de entertainment lobby heeft alleen maar $ tekens in de ogen en zogenaamd de belangen van de artiest.. van eentje die al 40 jaar dood is of zo.. laat me niet lachen.

Regering wordt nou eens wakker YOU CANT BEAT THEM.. so you JOIN!
onbeperkt downloaden van films en muziek voor een tientje per maand of zo..

Ow even de feiten:
* Onderzoek heeft aangetoond dat de echte fans de muziek "origineel" kopen, mensen die nu alles maar downloaden hadden anders deze muziek ook niet gekocht !
* Dankzij downloaden is muziek voor een veel breder publiek makkelijk toegankelijk wat nieuwe fans oplevert..
wat doen die fans.. die bezoeken de concerten.. want bleek laatst.. de winst wordt niet gemaakt met de cd's maar met de concerten..85 euro voor een kaartje is normaal...
* Bioscoop bezoek zit al jaren in een stijgende lijn.. als er met cijfers geschermd wordt waarbij het bezoek gedaald is verwijst men vaak naar de periode waarin de film "Titanic"draaide...niet representatief dus want er is sindsdien niet 1 keer een film geweest die zoveel publiek heeft getrokken.. ( Harry potter kwam in de buurt)
* onbekende bands kunnen een veel breder publiek trekken omdat er veel meer wordt "proefgeluisterd"wat alleen maar een verbetering van de muziekindustrie is.

Kortom brein, entertainmentbranche.. stel je niet zo aan !

gr
Moî
01-11-2009, 15:07 door spatieman
ze krijg een goed werkend anti spam verbot niet eens van de grond....
en hoe willen ze het dan doen ?
iedereen in de gevangenis gooien ??
dan wordt 0031 een gigantische gevangenis..
01-11-2009, 16:44 door cjkos
Door Anoniem: Goede stelling van het kabinet. Veel downloaders lopen altijd maar te jammeren als kleine kinderen om een andere behoefte om digitale content te verkrijgen en het kabinet stuurt daar dus op aan. Moderne en vooruitstrevende visie, die ook modernisering van de entertainmentindustrie eist.

Je hebt waarschijnlijk wel gemist dat de minister het 'geven' van een kopietje aan een vriend of buurman, nu nog verboden, dan weer goed gaat keuren. Je mag het dan een goede stelling vinden, er blijven tegenstrijdigheden in zitten.
01-11-2009, 16:53 door Jachra
Deze nieuwe wet is gedoemd om te falen. In plaats van dat ze de bureaucratie gaan verminderen, zal deze wet er verzorgen dat het weer verhoogd wordt. Men zou geen maatregel moeten nemen die men niet kan handhaven.
Ook is het zo dat men nu al de commerciële activiteiten verbieden. Deze nieuwe wetgeving geeft dan ook geen enkele voordeel.
01-11-2009, 17:57 door Anoniem
Door SirDice: Hoe criminaliseer je 90% van Internettend Nederland - Les 1


maar juist om de illegale activiteiten van commerciële partijen uit te bannen.
Als die activiteiten nu al illegaal zijn (bij wet verboden dus anders zijn ze niet illegaal) hoeveel zin heeft extra wetgeving dan vraag ik me af...

Daarvoor in de plaats komt een regeling die het downloaden van beschermde werken uit (evident) illegale bron verbiedt.
Que? Ik ga er even vanuit dat men hierbij doelt op bijv. the piratebay. Echter, TPB biedt zelf niets aan. Als je iets download via torrents is de bron onbekend, laat staan dat deze dan "evident illegaal" zou zijn.


Overigens kan ik dit alleen maar toejuichen:

Het toezicht op collectieve beheersorganisaties zal worden aangescherpt op het punt van good governance, financieel beheer, beleggingsbeleid en bezoldigingen. Dit komt bovenop een wetsvoorstel dat in de Tweede Kamer ligt en het toezicht op collectieve beheersorganisaties aanscherpt.
M.a.w. clubs zoals BREIN en BUMA/STEMRA worden beter op de vingers gekeken.
En precies dat laatste juich ik van harte toe. Ik heb nog nooit een verantwoording gezien waarin deze firma's aantonen wat ze met dat geld doen, wel dat ze zelf velemiljoenen hebben. Kijk, als je niet illegaal mag downloaden, mag je ook niet onder valse voorwendsels geld uit de zak van de burgers kloppen. Lijkt me volkomen helder.
02-11-2009, 13:56 door Anoniem
I rest my case..

http://www.nu.nl/internet/2114236/downloaders-kopen-meer-muziek.html

gr
Moî
26-09-2010, 21:39 door Anoniem
uhmmm....
ten 1ste hoe willen ze het gaan doen...
alle miljoenen download adressen blokkeren?

ten 2de ze download adressen kunnen zo worden verandert...

ten 3de er zijn echt wel hackers die het download alsnog mogelijk maken...

ten 4de NIEUWSREEDERS wil never DIE !!!!!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.