image

Indymedia redt lezers door dumpen IP logs

woensdag 11 november 2009, 16:16 door Redactie, 5 reacties

De Amerikaanse overheid heeft geprobeerd om stiekem de IP-adressen van alle bezoekers van de politieke website Indymedia.us te bemachtigen, zo bericht digitale burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF). Niet alleen kreeg beheerder van de website Kristina Clair, te horen dat ze alle IP-adressen van 25 juni 2008 moest overhandigen, maar ook dat ze over de dagvaarding moest zwijgen. "Dit brede verzoek voor internetgegevens schendt niet alleen de federale privacywetgeving, maar ook het eerste Amendement van Clair", aldus de EFF. Indymedia blijkt de IP logs na vijf weken te vernietigen, een 'best practice' van het EFF voor Online Service Providers, waardoor Clair niet aan het verzoek kon voldoen.

Misbruik
Onder druk van de EFF heeft de Amerikaanse overheid inmiddels toegegeven dat er geen enkele juridische basis voor de dagvaarding was. Daardoor besloot het ook niet om Clair aan te klagen wegens het schenden van haar zwijgplicht, iets waar het eerder wel mee had gedreigd. "Dit verhaal is een belangrijk voorbeeld van hoe misbruik door de overheid zich in het geheim voortplant en een argument voor het congres om verplichte rapportages in te stellen over hoe de overheid z'n surveillance gebruikt."

De EFF vraagt zich af hoe vaak de overheid illegaal door de gegevens van internetgebruikers aan het grasduinen is en hoeveel online service providers soortgelijke valse dagvaardingen hebben ontvangen en daar gehoor aan gaven. "We weten het niet en tot het congres sterker toezicht instelt, kunnen we het ook niet weten."

Reacties (5)
11-11-2009, 18:59 door Anoniem
Indymedia Nederlang logt per definitie niet, valt ook weinig te halen
11-11-2009, 20:50 door awesselius
Weer een voorbeeld waarbij de houding van de overheid in Amerika niet in het voordeel van zichzelf spreekt. Er zou minder aversie tegen de overheid zijn, als ze eens een serieuze poging zouden doen om in een beter daglicht te komen. Maar dat is kennelijk niet mens-eigen of iets......

De overheid heeft er ook geen baat bij een betere samenleving na te streven. Hoe meer chaos, hoe meer duisternis en bedrog, hoe beter ze hun ware intenties kunnen verbergen en hoe langer ze op hun plek blijven zitten.

En nog zijn er mensen die niet in samenzweringen geloven en het beste voor hebben met de overheid.... Want tja, je hebt ze toch nodig nietwaar?

- Unomi -
12-11-2009, 08:19 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-11-2009, 18:12 door Anoniem
ach jos, zo is er niks te vertrouwen op het internet. Maar je leest rechts en links en gaat uit van het midden, dan zit je er nooit ver naast. haal je echter 1 van die 2 weg dan is je perceptie al een stuk onnauwkeuriger.
speltip 13: spreid je winkansen

Justin Zandbergen
24-11-2009, 21:16 door Anoniem
Ik weet je een troll bent Jos Visser, maar ik neem de bait:

Meer website's zouden de privacy van hun bezoekers moeten respecteren en niet aan illegale verzoeken moeten voldoen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.