image

VS doorzoekt USB-sticks WikiLeaks-vrijwilliger

donderdag 13 januari 2011, 09:59 door Redactie, 15 reacties

De Amerikaanse autoriteiten hebben op het vliegveld van Seattle WikiLeaks-vrijwilliger Jacob Appelbaum ondervraagd en geprobeerd zijn USB-sticks te kopiëren. Dat meldt Appelbaum via Twitter. De beveiligingsonderzoeker was op vakantie in IJsland en werd bij terugkomst in Amerika vastgehouden, gefouilleerd en ondervraagd. Het ging de autoriteiten om de aard van zijn vakantie in IJsland. De Custom and Border Protection-agenten waren vooral opzoek naar laptops en mobiele telefoons en waren volgens Appelbaum zichtbaar niet blij dat ze die niet bij hem aantroffen.

Hij had echter wel verschillende USB-sticks bij zich, met een kopie van de Bill of Rights, het document dat de eerste tien amendementen van de Amerikaanse grondwet omvat. Het lukte de agenten niet om het geencodeerde bestand te kopiëren. Volgens de forensische specialist, die volgens Appelbaum wel vriendelijk was, lukte het niet met EnCase en FTK om het document te zien. De onderzoeker wilde zijn advocaat bellen, maar dit werd hem keer op keer verboden. "Ze stelden dat ik niet gearresteerd was en daarom niet mijn advocaat mocht benaderen."

Twitter
Appelbaum had op Twitter aangekondigd dat hij terug naar de VS zou vliegen en hoe laat hij daar zou aankomen, wat hem doet vermoeden dat de doorzoekingen door de douane niet willekeurig zijn. De agenten zouden ook zeer verrast zijn om te horen dat er in IJsland ook computers zijn en hij niet zijn eigen machines had meegenomen.

"Ik zal me nooit meer veilig voelen tijdens het reizen met een computer en telefoon. Veilig of niet, ik zal niet stoppen met mijn werk aan Tor, nog zal ik stoppen met reizen. Ik zal me aanpassen en ik zal winnen. Een moeilijke weg die het waard is genomen te worden."

Reacties (15)
13-01-2011, 10:34 door Syzygy
Stel dat ze op die USB bepaalde documenten vinden (hoeveel kan er op een 8 GB stick) dan moeten ze die allemaal gaan lezen (en begrijpt zo'n man dat dan wel) dat kan eeuwen duren.

Wat ook weer zo raar is in Amerika, als ze je niet aanhouden dan heb je ook geen recht op een advocaat.
Je kan dan ook eisen dat ze je laten gaan maar je staat op een luchthaven en wil toch wel verder.
Zwijgen brengt je niet verder maar praten wil je ook niet dus het meeste rendement haal je uit alleen daar antwoord op geven waarvan je zeker bent dat het relevant is en dat je er geen schade van gaat ondervinden.
13-01-2011, 10:47 door Anoniem
dit is niet de eerste en zeker niet de laatste keer dat dit hem overkomt
als amerikanen geen vat op je hebben gaan ze je stalken en proberen je het leven zuur te maken

http://news.cnet.com/8301-27080_3-20012253-245.html
13-01-2011, 11:16 door spatieman
Fijn land dat Amerika dus.
je wordt verdacht, maar mag geen advocaat hebben.
13-01-2011, 11:55 door Anoniem
Tsja, eerlijk gezegd is het willen inzien van een USB stick toch vergelijkbaar met het in willen zien van je Laptop. En als douane zou ik ook chagerijnig worden van gecodeerde bestanden.
En hij werd niet verdacht, maar gecontroleerd. Op Schiphol roep je ook niet om je advocaat als iemand in je koffer wil kijken.
13-01-2011, 12:00 door Anoniem
In Nederland mag je ook niet meteen je advocaat erbij halen...
13-01-2011, 12:11 door carolined
@spatieman en @syzygy
Schoon gesproken werd hij niet verdacht, maar "random" en "toevallig" uit de stroom passagiers gehaald voor controle.
Wat mij vooral verbaasd is dat terwijl hij niet verdacht en niet gearresteerd is, hij niet gewoon een telefoontje mag plegen. Hij is op dat moment toch een vrij mens? En vrije mensen mogen toch telefoneren met wie ze willen? Ook als dat toevallig een advocaat is.

Vreeeeemd land dat Amerika. Niet echt uitnodigend.
13-01-2011, 12:23 door carolined
@spatieman en @syzygy
Schoon gesproken werd hij niet verdacht, maar "random" en "toevallig" uit de stroom passagiers gehaald voor controle.
Wat mij vooral verbaasd is dat terwijl hij niet verdacht en niet gearresteerd is, hij niet gewoon een telefoontje mag plegen. Hij is op dat moment toch een vrij mens? En vrije mensen mogen toch telefoneren met wie ze willen? Ook als dat toevallig een advocaat is.

Vreeeeemd land dat Amerika. Niet echt uitnodigend.
13-01-2011, 12:35 door Syzygy
Door carolined: @spatieman en @syzygy
Schoon gesproken werd hij niet verdacht, maar "random" en "toevallig" uit de stroom passagiers gehaald voor controle.
Wat mij vooral verbaasd is dat terwijl hij niet verdacht en niet gearresteerd is, hij niet gewoon een telefoontje mag plegen. Hij is op dat moment toch een vrij mens? En vrije mensen mogen toch telefoneren met wie ze willen? Ook als dat toevallig een advocaat is.

Vreeeeemd land dat Amerika. Niet echt uitnodigend.

Ja dat is het rare maar hier is het ook een beetje raar hoor

Je wordt binnen gebracht voor verhoor.
Ok, je luistert even waar het over gaat en vervolgens kun je wel of geen antwoord geven. (als je er niets mee te maken hebt is dat vaak de snelste manier om weer weg te komen).
Je mag je natuurlijk altijd beroepen op je zwijgrecht, daar heb je geen advocaat voor nodig. (ook in NL)
Bij elke vraag herhaal je dat dan. (wel doen want vaak schrijft er iemand mee of wordt het opgenomen , waarvan ze je wel in kennis moeten stellen)
Als je er genoeg van hebt dan vraag je, Ben ik aangehouden (word ik gearresteerd) ?
Nee, dan ben je vrij om te gaan.
Ja, pas dan heb je recht om je advocaat te bellen.(die je dan weer adviseert om te zwijgen want hij weet zelf nog helemaal van niets)
Voordien heb je dus de keus om te zwijgen (die heb je trouwens altijd)

Voor zo'n verhoor zeggen ze dus ook niet "you have the right to ......" want het is een verhoor en je bent niet aangehouden/gearresteerd.
Als ze dat wel zeggen , dan ben je aangehouden en gaat het recht van bellen direct in (hetgeen ik ook altijd zou gebruiken want in de emotie ga je wellicht dingen zeggen die men weer tegen je gaat gebruiken)

De gehele opzet is dus om jou te laten praten, zonder tussenkomst van een advocaat in een vaak gemoedelijke sfeer die langzaam wat broeierig wordt maar dan zit je al op je praatstoel.

Hier is het niet veel anders hoor alleen leven we hier niet zo met meteen een advocaat en zo, hetgeen men wel zou moeten doen. Voor vaak 20 euro per maand ben je gedekt en ik zou het iedereen aanraden.
13-01-2011, 13:31 door digitalegevaren
Vooral de zin: "De agenten zouden ook zeer verrast zijn om te horen dat er in IJsland ook computers zijn en hij niet zijn eigen machines had meegenomen." Het zegt wel iets over het intelligentieniveau van de Amerikaanse overheid. Ijsland is dan wel failliet maar dat wil niet zeggen dat ze geen computers meer hebben.
13-01-2011, 14:02 door Anoniem
Door carolined: Wat mij vooral verbaasd is dat terwijl hij niet verdacht en niet gearresteerd is, hij niet gewoon een telefoontje mag plegen. Hij is op dat moment toch een vrij mens? En vrije mensen mogen toch telefoneren met wie ze willen?

Hij had geen telefoon bij zich. Om te kunnen telefoneren moet hij dus de telefoon van iemand anders gebruiken. Een douanebeambte zal zijn toestel neit geven. Men zal hem ook geen toegang willen geven tot vaste toestellen. En hij zal zelf ook niet weg hebben willen lopen terwijl ze zijn USB sticks nog in handen hadden.

Peter
13-01-2011, 14:31 door Brammel
"De agenten zouden ook zeer verrast zijn om te horen dat er in IJsland ook computers zijn en hij niet zijn eigen machines had meegenomen."

Wat weten de Amerikanen nou wet er in de rest van de wereld speelt !?
Zij (Hun) bepalen de spelregels en wie zich er niet aan houdt wordt lastig gevallen.
13-01-2011, 16:56 door Mysterio
Door Brammel: "De agenten zouden ook zeer verrast zijn om te horen dat er in IJsland ook computers zijn en hij niet zijn eigen machines had meegenomen."

Wat weten de Amerikanen nou wet er in de rest van de wereld speelt !?
Hun bepalen de spelregels en wie zich er niet aan houdt wordt lastig gevallen.
Zoals grammatica?

Hoe dan ook, het valt toch wel mee? Het is allang bekend dat men zich bijvoorbeeld richt op mensen met een Arabische naam en anderen die op hun lijstje staan. Tja, ik had niet anders verwacht. Dus je kunt er wel boos over gaan doen, maar zo werkt het daar. Heb jij een Spaanse naam, dan verwacht men dat je illegaal bent, heb je een Arabische naam, dan ben je een terrorist, kom je uit IJsland, dan heb je gevoelige data bij je en ben je een Nederlander dan vervoer je drugs.
13-01-2011, 20:31 door Anoniem
Jacob is gewoon weer aan het "uitlokken" geweest . :d
Alles wat je encrypted buiten de douane om via internet het land binnen kan krijgen dat ga je niet meenemen op een usb stick of laptop ... lol
ik kom regelmatig in dat "fantastische" land en elke keer weer de verbazing en de vragen waarom ik een laptop meeneem zonder hd erin en enkel een live cd met backtrack
eenmaal binnen trek je de encrypted data van een server en de key heb je als het goed is nog in je hoofd^^

leer roeien met de riemen die je hebt en geniet van de ergernis van dat arrogante volk
13-01-2011, 20:58 door Brammel
Dus Pedro Mohamed Janssen uit IJsland. Een illegaal en terrorist met drugs en gevoelig data op zak.
13-01-2011, 22:17 door Anoniem
Wat een giller, er staat:

Hij had alleen USB-sticks bij zich met daarop een kopie van de bill of rights, het document dat de eerste 10 amendementen op de amerikaanse grondwet omvat.

Het lijkt wel een klapsigaar die in de ogen van de hele wereld ontploft!

Die Amerikanen schijnen inmiddels honderden mensen te hebben die full time aan de wikileaks zaak werken, en die werken dan weer samen met vele anderen binnen de overheid... maar ze hebben nog bepaald geen adequate manier van reageren gevonden....

Het lijkt er toch werkelijk op dat 1 zón programmeur een stuk slimmer is dan die hele Amerikaanse overheid. Ze staan weer eens compleet in hun hemd! Net als bij dat maffe twitterverzoek.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.