image

Microsoft: Windows 7 vermindert malware

dinsdag 3 november 2009, 11:06 door Redactie, 8 reacties

Microsoft publiceerde gisteren het Security Intelligence Report (SIR) waaruit blijkt dat malware in de eerste helft van dit jaar miljoenen machines wist te besmetten, maar dat was het beeld voor de komst van Windows 7, want het nieuwe besturingssysteem moet het tij doen keren. "Veel van de security verbeteringen die in Windows 7 zijn ontwikkeld, zijn gebaseerd op de dreigingen die we de afgelopen jaren in deze rapporten hebben belicht", aldus Jimmy Kuo, hoofdarchitect van Microsoft's Malware Protection Center.

Het gaat dan om bijvoorbeeld DirectAccess, waarmee bedrijven een beveiligde verbinding met het bedrijfsnetwerk of intranet kunnen houden. "DirectAccess laat systeembeheerders ook een systeem patchen wanneer een thuiswerker op het netwerk is aangemeld. We zijn behoorlijk hoopvol dat dit voor een vermindering van de malware zal zorgen die we nu zien." Daarnaast merkt Kuo op dat hoe nieuwer het systeem, des te minder malware ervoor wordt gevonden. Dat komt met name door de hogere 'patch rate'. "Alle voorgaande patches zijn in Windows 7 verwerkt, dat zal een positief effect hebben."

Overstappen
Toch is het volgens Tom Kelchner van virusbestrijder Sunbelt Software nog geen tijd om Windows XP vanwege alle malware en exploits te verlaten. "Hoewel Windows 7 waarschijnlijk een beetje veiliger is." Er zijn verschillende maatregelen die voor de beveiliging van elk besturingssysteem van vitaal belang zijn. "Windows XP is alleen een veilig besturingssysteem als het regelmatig wordt geupdate en beheerd door gebruikers die enige kennis van internetveiligheid hebben." XP gebruikers moeten daarom zowel Windows als applicatie updates zo snel als mogelijk installeren en een virusscanner gebruiken.

Bedrijven doen er daarnaast verstandig aan om op een van het netwerk geïsoleerde en aparte machine te internetbankieren. De laatste tip van Kelchner is het personeel security trainingen laten volgen. "Dit kan het risico van op social engineering gebaseerde aanvallen verminderen."

Reacties (8)
03-11-2009, 11:33 door H.King
virus schrijvers hebben dankbaar gebruik gemaakt van de beta versie van windows 7
03-11-2009, 11:36 door Skizmo
Mischien wordt het eens tijd om het internet schoon te maken ipv de computers die er aan hangen.
03-11-2009, 11:57 door SirDice
Uit dat zelfde SIR:
In de eerste zes maanden van dit jaar waren nep-virusscanners de grootste bedreiging voor eindgebruikers,

W7 helpt niet als gebruikers dit soort rommel blijven installeren.

Zlob is een trojan vermomt als een codec. Ook hier gaat W7 niets tegen doen als een gebruiker dit semi-bewust installeert.
03-11-2009, 14:19 door Anoniem
Ik gebruik niet eens een antivirus programma
03-11-2009, 14:23 door spatieman
zolang gebruikers op zooi blijven klikken, legale of illigale windows, ze worden geinfecteerd.
03-11-2009, 17:42 door Anoniem
Mooi onzin verhaal weer van MS! Zoals gewoonlijk!
03-11-2009, 18:33 door Syzygy
Op de dag (en die dag gaat er komen) dat een bedrijf of iemand zo vreselijk de dupe gaat worden van een LEK in Seven of dat er iets faliekant mis gaat met zo'n beveiligd verbinding, dan wil ik die bluffers nog wel eens een keer horen.

Wie hoog springt, zal diep vallen.
04-11-2009, 15:13 door Anoniem
In het artikel "Apple virussen slecht voor Microsoft" zegt Microsoft:
Malware geeft de populariteit van een besturingssysteem aan ...
Uiteindelijk maakt het dus helemaal niets uit welk besturingssysteem mensen gebruiken. "Het is slechts een kwestie van tijd voordat mensen begrijpen dat populariteit automatisch de aandacht vraagt van mensen die misbruik willen plegen.

En hier zegt men: maar dat was het beeld voor de komst van Windows 7, want het nieuwe besturingssysteem moet het tij doen keren..
Dus dan zou het wel uitmaken welk besturingssysteem mensen gebruiken.
Ik houd het er maar op dat het systeem dat het makkelijkst is voor de (domme) gebruiker, zo makkelijk kan zijn door het ontbreken van veel drempels. En doordat er minder drempels zijn (dan in b.v. linux) is het systeem ook makkelijker voor (domme) software.
Populariteit en onveiligheid zijn dus beide een gevolg van hetzelfde gemak, en hebben dus niet vanzelf een oorzakelijk verband met elkaar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.