image

Hackers veroorzaakten stroomstoringen in Brazilië

zondag 8 november 2009, 09:39 door Redactie, 5 reacties

Grootschalige stroomstoringen waardoor miljoenen Brazilianen in 2005 en 2007 zonder stroom kwamen te zitten, zijn veroorzaak door hackers, zo beweert het Amerikaanse televisieprogramma '60 minutes'. In 2005 kwamen drie kleine steden ten noorden van Rio de Janeiro in het donker te zitten, terwijl in 2007 de stroomstoring in de deelstaat Espirito Santo twee dagen duurde en meer dan drie miljoen mensen trof. 60 Minutes besteedt in de uitzending van zondagavond Amerikaanse tijd aandacht aan hoe het internet en computers als wapen zijn in te zetten.

Volgens het voormalige hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten Mike McConnell, kan dit ook de Verenigde Staten overkomen. "Als ik een aanvaller zou zijn die strategische schade aan de VS wil aanrichten, dan zou ik een koude winter of hete zomer nemen. Ik zou dan waarschijnlijk de stroom aan de Amerikaanse oostkust, mogelijk westkust, uitschakelen, om zo een domino-effect te veroorzaken." De Verenigde Staten zijn volgens McConnell niet op zo'n aanval voorbereid.

Digitale Pearl Harbor
Sommige politici delen het standpunt van McConnell en vinden dat de overheid energiebedrijven moet dwingen om hun zaakjes op orde te krijgen. "De private sector heeft andere prioriteiten dan wij als het gaat om het veiligheid. Bij hen draait het om winst. We moeten hun motivatie veranderen, zodat we ze kunnen verplichten om dit soort problemen op te lossen", aldus het Democratische congreslid Jim Langevin.

Jim Les, hoofd van het Centrum voor Strategisch en Internationaal Onderzoek, merkt op dat Amerika al met een digitale Pearl Harbor te maken heeft gehad. Het zou dan om verschillende aanvallen gaan waarbij buitenlandse overheden grote hoeveelheden informatie buitmaakten. Toch is er een "verschrikkelijk incident" nodig om de VS te laten beseffen dat het de internetveiligheid moet aanscherpen, gaat McConnell verder. "Als de stroomvoorziening in de midden van de winter uitvalt en mensen lijden en sterven, dan zou dat de natie doen wakker schrikken. Ik hoop dat het nooit zover hoeft te komen."

Reacties (5)
08-11-2009, 13:03 door Anoniem
Gaan we nu al nieuws brengen zonder dat er onderbouwing voor is?! Dat het Amerikaanse tv-programma 60 minutes er straks in een uitzending een bewering over gaat doen maakt het nog geen werkelijkheid. Al helemaal niet zonder dat er een goede onderbouwing voor gekomen is. En dat iemand van de inlichtingendienst gaat roepen dat het veiliger moet, wat is daar voor nieuws aan? Bangmakerij is iets wat in de media van de USA graag wordt gebruikt om aandacht te trekken voor een uitzending, zelfs in NL vallen we er kennelijk nu al voor zonder eerst te kijken naar nuances en onderbouwing.
08-11-2009, 14:13 door Anoniem
@ano 1303;

Groot gelijk heb je, alleen moet je ook beseffen dat het grote publiek (nog) niet op security.nl zit. Ze zijn zalig onwetend over de potientele problemen. Als voorbeeld, ik ben in het bezit van een 2000w generator omdat ik besef hoe kwetsbaar onze levensstijl is. Zie daar ook het succes van de lowtech-celverdeling van terroristische groeperingen. Indien een boodschap met een ezel door Afghanistan vervoerd wordt kan je bijna de volledige NSA-functionaliteit schrappen.

Ik ben aan de ene kant blij dat deze incidenten optreden om bewustwording bij het grote publiek aan te wakkeren. Ik kan ook begrijpen dat het voor de meeste security.nl bezoekers een bevestiging is van hetgene dat ze al lang weten. Echter is het wel nieuws wat betrekking heeft op de interessegebieden van security.nl waardoor het ook een sociale functie dient. Bewustwording onder nieuwe bezoekers die van dit soort problemen geen weet hebben.

Het Orakel
08-11-2009, 14:30 door Anoniem
Dat krijg je als je je kritieke infrastructuur op internet zet.
09-11-2009, 11:37 door spatieman
wilde ik ook zeggen.
dergelijke bedrijven behooren van het internet weg te blijven.
09-11-2009, 12:05 door Anoniem
@ Spatieman: Politici en inlichtingendiensten behoren geen onzinverhalen via internet te verspreiden t.b.v. politieke doeleinden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.