image

Angst voor grootschalige creditcardfraude in Spanje *Update*

woensdag 18 november 2009, 14:34 door Redactie, 6 reacties

Iedereen die de afgelopen tijd een creditcard in Spanje heeft gebruikt, is mogelijk het slachtoffer van creditcardfraude geworden. Het onderzoek naar de aanval loopt nog, maar uit voorzorg hebben Duitse banken al 100.000 creditcards teruggeroepen. Het gaat om klanten van zowel Visa als Mastercard die de afgelopen maanden in Spanje met hun kaart hebben betaald. Beide creditcardbedrijven beweren dat zij niet gehackt zijn en de aanval ergens in de "betalingsketen" heeft plaatsgevonden. De Spaanse politie onderzoekt een betalingsverwerker die mogelijk het middelpunt van de fraude is, maar verdere details ontbreken nog.

Update 18:00
Ralf Benzmüller, manager van G Data Security Labs, laat tegenover Security.nl weten dat er een behoorlijke dip op de Duitse ondergrondse markt voor gestolen creditcards zichtbaar is. De virusbestrijder vermoedt dat dit verband houdt met de fraude die een paar maanden geleden in Spanje plaatsvond. Vanwege het blokkeren en terugroepen van 100.000 Duitse creditcards, kunnen de aanbiedersgeen garanties meer geven. Veel van de zogenaamde carderfora garanderen dat gestolen creditcardgegevens en andere informatie werken. Wanneer een aantal creditcardgegevens niet goed werkt, kunnen afnemers klagen en hun geld teruggestort hebben. Er wordt dan dus geen winst gemaakt. Bovendien kan het leveren van niet werkende waren de reputatie van de handelaar in gevaar brengen. "Het draait allemaal om reputatie", zegt Benzmüller. Aanbieders willen niet als onbetrouwbaar te boek komen staan, aangezien het lastig is om een reputatie op te bouwen.

Het anti-virusbedrijf stelt dat de enorme omvang de fraudeurs eigenlijk de das heeft omgedaan. "Dergelijke grote fraude-aantallen zorgen ervoor dat de scam sneller ontdekt wordt. Het feit dat het aantal betrokken creditcards zó hoog is, heeft het voor de creditcardmaatschappijen rendabeler gemaakt om alle creditcards te blokkeren en vervangen dan op de normale wijze de fraudegevallen per stuk af te handelen."

Reacties (6)
18-11-2009, 14:52 door Anoniem
En dan moet je er even bij denken dat, anders dan hier in Nederland, het in Spanje dagelijkse kost is om te betalen met een creditcard. Al heel veel jaar. Er heerst daar een compleet andere betaal cultuur.
18-11-2009, 15:29 door vimes
Ben net in Spanje geweest, maar nog niets van de (ING)bank gehoord. Ik kan mij niet voorstellen dat alleen van de duitse kaarten misbruik kan worden gemaakt...
18-11-2009, 16:06 door Anoniem
Door vimes: Ben net in Spanje geweest, maar nog niets van de (ING)bank gehoord. Ik kan mij niet voorstellen dat alleen van de duitse kaarten misbruik kan worden gemaakt...

Dan zou ik mijn centjes maar goed in de gaten houden als ik jou was...
18-11-2009, 16:26 door Anoniem
Door Anoniem:
Door vimes: Ben net in Spanje geweest, maar nog niets van de (ING)bank gehoord. Ik kan mij niet voorstellen dat alleen van de duitse kaarten misbruik kan worden gemaakt...

Dan zou ik mijn centjes maar goed in de gaten houden als ik jou was...

zijn nederlanders de beste dus moet geen probleem zijn :p .

Maarja Nederland is een van de weinige landen waar niet voor iedere 5 cent een creditcard word gebruikt.
18-11-2009, 18:47 door Preddie
Door vimes: Ben net in Spanje geweest, maar nog niets van de (ING)bank gehoord. Ik kan mij niet voorstellen dat alleen van de duitse kaarten misbruik kan worden gemaakt...

- Had je een creditcard bij je ?

zo ja, dan is verhoogt risico

- Heb je creditcard daar gebruikt ?

Dan is er mee als alleen verhoogt risico

- Denk je dat jou pinpas + gegevens hier mogelijk tussen zit.

Lees dan het artikel nog een keer want het gaat over creditcards ...
19-11-2009, 01:11 door monica8
Dit lijkt een lokale wijziging van veiligheids beleid (van een bank) in Duitsland hetgeen slechts tijdelijke invloed op de ondergrondse markt van Duitse kaarten heeft. Op zich waait er in Duitsland recent ook een wat strengere wind vanuit de overheid richting kaart fraude en internet gerelateerde criminaliteit, ik kan mij zo voorstellen dat het er mee te maken heeft.
Deze ingreep zal waarschijnlijk de markt van kaarten uit andere landen doen aantrekken. We moeten niet vergeten dat de omzet van gestolen Europese kaart gegevens in de honderd duizenden per week loopt en dat naar mate de feestdagen dichterbij komen daar nog eens een absurde schep bovenop komt.

Banken of Credit Card maatschappijen hebben in de regel geen grootschalige vervanging van credit cards gedaan, ze wachten altijd af tot dat er incidenten zijn, pas dan blokkeren of vervangen ze. In de meeste grote diefstallen van CC gegevens wisten de CC maatschappijen vaak lange tijd niet niet om welke CC's het ging.

Als je tussen 2003 en 2008 bijvoorbeeld duizend gestolen CC gegevens aanbood bij de CC maatschappijen in Amerika, dan deden ze niets totdat individuele credit card gebruikers incidenten melden. Ik vermoed dat het een verzekerings kwestie was en dat ingrijpen dus pas gebeurde als er zich een verzekerd incident door de gebruiker werd gemeld.

Ik vraag mij ook af, of bijvoorbeeld 10-tallen miljoenen Credit cards waarvan de gegevens in de afgelopen jaren zijn gestolen, werkelijk zijn vervangen, want logistiek is dat een aardig kostbaar karweitje. Ik weet in ieder geval van gevallen waarbij dat (nog) niet is gebeurt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.