image

"Elkaar monitoren ondersteunt gezinsleven"

zondag 15 november 2009, 07:52 door Redactie, 31 reacties

Via een communicatiesysteem dat binnenkort verschijnt, kan iedereen elkaar monitoren, iets wat volgens de bedenker het "gezinsleven ondersteunt". Het systeem heet 'family awareness' en is ontworpen door Vassilis Javed Khan. Hij promoveerde afgelopen woensdag aan de Technische Universiteit van Eindhoven op zijn ontwerp. "Is mijn vrouw veilig op haar werk aangekomen? Zijn de kinderen op school? Zal ik mijn man bellen of kan ik beter even mailen?", waren enkele van de vragen die Khan inspireerden.

Aan de hand van interviews met 20 Nederlandse ouders kwam hij tot de conclusie dat er een onvervulde behoefte was. "Vooral aan informatie over het leven van kinderen in de basisschoolleeftijd. Uit literatuurstudie kwam bovendien naar voren dat ook het kind er behoefte aan heeft dat zijn ouders weten wat hij allemaal doet. Het is zelfs zo dat kinderen die zich bewust zijn van de belangstelling van hun ouders, het beter doen op school."

Locatie
Khan ontwikkelde vervolgens een simpel prototype van een systeem waarmee ouders op afstand kunnen zien wat hun kind op dat moment op school aan het doen is, genaamd 'SchoolAware'. Op de internationale basisschool in Eindhoven plaatste Khan een computer met Bluetooth in het klaslokaal. Vijf kinderen kregen een Bluetooth-ontvanger in hun broekzak. Ouders konden op die manier zien of hun kind in de klas aanwezig was. Bovendien konden ze zien wat er op het programma stond, bijvoorbeeld rekenen of voorlezen. Dat gaf ouders de gelegenheid om aan het eind van de dag te kunnen vragen hoe het gegaan was bij rekenen of waarom het kind niet buiten had gespeeld in de pauze.

Het FamilyAware systeem is de tegenhanger van SchoolAwara, en laat partners elkaar monitoren. “Door middel van Wifi-access points, gekoppeld aan een database met plaatsaanduidingen, bijvoorbeeld kinderdagverblijf, werk of lunch, wordt informatie doorgegeven over waar je je bevindt. Niet zozeer in welk gebouw je zit, maar plaats in de zin van werk. Ik kan bijvoorbeeld ook de kantine van het Auditorium instellen als ‘werk’ als ik daar vaak afspraken heb. Verder heb ik een applicatie ontwikkeld die kan zien welke afspraak er op dat moment in de Outlook-agenda staat en ook is zichtbaar of iemand typt of de muis beweegt.” Volgens Khan kan een man zo zien of zijn vrouw achter haar computer zit, in welk geval het sneller is om een e-mail te sturen. "Zit ze in de kantine, dan kun je beter even de telefoon pakken."

Geruststellend
Het systeem lijkt een grove inbreuk op de privacy te maken, maar volgens de testpersonen hielp het hen juist om efficiënter gebruik te maken van bijvoorbeeld telefoon en email en werkte het ook geruststellend om te weten dat hun man of vrouw veilig op het werk aangekomen was. Met SchoolAware konden ouders meer gedetailleerd vragen hoe de dag van hun kind was geweest. "In sommige gevallen ontvangen ouders misschien ‘zorgwekkende’ of conflicterende informatie zonder dat ze daar vervolgens opheldering over krijgen", merkt Khan op. Een kind kan bijvoorbeeld volgens het rooster rekenen hebben, maar is niet in de klas aanwezig. "Is hij alleen maar even naar de wc of is misschien het rooster veranderd? Of is er iets anders aan de hand?"

Khan werkt nu aan een awareness-systeem speciaal voor ouders met kinderen op het kinderdagverblijf, genaamd 'Kidzframe'. De begeleiders kunnen de ouders daarmee foto’s en korte berichtjes sturen. De genoemde systemen doen denken aan de 'Little Buddy Child Tracker', die onlangs in het nieuws kwam. Dit apparaatje gebruikt GPS en mobiele telefoon technologie om ouders de real-time locatie van hun kind door te geven.

Reacties (31)
15-11-2009, 09:23 door Anoniem
Te ziek voor woorden...
15-11-2009, 11:05 door Anoniem
Mogge mevrouw Albayrak, mag deze meneer aub geretourneerd worden ?
15-11-2009, 11:05 door spatieman
een perfect systeem voor pedo's die kinderen willen volgen..
ziek, inderdaad.

en nog zieker als de overrheid het verplicht stelt.
15-11-2009, 11:31 door Anoniem
De schade komt niet van de pedofiel die naar kinderen kijkt of van de overheid die naar het volk kijkt... De schade komt bij de bekekene van het besef dat alles wat 'ie doet gevolgd kan worden. Niets is verstikkender dan dat.
15-11-2009, 11:49 door fd0
de big-brother maatschappij rukt steeds verder op. Nog even en alle auto-ritten zijn bekend, telefoon locaties zijn bekend dus iedereen is eenvoudig te monitoren.

Het zal niet lang meer duren alvorens pasgeboren baby's een rfid oid krijgen ingespoten. Maakt de surveillance een stuk eenvoudiger
15-11-2009, 12:53 door Anoniem
omg fuck ik zie het al gebeuren.....

Maar goed ik ben niet meer leerplichtig xD
15-11-2009, 13:18 door Anoniem
Ik denk dat het alleen de eeuwige vraag naar informatie bevredigt, niet meer en niet minder. Als je vrouw er langer over doet als normaal kan je ook paranoide reacties gaan krijgen. Dit hoeft dus niet in elk gezin te leiden tot een "hechter" gezinsleven, het blijft afhankelijk van de personen die het gebruiken.

Wellicht paranoide van mij, maar volg de carriere van deze onderzoeker maar eens.....kijken of hij te werken komt bij een bedrijf welke gespecialiseerd is in deze materie....


Het Orakel
15-11-2009, 13:38 door Eerde
1984
15-11-2009, 14:06 door Anoniem
Waar moet dat met deze wereld naar toe dat men al denkt deze methodes te moeten gebruiken.
Als ik kon kiezen of ik in deze wereld wilde komen zou ik direct nee zeggen.
Alles wat we willen houden omdat het mooi is wordt naar de knoppen geholpen door zielige bange mensen die denken dat ze iedereen in de gaten moeten houden.

Wat men wil beschermen wordt vernietigd...vrijheid...van denken,doen....etc...

De mensen die dat willen moeten het eerst zelf ondervinden hoe dat voelt.....dus RFID onder de huid met koppling naar GPS mogelijkheden en natuurlijk lichaams temperatuur , bloeddruk , hartslag , hersengolven....
Stel voor voor dat iemand een leugentje zou uitspreken....of onduidelijke (gevaarlijke) lichaams..............WHAAAAAAAAA......
15-11-2009, 14:17 door prikkebeen
Is er nog ergens een plekje vrij voor een mooie graffiti muur voor deze meneer?

Het idee op zich is al te ziek voor woorden. En om dan op basis van interviews met 20 (ja, 20!) ouders zeggen dat er vraag naar is.
Jasje met hele lange mouwen voor dit figuur en ergens heenbrengen waar dit systeem niet werkt.
15-11-2009, 14:49 door Anoniem
Onder het motto "ik merk geen nadelen dus daar maak ik me niet ongerust over" doet een groot aantal Nederlanders ook niet aan sport, eet ongezonder dan goed voor ze is en overtreden ze wetten en regels. Zolang ze zich er zelf maar goed bij voelen is alles in orde...
15-11-2009, 15:09 door Anoniem
Whahoehaha...

En zo efficient ook, als iedereen op zijn werk de hele dag bezig is met volgen waar moeder de vrouw uithangt en wat de kinderen doen... en maar sms-en en e-mailen naar het tuisfront... ja, daar zou ik als baas ook echt blij van worden.

En je voelt je ook zo zelfstandig als kind, en serieus genomen, als je ouders je elke minuut in de gaten houden - NOT.

Voor voorbijgangers wel makkelijk, als er een kind in het water valt hoef je niks te doen want zijn ouders zien dat toch, vanaf hun wekrplek 100 km verderop? Nou dan, laten zij maar ingrijpen.

Brrr. Het lijkt me nogal ongeloofwaardig dat dit de efficiency ten goede komt en het gevoel van veiligheid al helemaal niet.
Is het geen beter idee om het hele gezin gewoon thuis op te sluiten, waar ze elkaar voortdurend in het oog kunnen houden?

Hoe zei men dat vroeger ook weer zo mooi: vuilnisman, mag deze zak ook mee?!
15-11-2009, 16:06 door Anoniem
ZIEKE MENS!!!

20 personen? En hoe vaak wordt het email/telefoneer argument aangehaald??
Tegenwoordig heeft iedereen een gsm, en die heb je normaal altijd bij. Bij twijfel? -> bel gsm, meestal wel prijs!

Dit is een ZIEK persoon met een ziekelijke controlezucht. Zo'n personen zijn GEVAARLIJK. Met zo'n mensen gaat het echt allemaal de afgrond in. Ik heb hier geen verdere woorden voor ...

Dark
15-11-2009, 16:57 door MrBil
Privacy? Ho maar, geld geld geld geld word alleen maar aan gedacht.

"Op de internationale basisschool in Eindhoven plaatste Khan een computer met Bluetooth in het klaslokaal. Vijf kinderen kregen een Bluetooth-ontvanger in hun broekzak."

Is tevens ook erg lachwekkend, die kinderen kunnen de bluetooth stick toch zo ergens verstoppen in de school.
15-11-2009, 17:13 door Anoniem
Leuk idee.

Voor een dictatuur.
15-11-2009, 18:38 door Goeroeboeroe
Door MrBil:

Is tevens ook erg lachwekkend, die kinderen kunnen de bluetooth stick toch zo ergens verstoppen in de school.

De volgende versie zal dan ook wel worden verbeterd met 'n enkelband.
16-11-2009, 03:58 door Anoniem
Het begint nu toch wel eng te worden allemaal.
16-11-2009, 04:23 door Anoniem
Ik denk dat deze meneer eens even moet kijken op wikipedia, en zich moet afvragen wat privacy is, en tevens er eens over moet
denken hoeveel van de 16 miljoen mensen dit echt willen in Nederland. De meeste mensen moet je dan eerst uitleggen wat
privacy inhoud, en de gevaren ervan uitleggen, want velen weten dit nog steeds niet.

Hieronder een klein stukje uit wikipedia. > http://nl.wikipedia.org/wiki/Privacy

Privacy ('privaatsfeer') is een afweerrecht dat de persoonlijke levenssfeer beschermt. Het recht op privacy wordt ook wel omschreven als het recht om met rust te worden gelaten (The right to be left alone volgens de definitie van Warren & Brandeis, die de eerste juridisch getinte definitie van privacy gaven). Privacy is een ruim begrip: het gaat onder meer om de bescherming van persoonsgegevens, de bescherming van het eigen lichaam en van de eigen woning, de bescherming van familie- en gezinsleven, en het recht vertrouwelijk te communiceren via, brief, telefoon, e-mail en dergelijke. Privacy betekent dat men dingen kan doen zonder dat de buitenwereld daar inbreuk op maakt of zelfs weet van heeft. Een van de definities van totalitarisme is dat de scheiding tussen de privésfeer en het publieke leven vervaagt.

Hier staat ook nog iets over privacy >
http://www.wordenwijopgelicht.nl/Privacy.html
16-11-2009, 05:50 door Anoniem
Zo de dictatuur staat gaat wel hard he, schaapjes van Nederland verenig U, o nee daar is dit land te zwak in. De meeste lopen hier meer achter de staat zijn vieze smerige spelletjes aan en laten het toe. Als dit bespreekbaar gaat worden in het kabinet dan word ook dit goed gekeurd!
Mensen gaat je eens meer verdiepen in al die vieze smerige spelletjes van onze overheid, een goede site om meer info te verkrijgen over de verschillende dictatuur zaken die de staat door gaat zetten vind je hier: www.vrijspreker.nl
Veel lees plezier en word een beetje wakker mensen!
Alleen het volk zelf kan wat doen hieraan!! Want Geert Wilders is ook geen oplossing, misschien voor even maar deze persoon steunt ook Lissabon verdrag en zal net zo dictatuur geil worden als de rest.
16-11-2009, 09:48 door Anoniem
En dat "positieve" bericht komt van iemand uit een groep die bekend staat om het discrimineren van vrouwen (nee, ik noem geen geloofsovertuiging, ik kijk wel uit).
16-11-2009, 10:00 door Anoniem
SLIK... Gepromoveerd op anti-privacy BS?
Scoort vast punten bij de CDA, met hun familie programma.
Vraag me wel af wat voor winst mensen in het algemeen willen halen met al dit soort wetenschap voor de maatschappij.
Zitten we voortaan elkaar te monitoren, wat wil de overheid nog meer...(flauw)
Waren we voorheen dan zo gestrest als het wijfje aan het werk was of onze kinderen naar school waren?
Mij niet bekend, was allang blij als ze weg waren en hoefde absoluut niet te weten waar ze op dat moment waren.

Het begon met de mobiel: "Waar ben je?" Was vraag nummer 1.
Nu hoef je binnenkort niet meer te bellen, je logt gewoon even in en je weet hoe je ongezien van A > B kunt komen.
Is dit al op de mobiel beschikbaar - Iphone, Android etc.?
Dan hoef ik straks niet eens meer langs huis om te kijken waar ze uithangen en kan gewoon meteen blokje omlopen - wel zo rustig.

//disclaimer
Dit alles is voortgeborduurd op de wetenschap van: Vassilis Javed Khan
\\disclaimer
16-11-2009, 10:03 door Anoniem
Door Anoniem: En dat "positieve" bericht komt van iemand uit een groep die bekend staat om het discrimineren van vrouwen (nee, ik noem geen geloofsovertuiging, ik kijk wel uit).
Nee hoor, dat bericht komt uit een totaal andere hoek (ik noem ook geen overtuiging).
16-11-2009, 11:19 door Mazzaroth
Waarom houdt deze paranoïde sjaak het niet gewoon bij z'n eigen gezin... En om nou te zeggen dat 20 mensen instemden, als ik een kamer met 100 mensen neem zijn er vast ook 20 die het met mij eens zijn over iets, maar ja, maakt dat het dat ik ineens dingen mag gaan doen die nergens op slaan omdat 20 mensen het met mij eens zijn -.-
16-11-2009, 11:27 door Anoniem
Inderdaad ziek, opzich het idee is al niet in orde natuurlijk.

Dat mensen in die 'interviews' aageven daar behoefte aan te hebben zegt misschien ook wel wat over onze afnemende social skills.
Je wéét als ouder toch wat je kind die dag op school gaat doen toch? daar heb je geen moderne technieken voor nodig lijkt mij.

Feit dat deze man hier mee kan promoveren is minstens zo belachelijk.
16-11-2009, 11:30 door Anoniem
"Wellicht paranoide van mij, maar volg de carriere van deze onderzoeker maar eens.....kijken of hij te werken komt bij een bedrijf welke gespecialiseerd is in deze materie...."

Dat klinkt vrij paranoia inderdaad, want ik zou het niet meer dan normaal vinden wanneer zo'n onderzoeker dat straks doet. Immers is het de normaalste zaak van de wereld om de materie waarop je promoveert beroepsmatig te gebruiken. Dat jij en ik niets zien in zijn oplossing staat daar volstrekt los van.
16-11-2009, 11:52 door Anoniem
Kan de hele familie mee kijken terwijl ik pr0n kijk. Dat ondersteunt het gezinsleven.

on toppic:

Dit gaat wel heel ver. Ik zou helemaal gek worden. Hier komt de echtscheiding al, "waarom was je zo lang in het kantoor van de secretaresse".
16-11-2009, 12:54 door Anoniem
Dit, is echt het debielste idee ooit. Het is niet goed voor mensen wanneer ze heel de tijd het gevoel hebben dat ze bekeken en gevolgd worden. Natuurlijk presteren kinderen beter op school wanneer dit zo is (fokking digitala panopticon), maar hierdoor leren kinderen niets zelf doen. Ze zullen tot hoge leeftijd het gevoel hebben dat het allemaal niet uitmaakt wat ze doen, want mammie en pappie weten toch wel precies (gps :')) waar ze zijn en zullen ze wel komen redden.

Daarnaast is dit ook gevaarlijk omdat dit soort concepten nu steeds vaker voorkomen in deze samenleving. Het is op dit moment ongeveer al mogelijk om iedereen overal te volgen met: ovchipkaart, gps, nummerbordscanner, camera's, pinautomaten etc, maar dat kunnen mensen nog aan de kant schuiven met het naieve argument dat, dat echt niet gebeurt. Wanneer we daadwerkelijk vrijwillig meewerken aan het de hele dag gevolgt en gecontroleerd worden is volgens mij het einde zoek...
16-11-2009, 13:06 door Anoniem
Via een communicatiesysteem dat binnenkort verschijnt, kan iedereen elkaar monitoren, iets wat volgens de bedenker het "gezinsleven ondersteunt".
Hebben deze onzekere mensen geen zinnige dagbesteding dat ze tijd hebben voor zulk een obsessie?

Uit literatuurstudie kwam bovendien naar voren dat ook het kind er behoefte aan heeft dat zijn ouders weten wat hij allemaal doet. Het is zelfs zo dat kinderen die zich bewust zijn van de belangstelling van hun ouders, het beter doen op school.
Los van het feit dat een literatuurlijst ontbreekt getuigt de stelling niet van een al te brede visie. Bewust zijn van de belangstelling van ouders is veruit niet de enige factor waardoor kinderen het beter op school zouden kunnen gaan doen.
Kijk maar eens naar de ernstige verwaarlozing van hoger of hoogbegaafde kinderen in het verleden, zo ernstig en inhumaan dat zij in schooltrajecten werden gestopt waar ze helemaal niet thuishoorden. Ongetwijfeld uit goede bedoelingen maar puur geestelijke kindermishandeling.
16-11-2009, 13:16 door Anoniem
Doet ie dit van ons belastinggeld?????
16-11-2009, 16:06 door Anoniem
"Bewust zijn van de belangstelling van ouders is veruit niet de enige factor waardoor kinderen het beter op school zouden kunnen gaan doen."

Niet bepaald nee. Verder zegt het bewust zijn ook helemaal niets over de vraag hoe de ouders daar vervolgens mee om gaan en of de aanpak van die ouders al dan niet effectief is. Daarnaast heb je om als ouder belangstelling te tonen deze hulpmiddelen helemaal niet nodig.
16-11-2009, 16:51 door Anoniem
Door Anoniem: "Bewust zijn van de belangstelling van ouders is veruit niet de enige factor waardoor kinderen het beter op school zouden kunnen gaan doen."

Niet bepaald nee. Verder zegt het bewust zijn ook helemaal niets over de vraag hoe de ouders daar vervolgens mee om gaan en of de aanpak van die ouders al dan niet effectief is. Daarnaast heb je om als ouder belangstelling te tonen deze hulpmiddelen helemaal niet nodig.
Mee eens.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.