Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Recht op familienaam url ?

16-11-2009, 13:57 door Anoniem, 9 reacties
Ik heb gezocht op juridische sites maar kan geen helder antwoord vinden. Dus daarom maar even hier.

Ik wilde een url gaan registreren en daarvoor wilde ik mijn familienaam gaan gebruiken. Handig voor de email adressen.
Nu tikte ik mijn familienaam in plus .nl erachter en tot mijn verbazing blijkt mijn familienaam geclaimed te zijn door een bedrijf dat Domeinverkoop heet en onderdeel is van Lemar BV.

Staan hun juridisch in hun recht om er dan 1750 euro voor te vragen of kan ik hetzelfde recht toepassen als bij bedrijfsnamen van toepassing is?

Bedankt alvast voor alle verduidelijking.

Hein
Reacties (9)
16-11-2009, 16:57 door bernd
ik heb de pech met de .com variant.
hoewel ik geen jurist ben, vrees ik dat je hier niets aan kunt doen, behalve in de gaten houden of het bedrijf omvalt en/of wanneer de domeinnaam vrijkomt. bedenk dat het ze slechts enkele euro's per jaar kost om de naam geregistreerd te houden. Als hij net geregistreerd is, kan het zo zijn dat deze nog in een "probeerperiode" staat en binnenkort weer beschikbaar is.

Ik ben bang dat het makkelijker is om je achternaam te hernoemen in Rijofbevf of een andere naam waarvan het domein nog vrij is...
16-11-2009, 17:32 door Anoniem
Haha natuurlijk niet.
16-11-2009, 19:46 door Anoniem
Door Anoniem: Haha natuurlijk niet.

Aan zo'n reactie heeft de vraagsteller natuurlijk helemaal niets.

Een familienaam is wat anders dan een bedrijfsnaam of handelsmerk, en is waarschijnlijk ook niet uniek. Je hebt dus geen bijzondere rechten op dat domein. E1750 is erg veel geld als je een domein wilt claimen dat "toevallig" jouw familienaam is. Mijn advies is om gewoon iets anders te claimen, zeker als dit alleen voor persoonlijk gebruik is.

Gr. E.
16-11-2009, 21:39 door MrBil
Forget it!
16-11-2009, 22:49 door Anoniem
"Staan hun juridisch in hun recht om er dan 1750 euro voor te vragen of kan ik hetzelfde recht toepassen als bij bedrijfsnamen van toepassing is? "

Natuurlijk niet, want dan heb je waarschijnlijk enkele duizenden tot tienduizenden naamgenoten, die het domein dan net zo goed zouden kunnen opeisen. Wat dat betreft is je naam niet uniek, en het is ook geen gedeponeerd merk. Het staat dit bedrijf vrij om te vragen voor het domein wat zij willen, aangezien zij de juridische eigenaar zijn.
17-11-2009, 05:34 door Ilja. _V V
Om te beginnen: Als particulier kan je de domeinen .mil, .gov & .edu niet registreren. Heb je al geprobeerd of de uitgangen .net, .org, of .com, (.eu, .tv, .asia, etc...) nog vrij zijn?

Tip: Geef geen indicatie van je familienaam op een openbaar forum als dit..!

Het alleen registreren per domeinnaam kost niet zoveel. Echter een gewilde domeinnaam kan geveild worden & dan is het wat de gek ervoor geeft. Ook bestaat er zoiets als "domainnamesquatting", waarbij geanticipeerd word op de vraag naar of het typo-en van een bepaalde domeinnaam. Waarbij vaak gebruik word gemaakt van de bovenstaand genoemde proefperiode.

Misschien is het een idee om inplaats van de familienaam te kiezen voor iets even begrijpelijks zoals "onzefamilie...{dot}domein.extensie" of "ourfamily...{dot}domein.extensie"?.. Bonafide webhosters kunnen dat goed voor je registreren & afhankelijk van het eventueel erbij gekozen webhostingpakket kan je meestal meerdere domeinnamen\extensies laten verwijzen naar dezelfde geboden webruimte.

Zolang je betaald voor je domeinnaamregistraties, kan je verder gewoon afwachten tot je familienaam...{dot}nl vrij komt, mocht je dar dan nog in geïnteresseerd zijn...
17-11-2009, 09:08 door dim
Je zou eens kunnen kijken op de "geschillen en klachten" pagina van de SIDN:
http://www.sidn.nl/ace.php/c,727,5826,,,,Geschillen_en_klachten.html

Daar staat ook een verwijzing naar een website over domeinnaam-jurisprudentie:
http://www.domjur.nl/ace.php/c,5,10
17-11-2009, 11:28 door Anoniem
Bedankt allemaal voor de reacties. Ik ben weer heel wat wijzer geworden. Helaas niet in mijn voordeel maar toch heeft dit wel geholpen.

Ik wilde inderdaad een .nl adres maar zal nu toch uitwijken naar iets anders..

Bedankt!
17-11-2009, 18:22 door Anoniem
Door Anoniem: Ik wilde inderdaad een .nl adres maar zal nu toch uitwijken naar iets anders.

Mijn familienaam was onder .nl ook al geclaimd, maar niet in gebruik.
Ik ben uitgeweken naar een .name-domein.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.