image

Mexicaanse griep maakt spammers miljonair

maandag 16 november 2009, 11:34 door Redactie, 2 reacties

Russische cybercriminelen verdienen miljoenen euro's met de verkoop van nepmedicijnen tegen de Mexicaanse griep via het internet, zo beweert de Britse virusbestrijder Sophos. Het gaat dan vooral om nagemaakte Tamiflu, die door mensen wordt besteld die niet officieel tot risicogroepen behoren en daardoor niet in aanmerking komen voor een vaccin van de overheid. "Niet alleen vullen deze mensen de zakken van criminelen, maar geven ze ook toegang tot vertrouwelijke persoonlijke gegevens die voor andere misdrijven zijn te gebruiken", zegt Graham Cluley.

De medicijnen en spamberichten worden via een uitgebreid netwerk, genaamd de Partnerka, aan de man en vrouw gebracht. De Partnerka genereert verkeer naar de websites en deelt mee in de opbrengsten. Het GlavMed Partnerka is het grootste netwerk, en het zoeken naar het telefoonnummer levert meer dan 120.000 online apotheken op. De groep die de spam afhandelt, zou ook achter de Storm, Waledec en mogelijk ook Conficker botnets zitten. Veel van de online apotheken doen zich voor als "Canadian Pharmacy", om zo op nietsvermoedende internetgebruikers legitiem over te komen. Inmiddels zijn de nepmedicijnen onderdeel van een miljoenenindustrie, aldus Sophos. De meeste klanten van deze "apotheken" bevinden zich in de Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannië, Canada en Frankrijk.

Gezondheid
Eén van de populairste netwerken kan met het promoten van farmaceutische websites maximaal 16.000 dollar per dag verdienen, wat neerkomt op een totaalbedrag van 5,8 miljoen dollar per jaar. Veel van de criminelen zijn onderdeel van meerdere netwerken, en zouden naar eigen zeggen dagelijks meer dan 100.000 dollar weten binnen te halen. Vanwege de angst voor de Mexicaanse griep, verwacht de virusbestrijder dat meer mensen naar nepmedicijnen zullen zoeken.

"De criminele bendes achter de schermen van deze nep-apotheken brengen de gezondheid, persoonlijke informatie en creditcardgegevens van hun klanten in gevaar. Ze hebben geen probleem om de wet te overtreden om hun websites te promoten, dus je kunt ervan uitgaan dat ze ook geen problemen hebben met het stelen van je vertrouwelijke gegevens of verkopen van medicatie die je leven in gevaar brengt."

Reacties (2)
16-11-2009, 15:02 door Anoniem
"Het GlavMed Partnerka is het grootste netwerk, en het zoeken naar het telefoonnummer levert meer dan 120.000 online apotheken op. De groep die de spam afhandelt, zou ook achter de Storm, Waledec en mogelijk ook Conficker botnets zitten. Veel van de online apotheken doen zich voor als "Canadian Pharmacy", om zo op nietsvermoedende internetgebruikers legitiem over te komen. Inmiddels zijn de nepmedicijnen onderdeel van een miljoenenindustrie, aldus Sophos. De meeste klanten van deze "apotheken" bevinden zich in de Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannië, Canada en Frankrijk. "

Misschien dat ze hiermee deze boel kunnen linken en oprollen??
16-11-2009, 22:45 door Anoniem
Waarom maken ze geen reclame's waarin word verteld hier niet op in te gaan, doe dit in elk land. Een paar keer per maand en het zal stukken minder worden! Dan betalen ze maar een paar ton voor die reclame's, beter dan nieuwe prullenbakken kopen die toch weer worden gesloopt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.